День пам’яті жертв голодоморів: тематичний ефір на UA: ЖИТОМИР

День пам’яті жертв голодоморів: тематичний ефір на UA: ЖИТОМИР

25 лис. 2021

26 листопада о 19:20 на телеканалі UA: ЖИТОМИР в межах проєкту «Сьогодні. Головне» відбудеться тематичний ефір, присвячений вшануванню пам’яті мільйонів жертв голодоморів в Україні. У ХХ столітті українці пережили їх тричі: у 1921 – 1923, 1932 – 1933 і 1946 – 1947 роках.  

Цьогоріч виповнюються 100-ті роковини від початку масового штучного голоду 1921 – 1923 років і 75-ті роковини від початку масового штучного голоду 1946 – 1947 років в Україні.

Читайте також: «Між життям та смертю» — новий документальний проєкт про медиків на Суспільному

У переддень пам’яті жертв голодоморів у студії програми «Сьогодні. Головне» детально обговорять історичні події, які спричинили три голоди в Україні, з істориком Геннадієм Махоріним та їхній вплив на нашу ментальність із кандидаткою психологічних наук Ольгою Савиченко.

Науковці Вікторія Горбунова та Віталій Климчук, які досліджували вплив голодоморів на поведінку сучасних українців, дійшли висновку, що психологічна травма, завдана голодом, залишила сліди у кількох поколіннях. 

«Повний льох консервації та овочів, які весною викидали, забиті шафи макаронами та крупами, і постійний страх пережити зиму. Сьогодні ці відчуття здаються чимось далеким та незрозумілим, але закономірним, з огляду на три голодомори в Україні. Як нам подолати ці травми, і коли ми позбудемось страху голоду? В п’ятницю шукатимемо відповіді на ці питання», —  говорить ведучий проєкту, журналіст Суспільного в Житомирі Дмитро Клименко

Телеканал UA: ЖИТОМИР, Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь,  Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні —  Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини Житомирщини читайте на діджитал-платформах: