Обміління водойм: причини і наслідки — обговорили радіожурналісти Суспільного Житомира і Волині у радіопроєкті «Вся країна»

Обміління водойм: причини і наслідки — обговорили радіожурналісти Суспільного Житомира і Волині у радіопроєкті «Вся країна»

3 чер. 2020

Що пов’язує обміління відомих Волинських озер з масштабними лісовими пожежами Житомирщини з’ясовували сьогодні, 3 червня, об 11:10 у радіопроєкті  UA: Українське радіо «Вся країна». В обговоренні взяли участь журналісти Волинської і Житомирської філій Суспільного та місцеві експерти.

Ведуча Українського радіо Наталія Чорна зазначила, що за даними Укргідрометеоцентру, в басейнах основних водних артерій через безсніжну зиму і відсутність дощу склалась несприятлива гідрологічна ситуація. Через брак опадів у річках і водосховищах мало води. Порушується баланс грунтових вод. Чим це обернеться для економіки, довкілля і населення обговорили в трьох радіостудіях Суспільного одночасно.

Журналістка UA: Українського радіо Луцьк Ольга Шарута з’ясовувала  причини і наслідки обміління річок і озер на Волині, а також чи можна вплинути на ситуацію на місцевому рівні. Ще однією темою для обговорення став майбутній туристичний сезон.  

Вперше зі студії UA: Українське радіо Луцьк здійснено стрім програми «Вся країна» на Facebook сторінку мовника.

«За даними Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, зниження рівня води в озері Світязь спостерігається з 2010 року. У 2019 році проблема обміління Світязя стала украй гострою – вода відійшла від берега на відстань від 20 до 90 метрів. У 2019-му екологи фіксували рівень падіння води до 38 см. Проблему поглибила низька кількість опадів взимку та весною та відсутність снігу. Обміління не лише озера Світязь, а й усіх Шацьких озер експерти пов’язують із трьома ймовірними причинами: це погодні умови та кліматичні зміни загалом, вирощування лохини, а також будівництво нового кар’єру в Білорусі»,— зазначила Ольга Шарута

У тому, який із цих чинників насправді впливає на обміління озер, допоміг розібратись гість студії — начальник Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Назарій Поліщук, а про те, яким же буде туристичний сезон в умовах пандемії коронавірусу в Україні та у зв’язку із екологічною загрозою для Шацьких озер, проаналізував начальник відділу туризму департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму та курортів Волинської обласної державної адміністрації Станіслав Ольшевський.

Підсумки і висновки:

  • Вирощування лохини впливає на рівень води в озері Світязь  на 5%;
  • Активний туризм на озері Світязь  впливає на рівень його води теж  на 5%;
  • Аби зберегти водний баланс Шацьких озер важливо дбати за лісові ресурси та цілісність торфовищ і берегти їх від пожеж;
  • Цього року і надалі впроваджуватимуться заходи щодо ремонту та відновлення гідротехнічних споруд на Шацьких озерах та в області в цілому;
  • Туристичному сезону на Волині бути. Регіон привабливий як для бюджетного так і для туриста із фінансовими можливостями.

Оксана Кропивницька, редакторка UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» запросила до студії Володимира Москаленка, міського голову міста Коростеня Житомирської області.

«В області не лише міліє річка Тетерів, як головна постачальниця води місту Житомиру. Малі річки зовсім зникають, як і пересихають криниці у селах. Обезводення — одна з головних причин і майже двотижневого гасіння пожежі на півночі Житомирщини. Питання збереження водного ресурсу — це і про господарську діяльність. Бо коли протікає кран або створюється несанкціоноване сміттєзвалище біля водойми — це теж про відповідне ставлення до використання води», — вважає Оксана Кропивницька.


Про ймовірні шляхи вирішення водних проблем силами місцевої влади розповів гість Житомирської студії.

«85% води коростенці беруть з річки Уж. Її стан турбує городян, і вони довели це під час соціологічного дослідження. Ми зробили проєкт з очистки річки Уж. Зараз дуже важкі екологічні вимоги, але ми це пройшли і на сесії виділили кошти для купівлі спецтехніки. Машина амфібія коштує 3,5 мільйона гривень. Щодня вона чистить річку і це дасть свою результативність. Кожна річка повинна мати свій діагноз, аби можна було діяти і не накопичувати екологічні проблеми», — зазначив Володимир Москаленко.