«Читай Лесю»: команда UA: ЖИТОМИР долучилася до читань поезії Лесі Українки

«Читай Лесю»: команда UA: ЖИТОМИР долучилася до читань поезії Лесі Українки

16 лют. 2021

25 лютого — 150-річчя з дня народження Лесі Українки. З цієї нагоди Суспільне створило міжрегіональний спецпроєкт «Читай Лесю», де команди філій декламують вірші поетеси, які їм близькі й особливо відгукнулися. 

Ініціювали читання журналісти UA: ВОЛИНЬ. Працівники Суспільного Житомир підтримали ідею та записали 10 віршів Лесі Українки. 

«Поезія, яку я обрала — «Хотіла б я тебе, мов плющ, обняти», у свій час вкотре довела мені, що українську поезію можна і треба популяризувати інакше, аніж як на уроках літератури в школах чи університетах. Пісню на ці слова Лесі Українки створив гурт «Бумбокс», підтримавши класну тенденцію серед виконавців — створювати композиції на основі текстів українських поетів. Мене це надихає, і сподіваюся, що наша ініціатива теж надихне когось читати своє, бачити в ньому прекрасне і, звісно, вносити свій вклад в його популяризацію», — каже журналістка проєкту «Сьогодні Головне» Олена Ваховська.

Журналістка Суспільного Таміла Бутко, яка обрала для себе вірш Лесі Українки «Колискова», пов’язує його із спогадами зі свого дитинства:

«Колись в дитинстві моя мама говорила так: донечко, відпочивай, поки є час, вистачить ще і на твою долю роботи. Так само говорила їй і її мама – моя бабуся. Тому цей вірш мені близький. А ще я бачу в ньому узагальнений образ української матері-берегині, яка, оберігаючи своє дитя від важких випробувань, змалечку вчить його не коритися лихій долі, а йти до свого щастя та до кращого життя!» — ділиться Таміла.

Відео супроводжується фортепіанною музикою та світлинами поетеси різних періодів її життя. 

«Для мене Леся Українка, в першу чергу, — надзвичайно сильна особистість. Й досі мурашки по тілу, як згадую перші рядки її авторства, прочитані мною на уроках літератури. І при цьому поряд із незламним духом їй вдавалося наповнювати слова неймовірною витонченістю і красою. «На човні» – це саме така поезія, яка в одну мить переносить тебе кудись дуже далеко, заспокоює і надихає. Леся – це унікальний феномен нашого народу. Вона – це криця. Криця з душею», — каже фахівчиня діджитал-підрозділу UA: ЖИТОМИР Олена Слободенюк.

«Сьогодні перед нами стоїть те ж саме питання - чи зможе наше покоління зберегти та примножити подвиги предків. Про Лесю Українку: Лесю Українку треба вміти правильно читати. Бо це не про зболену і знедолену жінку, а про велику Людину, яка прагнула до великого», — зазначає фахівець діджитал підрозділу Суспільного Леонід Мацієвський.

Проєкт «Читай Лесю» за участю творчої команди Суспільного Житомира вже розпочали транслювати на телеканалі UA: ЖИТОМИР та на діджитал платформах мовника. Адаптовану версію незабаром почують слухачі UA: Українське радіо «Житомирська хвиля».  Онлайн телеканал і радіо можна дивитися і слухати за посиланням. 

«ЇЇ поезія, це — історія сильної та незламної жінки. Вперше з творчістю поетеси мене познайомили батьки. В нас удома була велика книга про Лесю Українку, де розповідалася її біографія та були викладена деяка поезія, яка перепліталася з певним відрізком її життя. «Як дитиною бувало» вперше я прочитав у тій книзі. Він і відклався у мене в пам’яті. Вірш про силу духу та намагання боротися попри всі негаразди.  Ці рядки, як автобіографія, краще всього описують велику Людину, яка давала лише сильний та незламний приклад для наслідування», — розповідає продюсер Житомирської філії Суспільного Костянтин Кас’ян.

Поезія Лесі Українки прозвучать у виконанні працівників телебачення, радіо, цифрових платформ UA: ЖИТОМИР.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Житомирщині це — телеканал UA: ЖИТОМИР і UA: Українське радіо «Житомирська хвиля». Оперативні новини про регіон — на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.