«Конституція України очима трьох поколінь»: спецефір UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» до Дня Конституції України

«Конституція України очима трьох поколінь»: спецефір UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» до Дня Конституції України

25 чер. 2021

28 червня виповниться 25 років із часу ухвалення Основного Закону України. До Дня Конституції, команда Суспільного радіомовника Житомирщини UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» провела спецефір до якого долучились колеги з Волині.

25 червня о 12:10 радіослухачі UA: Українське радіо «Житомирська хвиля», глядачі телеканалу UA: ЖИТОМИР у телерадіопроєкті «РадіоДень» почули думки про Основний Закон України від трьох поколінь: політиків, які голосували в залі Верховної ради за прийняття Конституції України у 1996 році, молодих політиків, які сьогодні творять історію і молоді, яка народилась уже в незалежній Україні, і не знає як це жити в країні без Конституції.

Гості Житомирської студії – студенти-правознавці Поліського Національного університету Анастасія Бугайчук та Роман Захарчук. Skype-зв’язком до розмови долучились: Сидір Кізін, український адвокат, політик, колишній голова Житомирської обласної державної адміністрації, Оксана Кривцун, редакторка UA: Українське радіо Луцьк, авторка спецпроєкту «Конституція України – цікаво знати». Під час ефіру прозвучали коментарі: Миколи Рудченка, народного депутата України другого скликання та Андрія Бондарчука, народного депутата України першого скликання. З учасниками обговорення спілкувалась журналістка Ірина Самарцева.

«Ініціаторами проведення спецефіру до Дня Коституції стали журналісти радіоредакції UA: Українське радіо «Житомиролська хвиля». Вдячні колегам з Волині за увімкнення, цікаву розмову та матеріали з авторського проєкту UA: Українське радіо Луцьк «Конституція України – цікаво знати», завдяки яким слухачі Суспільного Житомирщини згадали або ж дізналися: які питання викликали найбільше дискусій під час обговорення Основного Закону та на які компроміси довелось піти творцям, як змінювалася Конституція України, які правки до неї вносили та інше. Житомиряни почули спогади волинянина, народного депутата України першого скликання, члена Конституційної комісії Андрія Бондарчука, який безпосередньо брав участь у розробці Основного Закону держави», — говорить ведуча проєкту Ірина Самарцева.  

Про шлях, який пройшов проєкт закону до остаточного варіанту розповів Микола Рудченко, народний депутат України другого скликання.

«Дехто говорить Конституцію прийняли за одну ніч, але я хотів би повернутися до історії. Перш за все це ще було у 95-році: підготовка до напрацювання матеріалів до Конституції. І для того, щоб працював хоч якийсь орган більш менш узаконений, було прийнято Конституційні договори. Зокрема договір між адміністрацією Президента та Верховною Радою», — каже політик.

    Читайте також: «Українська нова хвиля» у Житомирі – за інформаційної підтримки Суспільного Житомирщини

Гості ефіру продовжили спілкування і після передачі. Представники різних поколінь ділились думками про шляхи формування свідомого громадянського суспільства.

«Після завершення програми спілкування з учасниками ефіру продовжилося. Сидір Кізін, адвокат і політик, сказав, що якби у 1996 році в парламенті була така ж свідома молодь, як студенти Поліського національного університету, то жодні компроміси при прийнятті Основного Закону України не були б потрібні. Студенти погодилися, що та інформація, яка транслювалась на UA: Українське радіо Луцьк в Спецпроєкті Оксани Кривцун «Конституція України - цікаво знати» і розповідь Миколи Рудченка, який на той час був народним депутатом України і голосував за прийняття Конституції, — це те, чого в жодному підручнику не прочитаєш і участь в ефірі була корисною та цікавою для них. Також говорили про необхідність підняття правової культури в суспільстві і про те, що такі спецпроєкти можуть в цьому допомогти», — ділиться Ірина Самарцева.

Нагадаємо, UA: ЖИТОМИР та UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивіться Суспільне UA: ЖИТОМИР в ефірі і онлайн на сайті філії.

Слухайте UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» онлайн на сайті філії та на частотах:

  • Житомир - 103,4 FM;
  • Бердичів - 107,1 FM;
  • Новоград-Волинський - 89,3 FM;
  • Овруч - 104,2 FM;
  • Олевськ - 100,2 FM;
  • Попільня - 89,9 FM.

Головні новини області на цифрових платформах мовника: