«Україна може перемогти і переможе», — Мішель Терещенко в інтерв’ю Суспільному

«Україна може перемогти і переможе», — Мішель Терещенко в інтерв’ю Суспільному

15 бер. 2023

Мішель Терещенко — українсько-французький підприємець, нащадок роду Терещенків — в інтерв’ю журналістці Суспільне Житомир Ользі Степуренко розповів про плани створення музею авіації в палаці у селі Червоному, про економічний проєкт під час війни, та про відповідальність бути нащадком знаменитого роду

Зараз Мішель Терещенко бере участь в розгляді судової справи щодо права власності на маєток Грохольських-Терещенків, що у селі Червоному на Житомирщині. Про цей маєток йшлося у одній із серій восьмисерійного документального серіалу «Спадок Терещенків» про рід та діяльність українських магнатів і меценатів, одних з найбагатших та найвпливовіших українців свого часу Терещенків, а також про спадок, який родина залишила після себе. Серіал створювали влітку 2022 року на замовлення телеканалу Суспільне Культура.

«Це дуже цікаве місце. Там був не лише найкращий в світі кінний завод мого дядька Федора Артемовича, там також були майстерні, де будували перші літаки в Україні. Можемо зробити там музей – початок авіації в Україні», — каже  Мішель Терещенко.

Мішель Терещенко. Фото: Ольга Степуренко

«Мої предки не були військовими, вони не були королями, вони були українцями, які працювали на українській землі, які завжди 80% прибутку віддавали на благодійні організації, будували церкви, університети, музеї, лікарні. Приміром лікарня "Охматдит" в Києві, якій ми допомагаємо, вона ще працює, ще може рятувати життя мільйонів українців. Тому все що вони робили — це фантастично і відповідальність дуже велика», — розповідає Мішель Терещенко.

Ольга Степуренко та Мішель Терещенко

Читайте також: Найбагатші меценати — у Житомирі показали кілька епізодів документального фільму «Спадок Терещенків»

«Ми будемо запускати дуже сучасний завод для переробки промислових конопель — не наркотичних, а для того, щоб отримати волокно. Це волокно буде сировиною для виробництва текстилю і тканини, завод-виробництво, які були на Житомирщині, але зникли, тому, якщо тут стане успішним вирощування та переробка коноплі, то я вважаю, що потім буде також успішним виробництво текстилю на Житомирщині», — говорить підприємець.

Маєток Грохольських-Терещенків у селі Червоному на Житомирщині

«Українці вірять, що війна скоро закінчиться, і потрібно бути готовим перебудовувати Україну. Багато наших людей, які за кордоном, — повернуться, а значної частини робочих місць уже немає, потрібно пропонувати нові робочі місця. Є люди, інвестори, які вірять, що мій проєкт може давати шанс перебудувати Україну правильно, створювати робочі місця на Поліссі, на Житомирщині, і виробляти сировину для ще більшого виробництва. Цукрозаводи працювали більше 150-ти років, я думаю, що ми можемо виробництво промислової коноплі теж створити на Житомирщині —  стільки, як раніше було цукрових заводів. І почнемо зараз нову історію: не про цукор, а про волокно», — каже Мішель Терещенко.

Ольга Степуренко та Мішель Терещенко

«Я думаю, що наші солдати, наші ЗСУ — фантастичні. І по всьому світу є повага і віра, що Україна може перемогти і переможе. Вважаю, що це буде скоро, тому що на фронті, на полі бою, наші захисники борються. У них є бажання перемогти, скоро в них буде потужна зброя, яку наші друзі нам дають — і артилерія, і танки, і літаки, і дрони. Я вважаю, що Україна сильнішає, а московія слабшає. Ця ситуація, я думаю, буде ще місяць чи два, але до кінця літа вже буде перемога. Тут в нас буде фантастичне майбутнє, і я думаю, що мої предки, які може бачать ситуацію з неба, зараз будуть підтримувати, щоб ми все робили правильно, щоб Україна була, як і має бути, великою європейською країною», — говорить нащадок відомого роду.

Читайте також: Українське Радіо Житомир тепер і на Soundcloud

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.