У «Ранку на Суспільному» стартувала рубрика про фактчекінг

У «Ранку на Суспільному» стартувала рубрика про фактчекінг

13 сер. 2020

В ефірі «Ранку на Суспільному» щотижня розповідатимуть, як перевірити інформацію, яку дізнаємося зі ЗМІ й соцмереж.

Шефредакторка «Ранку на Суспільному» Наталка Волянюк зазначила, що команда проєкту має на меті навчити людей ставити собі головні питання: як мені це перевірити й чому я маю цій інформації довіряти.

Читайте також: Усі барви країни в одному ефірі — 15 липня стартує «Ранок на Суспільному»

«Критичне мислення — одна з найважливіших навичок у житті. Бо це здатність людини бути самостійною в рішеннях, покладатися на себе, довіряти своїм знанням, уміти ставити під сумнів неякісну інформацію. Це те, чого я вчила свою доньку змалку. І згодом маму. Звідки ця інформація, як ти її перевірила, чому маєш їй довіряти? Тепер радію, коли мама в розмові з подругами на їхні «а ти чула, в інтернеті розказали, що від коронавірусу мруть бджоли» суворо запитує, де ти це прочитала, а ти помітила, що ця сторінка у фейсбуці робить лише перепости й нічого власного не публікує, а хто прокоментував цю новину, яка в нього експертність», — розповіла Наталка Волянюк.

Автор і ведучий рубрики Віктор Дяченко на прикладах пояснює, якими мають бути новини, де шукати брехню та які інструменти стануть у пригоді для фактчекінгу.

«Спецпроєкт спрямований на детальне пояснення глядачам, як і де шукати істину. Короткий формат та конкретні приклади фейків дадуть змогу швидко опанувати основні інструменти. А головне, сподіваюся, мені вдасться навчити глядачів критично ставитися до будь-якої інформації, — розповідає Віктор Дяченко. — Фактчекінг нині — нова ключова навичка для успішної людини. Особливо в соцмережах справжній жах із репостами. Маніпулювати людьми легко. Мало хто усвідомлює, що пристрій у його руці (телефон чи ноутбук) — це сучасна зброя. А репост і лайк — дієва пропаганда. Бо люди частіше довіряють фейковим рекомендаціям друзів, ніж правдивій інформації від чужої людини».

Читайте також: Як робити журналістське розслідування — на Суспільному відбулися тренінги «Школи розслідувань»

На думку автора рубрики, вчитися фактчекінгу варто не лише глядачам, а й колегам-журналістам: «Наприклад, з останнього: новина про кабана, який поцупив у відпочивальника речі. Десятки національних ЗМІ написали про це матеріали. Адже це весело. Та ніхто не захотів перевірити першоджерело, пошукати, звідки ці фото. Причина зрозуміла — усе треба робити швидко задля лайків і коментарів. Побачили, передрукували, випустили. І лише згодом з’ясувалося, що це фейк».

Віктор Дяченко розповів, що для проєкту команда вигадала образ — персонажа з оберегом із часнику на шиї.

«Це саме та людина, яка завжди для всього знайде виправдання, повірить будь-якому фейкові й щиро захищатиме цю інформацію, бо так сказав сусід чи друг. Жодним чином не хочу нікого образити. Такі вставки роблять випуски динамічними й іронічними. Емоційний контраст допомагає краще запам’ятати інструментарій для розпізнавання фейків. У кожному випуску для мене найголовніше показати, наскільки абсурдним є те, чому ми іноді сліпо довіряємо», — коментує Віктор Дяченко.

Читайте також: На Суспільному завершився тренінг про стандарти інформаційної журналістики

У першому випуску йдеться про 5 простих кроків, як розпізнати фейк за кілька хвилин:

  • скористатися інструментом пошуку оригіналів фото в мережі;
  • перевірити першоджерело новини;
  • звернути увагу на дату публікації;
  • проаналізувати факти;
  • переглянути інформацію у відкритій базі фейків.

Другий випуск присвячено фейкам про 5G.

«Фантастика, адже ці фейки доходять до України після того, як наукова спільнота вже спростувала чимало з них. А ми, українці, далі жуємо це. Ось вам ще один варіант перевірки інформації — пошук в англомовних джерелах», — зазначив Віктор Дяченко.

Далі у випусках глядачі дізнаються:

  • про інструменти фактчекінгу;
  • де брати правдиву статистику;
  • як нами маніпулюють;
  • які є відкриті реєстри для громадян.

Дивіться «Ранок на Суспільному» щобудня з 6:30 до 9:00 на регіональних телеканалах Суспільного, а найцікавіші розмови й рубрики — на ютуб-каналі