16:59, 20 жов. 2020
 

«Виборчий округ. Місцеві» на UA: ЖИТОМИР: підсумки проєкту

 

25 жовтня в Україні обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів. Аби познайомити виборців із кандидатами та політичними партіями, в етері Суспільного Житомира з 6  по 16 жовтня виходила програма «Виборчий округ. Місцеві». 

В ефір телеканалу UA: ЖИТОМИР вийшло вісім передач проєкту «Виборчий округ. Місцеві», переглянути які  можна тут.

Зважаючи на обмежений ресурс, редакторська група Суспільного Житомирщини вирішила зосередитися на висвітленні виборчого процесу в Житомирі, тому до участі в програмі запросили кандидатів на посаду міського голови та кандидатів у депутати Житомирської міської ради. 

Публічні співбесіди з кандидатами транслювали наживо  на телеканалі UA: ЖИТОМИР  та на ютуб-каналі мовника у будні о 19:15 після підсумкового випуску новин, а також — у повторі о 12:10 у радіоверсії на хвилях UA: Українське радіо «Житомирська хвиля».

В ефір телеканалу UA: ЖИТОМИР вийшло вісім передач проєкту «Виборчий округ. Місцеві», переглянути які  можна тут.

«Погодившись взяти участь в ефірі кандидати, чекали дебатів та можливості треш-току. Але під час самої програми час для відповіді був обмежений та чітко регламентований. Прописані правила програми не давали можливості безпідставно звинувачувати опонентів. Усі знаходились у рівних умовах. Питання, які склала редакторська група проєкту до кандидатів, стосувалися як їх діяльності, так і передвиборчих програм.», — каже в.о. продюсера Житомирської філії Суспільного Костянтин Касян.

Житомирська ТВК офіційно зареєструвала 13 кандидатів на посаду Житомирського міського голови. Семеро з них взяли участь у програмі. Це Євгеній Демчик (висуванець від політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка»), Андрій Дяченко (висуванець від політичної партії «За майбутнє»), Сидір Кізін (висуванець від політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода»»), Олег Комісарчук (висуванець від політичної партії «Народний рух України»), Іван Мартинчук (висуванець від політичної партії «Сила і честь»), Максим Мелешко (висуванець від політичної партії «Перемога Пальчевського») та Олена Розенблат (висуваниця від політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»»).  Ще 6 кандидатів відмовилися або не скористалися нагодою познайомитися з виборцями у студії Суспільного. До етеру усіх кандидатів на посаду міського голови запрошували за алфавітним порядком.

Питання, які склала редакторська група проєкту до кандидатів, стосувалися як їх діяльності, так і передвиборчих програм.

«Більшість представників політичних партій були не готові відповідати по передвиборчим програмам. У самих програмах є багато популістичних обіцянок, які органи місцевого самоврядування не зможуть виконати по одній простій причині - це відповідальність Верховної Ради України», -  каже Костянтин Касян.

Що ж до кандидатів у депутати міськради, то можливістю представити себе та політичну партію на Суспільному скористалися представники 15 партій (ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Голос», «Європейська солідарність», «За майбутнє», «Ліва опозиція», «Народний Рух України»,  «Наш край», «Опозиційна платформа – за життя», «Партія розвитку громад», «Перемога Пальчевського», «Пропозиція», «Радикальна Партія Олега Ляшка», «Сила і Честь», «Слуга народу»). 

Загалом до Житомирської міської ради балотуються представники 16 партій, тож не з’явилися до студії лише представники «Партії Шарія». Представників політичних партій до студії Суспільного в Житомирі також запрошували за алфавітом.

У програмах з кандидатами на посаду міського голови на глядачів чекало сім блоків, тоді як в етерах з кандидатами від партій блоків було п’ять. 

Перший блок – знайомство, яке складалося з інформаційної довідки про кандидатів та їх самопрезентації. Тут вони розповідали, чому хочуть стати міським головою та чому від обраної ними політичної сили. 

У цьому блоці найбільше редакторській групі запам’ятався кандидат у депутати від політичної партії «Перемога Пальчевського» Юрій Піньковський. Розповідаючи, чому йде у депутати, і чому обрав саме цю партію, пан Юрій сказав: «…Чому «Перемога Пальчевського?» Та в багатьох інших місцях все заброньовано давним-давно». (Програма: https://youtu.be/V9u0OHAHnEQ, з 9:10 хв)

Другий блок складався з питань від редакторської групи Суспільного про мотивацію кандидата, політичний досвід, заяви чи дії в минулому .

