«Психологічна робота триває в бойових умовах», — офіцер-психолог в інтерв’ю Суспільному

«Психологічна робота триває в бойових умовах», — офіцер-психолог в інтерв’ю Суспільному

10 бер. 2023

Сергій Твардовський — офіцер-психолог. Мобілізувався до лав Збройних сил України у перші дні повномасштабного вторгнення. Житомиряни знають Сергія як організатора культурних проєктів. Впродовж року повномасштабної війни чоловік працює з військовослужбовцями, підтримує психоемоційний стан воїнів в бойових умовах. Про роботу військового психолога, психологічну стійкість і адаптацію під час війни та про плани після перемоги Сергій Твардовський розповів в інтерв’ю Суспільному для ютуб-каналу Суспільне Житомир та міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив».Спілкувалась з військовим журналістка Суспільне Житомир Ольга Степуренко.

«Ми адаптувалися, шок минув, ми зрозуміли, що це надовго, і тому ми зміцнилися у своєму баченні, що нам потрібна тільки перемога і для того, щоб ця перемога була якнайшвидше, ми адаптуємося під ті зміни, що відбуваються. Але точно ми вже не такі слабенькі й інфантильні, якими були рік тому», — каже військовий.

Читайте також: «Прийшов у військкомат та сказав, що хочу долучитися», — офіцер ЗСУ, журналіст Суспільного Леонід Мацієвський

«Я мав би займатися первинним відбором особового складу і опрацьовувати особові справи, характеристики ще у фазі вступу людей до нашої частини. Цього не відбувається, бо завжди все дуже швидко. Нам доводиться вже працювати з тими людьми, які прибули. Визначаємо: який темперамент у людини, які звички, що вона любить, який сімейний стан і чи немає там проблем; алкогольно-наркотична залежність — іноді доводиться пробивати по базах диспансерів; чи була судимість, якісь кримінальні злочини або конфлікти, що теж може вплинути на психічний стан у форс-мажорних ситуаціях. Тобто, це – розуміння, хто з тобою, а далі вже робота йде в бойових умовах», — розповідає Сергій Твардовський.

«Я йшов з армії, в якій в 1996-1997 роках не виплачувалася зарплата, були умови, що армія була не потрібна Україні, “різалися” ракети, літаки, взагалі, статус офіцера був соціально принижений. Зараз став, звісно, цей статус значно вищим. Навіть у метро в Києві, в Житомирі іноді просто жінки підходять, так от просто погладять і кажуть: "Дякуємо, що ви нас захищаєте. Ми за вас молимося"», — говорить психолог.

Читайте також: П’ять зворушливих історій від Суспільне Житомир за рік великої війни

«Нам вже на позавчора потрібна національна програма реабілітації військових та членів їхніх сімей. Бажано, щоб крім військових і членів їхніх сімей були б там і тимчасово переміщені особи, постраждалі від полону громадяни. Після звільнення я зайнявся би створенням реабілітаційного центру для військовослужбовців. Це найперше — точно. І друге — я би створював дитячі будинки сімейного типу для дітей-сиріт, які втратили батьків на цій війні», — ділиться планами офіцер.

Читайте також: Українське Радіо Житомир тепер і на Soundcloud

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.