«Баба Єлька. Експедиція на піч» — прем’єра на Суспільному

«Баба Єлька. Експедиція на піч» — прем’єра на Суспільному

16 вер. 2021

19 вересня об 11:00 на всіх регіональних телеканалах Суспільного стартує показ проєкту «Баба Єлька. Експедиція на піч», виготовлений у межах відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним» командою «Горобці продакшн». Загалом глядачі Суспільного побачать 12 серій телеекспедицій.

Читайте також: «Створюй із Суспільним» — це про взаємну повагу, — відгуки переможців конкурсу про співпрацю з мовником

«Проєкт “Баба Єлька. Експедиція на піч” — це  про унікальність та ідентичність, його варто переглянути кілька разів, показати дітям, бо це наша історія», — упевнена в.о. продюсерки Кропивницької філії Суспільного Яна Бабак.

«Завдяки таким проєктам, ми маємо можливість розширювати свою аудиторію, популяризувати Суспільний мовник не тільки у своєму регіоні, а й у країні в цілому», — зазначає менеджер Кропивницької філії Суспільного Костянтин Карпов.

За словами продюсерки телециклу «Баба Єлька. Експедиція на піч» Олени Горобець, у першій серії глядачі дізнаються, хто така баба Єлька, як народився проєкт її імені й для чого молоді жінки власним коштом і у власний вільний час відвідують чужих бабусь. Телевізійна експедиція завітає у село Копенкувате на автентичні пісні, танці та музики, а в селі Давидівка відвідає збережену будівлю парового млина й унікальну вишивальницю.

Головні героїні телециклу — Світлана Буланова, Інна Тільнова та Світлана Листюк, учасниці фольклорно-етнографічного проєкту «Баба Єлька», який вже третій рік діє на Кіровоградщині й сьогодні вже переріс у просвітницький рух.

Читайте також:  Осінні телепрем’єри на регіональних телеканалах Суспільного 

«Головна наша мета — спонукати жителів Кіровоградщини досліджувати історію свого роду та популяризувати автентичні традиції, допомогти побороти комплекси національної меншовартості й показати, що Кіровоградщина, хай навіть не виокремлена в окремий етнографічний регіон, все ж має свої етнографічні особливості, — каже Інна Тільнова. — “Баба Єлька” робить це різними способами та завдяки різним медіаінструментам, маючи за основу інформацію “з полів”. Один із таких інструментів — це телебачення. Нам здається, що ми можемо зацікавити аудиторію Кіровоградщини людськими історіями, які розповідають старожили — серед них сторічна бабуся Яринка із села Турії, яка заспівала нам колядку, чи 83-річна Тетяна Андріївна із села Хайнівки, з якою ми вчилися пекти хліб у печі. Про традицію — пісню, вишивку, давні кулінарні рецепти — ми розкажемо без сценаріїв і декорацій. Бутафорної печі не буде в жодній серії, так само як і глечиків, тинків та гарбузів».

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Фото надані Оленою Горобець та проєктом «Баба Єлька»