Цей блок запам’ятався відповіддю кандидатки на посаду міського голови Житомира від ВО «Батьківщина» Олени Розенблат. На запитання ведучої, чи не є маніпуляцією – знімати іміджевий ролик на набережній у Житомирі, реконструкцією якої займається фірма, співвласницею якої вона є, пані Олена відповіла, що ні, хоч і сама зазначила, що фінансується проєкт із бюджетів різних рівнів. (Програма: https://youtu.be/f9O0HI_3Ges, з 11:32 хв).

Для третього блоку редакторська група Суспільного сформувала сім питань, які стосувалися актуальних проблем міста. Кожен із кандидатів мав витягнути папірець з номером виклику регіону та представити своє бачення вирішення проблеми, актуальної для Житомира – як от відсутність сміттєпереробного заводу чи обміління водосховища «Відсічне», водою з якого користуються усі містяни.

У четвертому блоці на кандидатів чекало запитання від експерта з громадянської мережі «Опора» про адмінресурс та його використання. Тут відповіді кандидатів на посаду міського голови були схожими: усі змогли відповісти, що таке адмінресурс та запевнили, що використовувати в подальшому не будуть. 

П’ятий блок стосувався аналізу передвиборчих програм кандидатів.  Не всі кандидати на посаду міського голови оприлюднили свої передвиборчі програми. На момент виходу програм у чотирьох із семи кандидатів, що з’явилися до студії, програми у відкритому доступі не було. 

Цікаві  моменти були в обговореннях передвиборчих програм політичних партій з кандидатами в депутати Житомирської міськради. До прикладу мовою оригіналу:  «Ну у нас, знаете, законы как дышло. То есть, его можно поворачивать, как хочешь… Это моя думка. Поэтому мы можем так и постановами руководствоваться, так и законами. Я думаю, для Верховной рады на сегодняшний день это вообще будет не проблема», – відповів кандидат у депутати міськради від політичної партії «За майбутнє» Сергій Артьомов на питання ведучого про пункт з програми згаданої політичної партії про повернення реформи децентралізації на добровільних засадах. (Програма: https://youtu.be/1Fk_M0si7jE, з 18:14 хв). 

Обговорюючи обіцянку заборонити гральні заклади з програми партії ВО «Батьківщина», ведучий програми зауважив, що заборона діяльності гральних закладів не є повноваженнями органів місцевого самоврядування: «…це не є відповідальність органів місцевого самоврядування, тому що це є створення певного закону. Верховна рада проголосувала закон, закон в Україні діє. Закон зворотної сили не має, і порушувати його не можна, навіть органам місцевого самоврядування», на що отримав відповідь кандидатки у депутати Оксани Рибак: «Якщо є більшість – можна все». (Програма: https://youtu.be/1Fk_M0si7jE, таймінг з 10:25 хв).

Шостий блок складався із запитань житомирян, записаних на вулицях міста. 

Останній блок називався «Запитай суперника», де кандидати ставили питання своїм опонентам. Тут редакції запам’ятався цілий блок однієї з програм (Програма https://youtu.be/vtdVu835yp4), де кандидати у депутати міської ради, ставлячи питання стосовно міської лікарні номер 2, намагався розповісти про своє бачення ситуації з транспортом у місті – як от Євгеній Демчик від політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка» (з 45:40 хв). Або намагалися замість одного запитання поставити одразу три – як Володимир Кропивницький від політичної партії «Сила і честь» (з 53:55 хв) та пані Лідія Чередніченко від «Слуги народу», яка намагалася відповісти на всі три питання. Або Сидір Кізін, кандидат від ВО «Свобода», який, запитуючи Євгенія Демчика про транспорт, намагався розповісти про досвід своїх однопартійців в інших містах (з 49:50 хв).

За словами виконуючого обов’язки продюсера Житомирської філії Суспільного Костянтина Кас’яна, формат програми показав, що деякі кандидати не можуть навіть розказати про себе, свою програму, та механізм впровадження ідей прописаних в ній.

«Загалом для виборця такі проєкти корисні. Вони показують реальну готовність кандидата займати бажану ним посаду, та готовність відповідати за свої обіцянки перед самим виборцем», — ділиться Костянтин Касян.