Про Івана Огієнка — у проєкті «Український формат» Українського радіо «Житомирська хвиля»

Про Івана Огієнка — у проєкті «Український формат» Українського радіо «Житомирська хвиля»

5 січ. 2022

4 січня о 12:10, в ефірі Українського радіо «Житомирська хвиля», у рамках проєкту «Український формат» стартували міжпрограмні розповіді, присвячені Івану Огієнку

В Житомирській області 2022-й рік оголосили роком Івана Огієнка. Цьогоріч виповнюється 140 років від дня народження українського науковця, митрополита, політичного та громадського діяча, мовознавця, лексикографа, історика, педагога. 

В ефірах Українського радіо «Житомирська хвиля» з поєтичним доробком Івана Огієнка, слухачів радіо знайомлять вихованці літературної студії імені Валентина Грабовського

«Почуємо патріотичні вірші, почуємо уривок ”Слово о полку Ігоревім” українською мовою в перекладі Івана Огієнка, почуємо народні пісні, авторства відомого земляка, у виконанні учнів Новогуйвинської гімназії», — говорить авторка радіопроєкту, редакторка радіо Ірина Самарцева

Іван Огієнко народився 14 січня 1882 року в Брусилові на Житомирщині. Відомий, як ініціатор створення Українського народного університету та Кам’янець-Подільського державного народного університету, ректором якого він був, а ще своїми підручниками з української мови, працями про українську історію, культуру, релігію.

Окрім того, саме він ініціював звернення до Константинопольського Патріарха про надання Українській православній церкві автокефалії, що зібрало кілька тисяч підписів. Іван Огієнко також переклав Біблію на українську мову, а в 1935 році аргументував вживання «в», а не «на» Україні.

Упродовж січня, слухачі Українського радіо «Житомирська хвиля» почують 14 епізодів проєкту.

Митрополит, перекладач, науковець також писав поеми та вірші. Один із них – «Не питай» —  був настільки популярним, що став народною піснею:

Не питай, 

Чого в мене заплакані очі, 

Чого часто тікаю я в гай 

І блукаю я там до півночі, 

Не питай, не питай, не питай... 

Ім’я Огієнка стало символом української державності та соборності. Себе він називав постійним богомольцем, за кращу долю українського народу:

Я взяв своє серце малими руками 

Й віддано поклав Україні до ніг, 

І юна любов розцвілася між нами, 

І став я орати твердий переліг. 

Й нікому вже більше не дав я любові, 

Бо другого серця кохати не маю. 

І вірним зостанусь, аж дошки соснові 

Єдину любов мою спинять без краю.

Українське радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни із середньодобовим охопленням майже мільйон радіослухачів. На Житомирщині мовить на частотах:

  • Житомир - 103,4 FM;
  • Бердичів - 107,1 FM;
  • Новоград-Волинський - 89,3 FM;
  • Овруч - 104,2 FM;
  • Олевськ - 100,2 FM;
  • Попільня - 89,9 FM.
  • Баранівка - 88,1 FM;
  • Брусилів - 92,1 FM;
  • Вільшанка - 99,1 FM; 
  • Любар - 102,9 FM;
  • Ружин - 96,7 FM.

Інформаційні матеріали шукайте на цифрових платформах мовника:

Телеканал UA: ЖИТОМИР, Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь,  Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні —  Суспільне мовлення.