«Треба підтримувати все українське», — актор і військовослужбовець Дмитро Лозовський в інтерв’ю Суспільному

«Треба підтримувати все українське», — актор і військовослужбовець Дмитро Лозовський в інтерв’ю Суспільному

2 тра. 2023

14 квітня в Житомирі відбувся показ фільму «Бачення метелика». Це військова драма про аеророзвідницю на позивний «Метелик», яка повертається з полону. Український військовий та актор фільму, житомирянин Дмитро Лозовський, який зіграв у фільмі військового зі своїм реальним позивним «Рама», в інтерв’ю журналістці Суспільне Житомир Олені Ваховській розповів, як потрапив на знімальний майданчик через Veteran Hub, про досвід зйомок у фільмах «Бачення метелика» і «Носоріг» та про те, як став військовим, перейшов на українську і чим би хотів займатися після перемоги.

«Я патріот усього українського. Раніше у нас не було українського кіно, серіалів. Це останнім часом вони почали з’являтися, що й стало однією з причин, чому я вирішив знятися у цьому фільмі і пішов на кастинг — бо хотів, щоб більше українського контенту з’явилось», — говорить військовий.

Фото: Олексій Чирко 

Читайте також: «Наш проєкт дає людям можливість знову повірити в себе», — режисер «Мавка. Лісова пісня» в інтерв’ю Суспільному

Про лейтмотиви стрічки:

«Треба підтримувати все українське. Фільм непростий, він про ті всі проблеми, які були з 2014 по 2022 рік включно, про які ми просто забули. Він є нагадуванням, що війна ще не закінчилась, бо для багатьох вона закінчилась і почалася знову 24 лютого 2022 року. Усі ці роки гинули як українські військові, так і цивільні люди. Це нагадування усім нам, що не треба забувати, чого варта свобода», — зазначає виконавець.

«Це все нас буде ще дуже довго наздоганяти. Можливо, через фільми люди краще зможуть зрозуміти те, що відбувається з самими військовими весь цей час, як з ними спілкуватися та як знайти підхід до них», — вважає актор.

Про військову кар’єру:

«Я почав свою військову кар’єру в 2014 році, коли починалась АТО. Тоді я записався в один із добровольчих батальйонів. Зараз усю ту структуру назвали Національна гвардія, тоді це був перший і другий батальйон Національної Гвардії. Зараз він називається батальйон Кульчицького, його перевели в бригаду “Буревій”. Зараз я там не служу, я продовжив службу в ЗСУ», — згадує Дмитро.

Фото: Олексій Чирко 

Читайте також: Про інфоприводи, цікаві для медіа, лінійна продюсерка Суспільне Житомир розповіла на тренінгу для громадських організацій

Чому вирішив піти воювати:

«Не люблю, коли обманюють. Першим обманом були "зелені чоловічки" в Криму, — всі ж розуміли, хто це. Це було першим фактором: я бачив, що це росіяни зайшли, вторглися на нашу територію. Тоді загинув перший військовослужбовець ЗСУ, і та дата стала для мене початком війни росії та України. Це стало одним із стимулів піти захищати свою державу, свою Батьківщину», — ділиться військовий.

Читайте також: Суспільне Житомир працює для вас

Про перехід на українську:

«Колись, як і багато хто, я думав, що росіяни — то братній народ. Сім’я у мене пів життя каталась по Росії — працювали на будівництві, тому в них був суржик, але більш до російської. У Житомирі на той період десь 50/50 було української і російської, коли я був малим. Якось я підхопив це від батьків і переважно спілкувався російською. Телебачення тоді було російською, школа теж. До 2015 року я спілкувався російською, але настав момент. Тоді загинув мій товариш, і таким чином я вирішив вшанувати його пам’ять», — розповідає Дмитро Лозовський.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.