5 інтерв’ю березня від Суспільне Житомир, які ви могли пропустити

5 інтерв’ю березня від Суспільне Житомир, які ви могли пропустити

29 бер. 2023

Команда Суспільне Житомир на своїх платформах продовжує знайомити глядачів, слухачів та підписників з тими, хто нас захищає, хто допомагає й підтримує, надихає й ділиться своїми історіями. Журналісти Суспільного щодня спілкуються з військовими і волонтерами, медиками і науковцями, спортсменами, митцями і меценатами. Нижче — ТОП-5 березневих відеоінтерв’ю від регіональної команди Суспільного.

  • «Це найкраща робота у світі», — так каже про свою службу в лавах Збройних сил України журналіст Суспільне Житомир Леонід Мацієвський. На Суспільному Леонід працював кореспондентом новин, теле- і радіоведучим прямих ефірів, згодом перейшов на цифрові платформи. З червня 2022 року він став військовослужбовцем 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. Про одруження після мобілізації, перший бойовий досвід, звільнення окупованої Харківщини, бої на Луганщині, поранення, поведінку ворога та майбутню перемогу Леонід Мацієвський розповів в інтерв’ю своїй колезі з Суспільне Житомир — кореспондентці Ірині Кирилович.

 

«В якийсь момент я зрозумів, що інформаційна діяльність — це все дуже класно, але мені було психологічно некомфортно від того, що можу піти на вулицю Михайлівську випити кави, а в цей момент, коли я п’ю каву, якогось мого однолітка вбивають окупанти. Мене це гризло, тож я прийшов у військкомат та сказав, що хочу долучитися», — згадує Леонід.

Читайте також: П’ять зворушливих історій від Суспільне Житомир за рік великої війни

  • Сергій Твардовський — офіцер-психолог. Мобілізувався до лав Збройних сил України у перші дні повномасштабного вторгнення. Житомиряни знають Сергія як організатора культурних проєктів. Впродовж року повномасштабної війни чоловік працює з військовослужбовцями, підтримує психоемоційний стан воїнів в бойових умовах. Про роботу військового психолога, психологічну стійкість і адаптацію під час війни та про плани після перемоги Сергій Твардовський розповів в інтерв’ю Суспільному для ютуб-каналу Суспільне Житомир та міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив». Спілкувалась з військовим журналістка Суспільне Житомир Ольга Степуренко.

«Ми адаптувалися, шок минув, ми зрозуміли, що це надовго, і тому ми зміцнилися у своєму баченні, що нам потрібна тільки перемога і для того, щоб ця перемога була якнайшвидше, ми адаптуємося під ті зміни, що відбуваються, але точно ми вже не такі слабенькі й інфантильні, якими були рік тому», — каже військовий.

  • Мішель Терещенко — українсько-французький підприємець, нащадок роду Терещенків — в інтерв’ю журналістці Суспільне Житомир Ользі Степуренко розповів про плани створення музею авіації в палаці у селі Червоному, про економічний проєкт під час війни, та про відповідальність бути нащадком знаменитого роду

Зараз Мішель Терещенко бере участь в розгляді судової справи щодо права власності на маєток Грохольських-Терещенків, що у селі Червоному на Житомирщині. Про цей маєток йшлося у одній із серій восьмисерійного документального серіалу «Спадок Терещенків».

«Мої предки не були військовими, вони не були королями, вони були українцями, які працювали на українській землі, які завжди 80% прибутку віддавали на благодійні організації, будували церкви, університети, музеї, лікарні. Приміром лікарня "Охматдит" в Києві, якій ми допомагаємо, вона ще працює, ще може рятувати життя мільйонів українців. Тому все що вони робили — це фантастично і відповідальність дуже велика», — розповідає Мішель Терещенко.

  • Олександр Левченко — начальник Житомирського військового інституту імені Сергія Корольова. В інтерв’ю Суспільному керівник вищого військового навчального закладу розповів про те, як курсанти та викладачі спрацювали в реальних бойових умовах, які виконували завдання, говорив про війну дронів і про роль в ній житомирських військових, а також про вшанування пам’яті полеглих колег. З військовим спілкувався журналіст Суспільне Житомир Дмитро Клименко.

«Інститут воює, інститут навчається. Так, ми зараз розосереджені, тут у нас немає майже нікого. По різних містах, різних локаціях для того, щоб убезпечити особовий склад, але участь Житомирського військового інституту в загальній перемозі — вона є і сподіваюсь буде суттєвою», — каже керівник.

  • Павло Вишебаба – командир відділення 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, поет, музикант та громадський діяч. Мобілізувався до лав Збройних сил України з початком повномасштабного російського вторгнення, ходив до військкомату шість разів. Автор книги віршів «Тільки не пиши мені про війну», виданої в 2022 році.

У березні під час благодійного туру містами України збирав гроші для купівлі артилерійських установок для своєї свою бригади. Під час туру він відвідав і Житомир. Про свою бригаду та збір грошей для неї, як став командиром відділення, про поезію як терапію та перехід на українську мову він розповів в інтерв’ю журналістці Суспільного Олені Ваховській.

«Я прийшов у військо звичайним рядовим солдатом. Командування дивиться, хто як себе проявляє, хто має лідерські якості, організованість, на кого можна покластися. Я командир дуже маленького відділення, у мене всього чотири людини. Але я маю свою частину відповідальності, на великій війні немає маленьких справ. Я намагаюся, і поки вдається, всі накази командування виконувати», — каже військовий.

Читайте також: Українське Радіо Житомир тепер і на Soundcloud

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.