«Очищення річок Житомирщини» — інфомарафон на Суспільному Житомирщини

«Очищення річок Житомирщини» — інфомарафон на Суспільному Житомирщини

6 жов. 2021

6-7 жовтня в телерадіоефірах та на діджитал-платформах Суспільного мовника Житомирщини — інформаційний марафон «Очищення річок Житомирщини». Упродовж двох днів журналісти мовника інформують глядачів телеканалу UA: ЖИТОМИР, слухачів Українського радіо «Житомирська хвиля», читачів сайту suspilne.media та соцмереж про стан водойм, винуватців їх забруднення і пошуки шляхів очищення.

Перед стартом марафону, діджитал-команда провела на цифрових платформах мовника опитування краян про ймовірні джерела забруднення річок області. 

«Тема брудної води для Житомирщини, на жаль, є актуальною завжди, а надто зараз, коли за останні два місяці шість разів у річку Тетерів потрапляли неочищені стоки. Кореспонденти Суспільного у Житомирі відстежують цю тематику постійно і разом із експертами намагаються шукати варіанти вирішення ситуації. Нині в рамках марафону ми організували опитування наших читачів, аби дізнатися їхню думку щодо того, хто найбільше забруднює річки області. Інфографіку з результатами представимо у програмі "Сьогодні. Головне". Також протягом двох днів на нашому сайті можна буде почитати аналітичні статті на тему очищення води у річках. Ну і звісно, готуємо кепшени для соцмереж із позитивними прикладами очищення стоків на Житомирщині. Завдяки таким прикладам розумієш, що проблему вирішити можливо, але без бажання і зацікавленості на всіх рівнях тут ніяк не обійтися», — розповідає керівниця діджитал-підрозділу Суспільного Житомирщини Олена Слободенюк.

Підбиття підсумків і обговорення результатів опитування відбудеться у середу, 6 жовтня о 19:00, у прямому ефірі вечірнього інформаційно-аналітичного проєкту «Сьогодні. Головне» на каналі UA: ЖИТОМИР.

Крім того,  команда служби інформації спільно із журналістами проєкту «Сьогодні. Головне» та фаховими експертами упродовж двох марафонних днів з’ясують: 

  • як живе 75-тисячне місто Бердичів із недобудованими очисними спорудами та чи справляються з очищенням приватні підприємства;
  • чи вирішені проблеми громади Олевська із введенням у експлуатацію нових очисних споруд;
  • чому асенізатори знову підняли тариф на вивезення рідких побутових відходів у Житомирі.

Учасники марафону проаналізують, що найбільше впливає на забрудненість річок. Обговорять, чи справляються очисні споруди у різних громадах Житомирщини з процесом очищення води та які підприємства найбільше її забруднюють. Оприлюднять сучасні розробки науковців у сфері очищення води та порівняють новітні розробки з тими методами очищення, які діють на Житомирщині. Гостями ефіру стануть науковці, екологи та представники Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Тема забруднення річок є надзвичайно актуальною для всієї України. Тому в ході марафону ми будемо розповідати про фактори, які найбільше впливають чистоту річок та їх забруднення. Поговоримо і про методи очищення води. Зокрема в процесі підготовки ефіру ми виявили, що у територіальних громадах переважно користуються методами очищення води, які не змінювались з 70-х років. Разом із гостями студії ми хочемо розповісти, які є альтернативи цим методам», — говорить редакторка і ведуча проєкту «Сьогодні. Головне» Олена Ваховська.

6 жовтня о 12:10 у прямому ефірі проєкту «РадіоДень» Українського радіо «Житомирська хвиля» журналістка Тетяна Дукач разом із кандидатом медичних наук, завідувачем кафедри «Громадське здоров’я» Житомирського медичного інституту Іваном Киричуком пояснять, як вживання неякісної води впливає на огранізм людини та як оцінити безпечність питної води і вберегти своє здоров’я.

Інформаційні матеріали про екологічну ситуацію та стан водного плеса Житомирщини, а також думки експерттів шукайте на цифрових платформах мовника:

Нагадаємо, телеканал UA: ЖИТОМИР, Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь,  Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні —  Суспільне мовлення.