«Всім не вгодиш»: Звіти_наживо про початок опалювального сезону на UA: ЖИТОМИР

«Всім не вгодиш»: Звіти_наживо про початок опалювального сезону на UA: ЖИТОМИР

23 жов. 2018

У жовтневому випуску #Звіти_наживо на телеканалі UA: ЖИТОМИР і радіо «Житомирська хвиля» про підготовку міста до опалювального сезону звітував начальник управління комунального господарства Житомирської міської ради Олександр Марцун.

У студії працювали ведуча Ольга Топольницька та координатор «Центр UA» в Житомирській області Сергій Яцик.

За словами Олександра Марцуна, 80% тепломереж міста відслужили свій термін експлуатації. До початку опалювального сезону виконана більша частина робіт, проте на двох ділянках, по вулиці Малікова та в районі Польського бульвару, через проблеми підрядників термін ремонту теплотрас не дотриманий:

«Проблема у відсутності кваліфікованих зварювальників. Залучені додаткові сили», - зазначив чиновник і додав, що роботи по цим об’єктам будуть завершені 23-24 жовтня.

На запитання містян про дату увімкнення опалення, Олександр Марцун відповів:

«Недолік централізованої системи опалення в тому, що всім не вгодиш. Одні просять увімкнути тепло раніше, а інші хочуть зекономити і просять вмикати пізніше. Визначальним показником є температура повітря нижча за +8 градусів».

Прозвучало чимало нарікань житомирян на холод в дитячих садочках і лікарнях. Олександр Марцун відповів, що ситуація моніториться. У деяких закладах є індивідуальні котельні – не потрібно чекати офіційного початку опалювального сезону, а діяти відповідно до обставин. Також чиновник додав, що на профільній нараді було прийнято рішення розпочати опалювальний сезон 22 жовтня саме з садочків.

Щодо тарифів, то очільник профільного управління зазначив:

«Тариф для населення не переглядався з 2016 року і от 17 жовтня цього року  на засіданні виконкому Житомирської міськради встановлені нові тарифи. Для населення очікується підвищення на 12,3%, для бюджетних установ – на 6,3%, комерційні установи сплачуватимуть більше на 6,4 %, а релігійні організації – на 16,4%». Але це не останнє підвищення тарифів, адже з 1 листопада ціна на газ для населення зросте на 23,5 %, відповідно зросте і вартість на  теплопостачання.

Існує в Житомирі проблема з обладнанням будинків приладами обліку тепла, адже будинки центральної історичної  частина міста не мають підвальних приміщень, де можна розмістити такі прилади.

Розповів Олександр Марцун і про процедуру переходу помешкань на автономну систему опалення:

«Коли більше 50% мешканців мають автономку, решта теж може перейти. У Житомирі 65 таких будинків.  Для цього потрібно скликати збори ОСББ і вирішувати ці питання. Єдиною проблемою можуть стати застарілі норми такого переходу у законі про ЖКГ. Відключення від централізованого опалення можливе лише за згоди всіх мешканців, встановити індивідуальне опалення в одній квартирі не дозволено законом.».

Команда UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та Громадський рух ЧЕСНО продовжують всеукраїнський проект #Звіти_наживо, покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі регіональних філій НСТУ.

 Наступні #Звіти_наживо стосуватимуться таких тем:

Листопад — бюджети міст

Грудень — звіти мерів обласних центрів за 2018 рік.