Команда Суспільного у Житомирі розповіла студентам про роботу за лаштунками телерадіокомпанії

Команда Суспільного у Житомирі розповіла студентам про роботу за лаштунками телерадіокомпанії

21 вер. 2021

Із 15 по 20 вересня команда Суспільного у Житомирі провела чотири зустрічі зі студентами Житомирських вишів. 

16 та 17 вересня продюсер Житомирської філії Суспільного Костянтин Кас’ян разом із колегами та автором нового проєкту «Між життям та смертю», виготовленого на замовлення Суспільного, Назарієм Томчуком, розповідали про Суспільне студентам двох факультетів Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Костянтин Кас’ян підготував презентацію Суспільного та мистецького конкурсу телепроєктів у межах програми «Створюй із Суспільним», який стартував 18 серпня. Він розповів про умови конкурсу, теми та ідеї телевізійних проєктів, які цьогоріч шукає Суспільний мовник, які потрібні документи, щоб отримати фінансування від Суспільного, як оформити заявку, а також — про цінності і стандарти Суспільного та про взаємодію і співпрацю із мовником у Житомирі. Запросив молодь долучатись до проєктів Суспільного і брати участь у творчих конкурсах.

    Читайте також: «Створюй із Суспільним» — це про взаємну повагу, — відгуки переможців конкурсу про співпрацю з мовником

«Реалізувувати себе у професії можна по різному, а у молоді є дуже багато ідей, які складно реалізувати на одному ентузіазмі. Тому такі конкурси як  «Створюй із Суспільним» — це можливість реалізувати себе для усіх творчих людей та отримати за роботу, яка приносить тобі задоволення, фінансову підтримку», — зауважив Костянтин Кас’ян.

Студенти двох факультетів: соціально-психологічного та філології та журналістики мали змогу переглянути пілотну серію проєкту «Між життям та смертю» і поспілкуватись із автором документального циклу Назарієм Томчуком.

«Такі зустрічі важливі звичайно. Цікаво завжди побачити зворотну реакцію, відгуки на місці. Документалістика — це особлива надзвичайно цікава ніша. Чекатиму майбутніх зустрічей», — каже Назарій Томчук.

Крім того, 15 та 20 вересня, у Житомирській філії Суспільного відбулись дві студентські екскурсії

Студентів спеціальностей «Політологія. Політичний менеджмент та PR» та «Міжнародні відносини» факультету публічного управління та права Державного університету «Житомирська політехніка» зацікавили приклади роботи в ефірі з політиками.

Від продюсера Костянтина Кас’яна та редактора вечірніх новин Дмитра Клименка студенти дізнались про специфіку роботи журналістів, особливості підготовки телепередач на політичну тематику, переглянули і розібрали окремі ефіри.

«Ми торували цей шлях і звісно, помилялись, тому маємо досвід та знання, які варто передати студентам, щоб вони знали, де які "граблі" лежать. Варто вже вчитись на чужих помилках, ніж мати свій унікальний досвід факапів», — ділиться Дмитро Клименко.

Змістовним було практичне заняття, на якому ознайомилися із технологіями та прийомами політичного піару в тележурналістиці, обговорили як їх відстежити і зупинити в ефірі. Також студенти довідалися із перших уст про специфіку та особливості роботи журналістів із політиками.

Професор кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту «Житомирської політехніки» Вадим Слюсар подякував команді Суспільного за гостинність, корисну інформацію та нестандартні знання.

У понеділок, 20 вересня, із роботою тележурналістів Суспільного у Житомирі ознайомились студенти четвертого курсу Житомирського державного університету імені І.Франка.

Гості оглянули телестудії, апаратні, монтажні, поспілкувались із журналістами ньюзруму.

«Студенти — зацікавлені і відкриті для нових знань. Не бояться висловлювати свою думку, готові експериментувати. Та головне - хочуть переймати практичний досвід журналістів Суспільного. І ми охоче поділимося нашим практикумом. У журналістиці вистачить місця усім — це не конкуренти, це колеги», — сказала шефредакторка новин UA: ЖИТОМИР Тетяна Лещенко.

Доцент кафедри журналістики, реклами та піару Житомирського держуніверситету Андрій Близнюк поставив перед собою завдання ознайомити студентів з місцями можливої роботи.

«Навчаючись у школі вони чудово знають, що таке школа. Зараз вони опинились у новій для себе галузі — в журналістиці, телевиробництві, особливо це стосується студентів з районів, які не були в жодній редакції газети чи телебачення. Вони побачили наживо, яке на вигляд все зсередини, а не лише на екрані. Екскурсія та бесіда з фахівцями телеканалу UA: ЖИТОМИР дає великий плюс, тому що тут ми зустріли студентів четвертого курсу, які проходять практику, випускників університету, які зараз працюють в ньюзрумі. Це для них дуже важливо», — говорить Андрій Близнюк.

Нагадаємо, телеканал UA: ЖИТОМИР, Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь,  Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні —  Суспільне мовлення.

Оперативні новини Житомирщини шукайте на діджитал-платформах: