«Де є бої — там є герої»: телеекскурсія про козацтво на регіональних каналах Суспільного

«Де є бої — там є герої»: телеекскурсія про козацтво на регіональних каналах Суспільного

10 вер. 2021

Команда Суспільного Запоріжжя створила проєкт, присвячений яскравому епізоду історії українського козацтва — Національно-визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького. 12 вересня об 11:05 програма «Де є бої — там є герої» вийде в ефір усіх регіональних мовників Суспільного.

Читайте також: Як втілити телепроєкт через конкурс «Створюй із Суспільним-2022». Zoom-конференція з Марією Фрей

Це годинна телеекскурсія, на основі експозиції від Національного заповідника «Хортиця» — «Де є бої — там є герої. Українському козацтву присвячується»*, що працює в музейних студіях «Місто за порогами». За словами продюсерки Суспільного Запоріжжя Наталії Андреєвої, одне із завдань цього телевізійного проєкту — показати взаємозв’язки між особистісними характеристиками героїв та їхнім впливом на події тієї епохи. 

«Музейні студії “Міста за порогами” вразили мене ще рік тому, коли, власне відбулася презентація нової концептуальної експозиції, присвяченої історії запорізького козацтва. Увесь рік я думала, як би “впіймати двох зайців”: розказати глядачам Суспільного про музей і пояснити важливість визвольної революції Хмельницького. І, здається, ми знайшли вдале рішення: зробили не просто велику телевізійну екскурсію, а й розбавили її ілюстрованими історичними довідками, спробували показати взаємозв’язки між особистісними характеристиками героїв та їхнім впливом на події 1647–1653 років», — розповіла Наталія Андреєва.

Журналісти Суспільного Запоріжжя творчо переосмислили екскурсію «Де є бої — там є герої. Українському козацтву присвячується»: крім інформації про експонати виставки, є ще й пояснення подій і битв, що відбувалися під час Національно-визвольної боротьби Богдана Хмельницького. Тому в телевізійній версії екскурсії розповідь ведуть і екскурсовод, і журналіст. 

«Це була дуже важка і кропітка робота, мені самій довелося повертатись до уроків історії й шукати додаткову інформацію про цей історичний період. І я надзвичайно вдячна Національному заповіднику "Хортиця" за сприяння у реалізації проєкту, а також своїм колегам із Житомирської філії Суспільного, разом із якими буквально цілодобово впродовж тижня збирали телевізійну версію проєкту, — говорить Наталія Андреєва. — Так, боротьба за незалежність України відбувається кожної історичної епохи. Триває вона і зараз. Тож я дуже сподіваюся, що наш проєкт надихне на перемогу». 

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media.

* Експозиція від Національного заповідника «Хортиця» «Де є бої — там є герої. Українському козацтву присвячується» була відкрита в Запоріжжі влітку 2020 року. Виставка розкриває епоху гетьманства Богдана Хмельницького, а з іншого боку — подає музейні предмети в сучасній інтерпретації. Експозиція налічує понад тисячу елементів. Це предмети, що датуються 17-18 століттям. Деякі з них складені в натюрморти, бо саме цей жанр обрано провідними у виставці. Крім того, до експозиції увійшли портрети, батальні полотна й пейзажі.