«Швидше, вище, сильніше в 90-ті» — про зародження українського спорту в ефірі регіональних телеканалів Суспільного

«Швидше, вище, сильніше в 90-ті» — про зародження українського спорту в ефірі регіональних телеканалів Суспільного

2 сер. 2021

Сьогодні, 2 серпня, о 20:00, на регіональних телеканалах Суспільного мовлення, зокрема й на UA: ЖИТОМИР, відбудеться прем’єрний показ документального фільму «Швидше, вище, сильніше в 90-ті» — про зародження українського незалежного спорту. 

Читайте також: 6,9 мільйона глядачів подивилися Олімпіаду на UA: ПЕРШИЙ у перший тиждень змагань

Це восьма серія документального мультимедійного проєкту «НАШІ 30», присвяченого 30-ій річниці незалежності України. Героями фільму стали Олімпійські чемпіони України різних років: олімпійський чемпіон з фехтування в Барселоні 1992-го фехтувальник Вадим Гутцайт, абсолютна олімпійська чемпіонка художньої гімнастики 1996-го Катерина Серебрянська, яхтсменка й дворазова бронзова призерка Олімпіад (1996, 2000) Олена Пахольчик, бронзовий призер Атланти з метання молота Олександр Крикун та біатлоністка, срібна призерка Олімпіади в Нагано Олена Петрова.

За словами головної редакторки й авторки проєкту «НАШІ 30» Наталії Гуменюк, окрім телевізійної версії всі охочі також зможуть прослухати три серії подкастів на онлайн-платформах Суспільного та в передачі Українського радіо.  

«Проєкт зроблений Лабораторією журналістики суспільного інтересу разом із Суспільним мовником спеціально для глядачів Суспільного. Його побачать по всій країні — на регіональних філіях. Авторки фільму — режисерки Ганна Цигима і Галина Бойко, для яких спорт теж не чужий. Крім того, про спорт ми підготували три серії подкастів на онлайн-платформах Суспільного і передачі на Українському радіо. Їх озвучили відомий музикант, учасник гурту “ТНМК” Фоззі й спортивний журналіст, Сергій Савелій — легенда спортивної журналістики. Сергій працював на 14-ти Олімпіадах і розповів власні історії про це: про 14 доларів добових і про те, як українські спортсмени вперше їхали на Ігри. Третій подкаст начитала Ганна Різатдінова, художня гімнастка, бронзова призерка Олімпійських ігор-2016. Окрім цього, програма є у вільному доступі в Youtube», — розповіла Наталія Гуменюк.

«Давно мріяла щось хороше зробити про спортсменів, їхні історії, як вони отримували перші медалі для молодої незалежної України. Насправді жалкую про маленький хронометраж фільму, бо кожен з наших героїв, їхня історія перемог та поразок заслуговує на окремий фільм. А ще є так багато суперзірок-спортсменів 90-х, які поїхали після Олімпіад в США. Хотілося б і з ними поговорити й нагадати їхні досягнення, —  розповіла режисерка та співавторка документальної спортивної серії Анна Цигима. — Для нас, глядачів, спорт — це найпопулярніша розвага, яка об’єднує людей, ми вболіваємо, захоплюємося. А для спортсменів — це дуже важка щоденна робота. І от залаштунки цього в реаліях 90-х, після розпаду Союзу, коли люди з Москви приїздили та забирали спорядження, а спортсмени між змаганнями змушені були торгувати на базарах, ми й хотіли показати».

Співавторка фільму Галина Бойко додала, що історії спортсменів стануть для багатьох мотиватором у досягненні власних цілей: «Ми з Анею Цигимою ніби сіли в машину часу — щотижня зустрічалися і спілкувалися із кумирами дитинства — тими, за кого вболівали ще в початкових класах. І я жодними словами не зможу вам передати, наскільки вони всі класні! Дуже різні, але класні. І всіх об’єднує одна річ: любов до спорту. Попри всі проблеми кінця 80-х і початку 90-х, вони вперто йшли до своєї мети. Їхній побут мало відрізнявся від побуту пересічного українця у той час, але ці люди десь знаходили сили ще й на здобуття олімпійських нагород»

Напередодні показу, 30 липня, документальний фільм «Швидше, вище, сильніше в 90-ті» на Олімпійському стадіоні представили його автори та герої, серед яких перші олімпійці — яхтсменка й дворазова бронзова призерка Олімпіад Олена Пахольчик та біатлоністка, срібна призерка Олімпіади в Нагано Олена Петрова

«Я пишаюсь тим, що в цьому проєкті є моє ім’я. Тим, що тут є акцент на моєму становленні у спорті та з якими ситуаціями я стикалась на своєму спортивному шляху. Я уродженка Росії. В 1991 році я, 19-річна дівчинка, приїхала до України й залишилась тут. Це був серйозний крок для мене, бо ж у Росії жили мої рідні. Але саме Україна мене прийняла, і я їй віддана, — підкреслила олімпійська призерка Олена Петрова. — З нами не так часто знімають фільми. І я впевнена, що кожне слово, сказане у цьому проєкті, є щира правда. Багато глядачів, які люблять спорт, уболівали за нас на Олімпіадах, прекрасно розуміють, як було нелегко у 90-х роках. Але й усі також зрозуміють, завдяки чому і заради чого ми виступали й демонстрували результати».

Фільм «Швидше, вище, сильніше в 90-ті» — це восьма історія документального серіалу мультимедійного проєкту «НАШІ 30» до річниці незалежності України про історію 1990-х років, розказану самими українцями. 

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.