«Коли не повернувся з війни» — спецпроєкт до Дня захисників та захисниць України

«Коли не повернувся з війни» — спецпроєкт до Дня захисників та захисниць України

13 жов. 2021

14 жовтня, у День захисників і захисниць України, о 18:30  в ефірі телеканалу UA: ЖИТОМИР та усіх регіональних телеканалів Суспільного покажуть документальну програму «Коли не повернувся з війни», створену житомирським продакшеном під керівництвом Назарія Томчука.

Фільм про сім’ю військових, які захищали Україну та воювали на сході. Пару, яка була знайома зі школи, — об’єднала війна. Його поранили під Слов’янськом, вона була військовою фельдшеркою. Спочатку провідувала його у госпіталі. Потім сама стала військовою. Після повернення її зі сходу, — вони побралися. Це історія родини, яка повернувшись з війни, продовжує жити з її наслідками. 


«Проєкт про ветеранів війни особливо чуттєвий і при цьому відповідальний. Було помітно, як деякі теми давалися героям проєкту Максу та Віці важко. Але все вдалося. Всі — молодці. Вірю, він розкриє для декого душу військових аби краще зрозуміти їх. Загалом, із Суспільним працюється завжди чудово. Мовник — відмінна база для достойних проєктів», — ділиться автор фільму Назарій Томчук.

 

Автор проєкту хоче нагадати про сучаних героїв людям, які живуть в мирній частині України і думають, що війна їх не стосується. Змінити ставлення до військових, які мешкають поруч і не жаліються, але травмовані її наслідками — повернутись живим не означає повернутись з війни.

«Війна залишає свої поранення на кожній людині. Складно коментувати такі проєкти, тому що це та тематика, яка ще болить. Рани не загоїлися, а продовжують кровоточити. Працювати з такими темами для мене вкрай важливо і одночасно складно. Ця історія про моїх друзів, яким я вдячний за мирне небо у своєму місті за те що взяли обов’язок служити і захищати і не зраджували присязі у найскладніших життєвих обставинах. Ця історія про людей, яких я вважаю героями, яким ми зобов’язані сказати “дякую”. Таких багато і вони посеред нас. Хочу, щоб ми знали своїх героїв», — говорить продюсер Житомирської філії Суспільного Костянтин Кас’ян.

Нагадаємо, телеканал UA: ЖИТОМИР, Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь,  Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні —  Суспільне мовлення.

Оперативні новини Житомирщини шукайте на діджитал-платформах: