«Українська нова хвиля» у Житомирі – за інформаційної підтримки Суспільного Житомирщини

«Українська нова хвиля» у Житомирі – за інформаційної підтримки Суспільного Житомирщини

24 чер. 2021

UA: ЖИТОМИР долучається до інформаційного партнерства Суспільного із щорічним кіноальманахом найкращих короткометражних фільмів від Національного центру Олександра Довженка «Українська Нова Хвиля».

Упродовж 7 років Довженко-Центр показував фільми «Хвилі» в кінотеатрах  різних міст, але цьогоріч формат вирішили змінити і показати стрічки в ревіталізованих, «перезавантажених» просторах по всій Україні.

Кінопоказ і обговорення фільмів у Житомирі відбудеться 25 та 26 червня в інноваційному парку «Вимірювач», на території колишнього заводу з виробництва електровимірювальної техніки «Електровимірювач».

24 червня о 19:00 на відеозв’язок зі студією телепроєкту «Сьогодні. Головне» телеканалу UA: ЖИТОМИР вийдуть представники Довженко-Центру. Крім того, про особливості цьогорічних кінопоказів, стрічки, що будуть представлені в Житомирі та їхніх творців, йтиметься 25 червня о 17:20  у радіопроєкті «На часі» UA: Українське радіо «Житомирська хвиля».

Слухайте розмову на сайті мовника онлайн та на хвилях  UA: Українське радіо «Житомирська хвиля»:

  • Житомир - 103,4 FM;
  • Бердичів - 107,1 FM;
  • Новоград-Волинський - 89,3 FM;
  • Овруч - 104,2 FM;
  • Олевськ - 100,2 FM;
  • Попільня - 89,9 FM.

Вихід за межі традиційного кінопростору в місця, які були переосмислені, наповнені новими сенсами, за задумом організаторів, допоможе ліпше розкрити потенціал фільмів молодих режисерів, які ламають стереотипні уявлення про українське кіно та змінюють його сприйняття у світі.

Загалом, ревіталізація, або відновлення колишніх промислових територій у креативні простори та інноваційні локації – один із сучасних трендів у розвитку міст. 

Читайте також: Як громадам співпрацювати зі ЗМІ — команда UA: ЖИТОМИР розповіла про залаштунки новин представникам територіальних громад

Після Другої світової війни, первістком повоєнного промислового будівництва в Житомирі став завод «Електровимірювач». Частково він розмістився в корпусах колишньої Волинської духовної семінарії в центральній частині міста.

Нині – це 4 гектари територій, що пустують в центрі Житомира, але поступово перевтілюються в інноваційний парк «Вимірювач» завдяки співпраці громадських організацій, місцевої влади, освітніх інституцій та міжнародних партнерів.

Цього року до «Української нової хвилі» увійшли шість фільмів:

  • «Сурогат» Станіслава Сантімова – Приз глядацьких симпатій Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів (KISFF);
  • «Бульмастиф» Анастасії Буковської – Найкращий короткометражний фільм Міжнародного конкурсу та Спеціальний диплом журі на Київському міжнародному кінофестивалі «Молодість»;
  • «Врятуйте мене, лікарю!» Дмитра Грешка – Головний приз в національному конкурсі  на Міжнародному фестивалі короткометражних фільмів Wizart;
  • «Двоє» Владислава Вітріва – Нагорода за найкращу акторську роботу у Національному конкурсі на Одеському міжнародному кінофестивалі;
  • «Килим» Наталі Кисельової – Гран-прі Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів (KISFF);
  • «Прощавай Головін» Мат’ю Ґрімара – Найкращий український короткометражний фільм Одеського міжнародного кінофестивалю, Спеціальна згадка журі Generation 14plus Берлінського кінофестивалю.

«Українська Нова Хвиля» – щорічний кіноальманах, бренд-проєкт Національного центру Олександра Довженка, який ставить за мету презентувати широкій аудиторії у всеукраїнському кінопрокаті найсвіжіші та найкращі короткометражні кінороботи молодих українських режисерів, що пройшли селекцію національних кіноконкурсів.

Довженко-Центр – найбільший в Україні державний фонд художніх фільмів та сучасний культурний кластер, який не тільки зберігає, а й досліджує та показує українське кіно.

Нагадаємо, UA: ЖИТОМИР та UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Оперативні новини Житомирщини шукайте на діджитал-платформах: