Як журналістам висвітлювати війну та перевіряти інформацію — практичні поради соціологині

Як журналістам висвітлювати війну та перевіряти інформацію — практичні поради соціологині

7 бер. 2022

Поки наша армія боронить Україну від російського агресора на вулицях міст, журналісти усіма силами тримають інформаційний фронт. Бо у великому потоці новин нерідко трапляються маніпулятивні повідомлення, фейки, а з розвитком технологій — і діпфейки. 

Читайте також: Суспільне звернулося до ЄСПЛ через обстріли телевеж та глушіння сигналу мовника

Суспільне разом із соціологинею, авторкою практичного курсу «Критичне мислення в українському контексті» Вікторією Бриндзою підготували поради журналістам та громадянам про те, як у часи війни протидіяти дезінформації.

ДЖЕРЕЛО

Повідомлення від офіційних структур зазвичай більш перевірені, ніж інші, та навіть серед них трапляються помилки. У такому разі помилки виправляють й інформацію спростовують. Але якщо таке стається, журналістам необхідно також додати спростування до свого повідомлення. На Суспільному мовленні та інших надійних медіа існує спеціальна команда людей, що займається перевіркою фактів. Емоції змушуватимуть вас одразу поширювати те, що вражає. Зупиніть себе і подумайте — чи я не роблю шкоди.

Читайте також: Втратили контакт з українським телебаченням? Шукайте Суспільне в соцмережах та вмикайте частоти Українського Радіо

ЕМОЦІЇ

Чим сильніші емоції викликає у вас інформація, тим більш ймовірною може бути помилка. Нині всі в наднапруженому стані, і наші інстинкти самозбереження беруть верх над раціо. Це нормальна реакція, адже інакше ми не виживемо. Але перш ніж поширити емоційну інформацію, запитайте себе, чи вона підтверджена? Це стосується як негативної, так і позитивної інформації.

СВІДЧЕННЯ ОЧЕВИДЦІВ

Переповідаючи свідчення очевидців, додавайте приписку «зі слів очевидців». Навіть у спокійному стані пам’ять людини не відображає події кристально чисто. Те, як ми пам’ятаємо події й інформацію, залежить від емоційного стану, в якому ми перебуваємо. Нам може здаватися, що дуже чітко пам’ятаємо цифри та дані, але поширюючи ці дані, можемо, не бажаючи цього, спотворити їх.

Читайте також: Суспільне Новини у Twitter: актуальна інформація про російське вторгнення в Україну

ДОВІРА

Довіра критично важлива для суспільства, особливо зараз. Якщо від журналістів надходить помилкова інформація без наступного спростування, їм довірятимуть менше. А це зовсім не те, що нас посилює. Для України також критично важлива зараз довіра міжнародної спільноти, яка розуміє, що ми в шаленому стресі й наші реакції можуть бути перебільшеними. Увесь світ бачить жахи цієї війни (окрім Росії, звісно, але робота з російською аудиторією — це інша історія). Тому дуже цінною буде виважена інформація, факти, відеозаписи, а також спростування помилкової інформації.

АРГУМЕНТИ

Інформуючи населення про російську агресію в Україні, журналісти мають розуміти, що на ці новини може також натрапити й аудиторія з інших країн. Зокрема росіяни та білоруси.

Так, емоції — потужний прийом, але їх обов’язково потрібно підсилювати аргументами: пояснювати, як ми міркуємо, на чому будуємо свою аналітику, свої прогнози й вимоги, чому вважаємо, що примирення з Росією на їхніх умовах неможливе, чому ми не відступимо та чому ця боротьба важлива для нас.

Читайте також: SUSPILNE NEWS is now in English — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine

Нам дуже хочеться, аби інші побачили те, що бачимо ми зсередини. Бо ж надто довго світ не вірив, не вважав позицію Росії однозначною брехнею. Але зараз потрібно стриматися від насильницького переконання інших, особливо росіян. Це лише налаштує аудиторію проти нас: нас вважатимуть занадто емоційними, що ми не можемо мислити раціонально через шоковий стан у період війни. 

Що журналісти можуть зробити натомість — підштовхнути російську аудиторію засумніватися у своїх переконаннях. Це добре робити за допомогою запитань, наприклад: «когда вы говорите, что хотите мира, вы имеете в виду миротворческую миссию РФ?» і т.д.

Нагадаємо, Суспільне мовлення продовжує спільний інформаційний марафон з усіма медіагрупами країни — UAразом, що транслюється на телеканалі UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА. Зокрема найбільша кореспондентська мережа Суспільного в усіх регіонах України спрямувала всі сили, аби повідомляти перевірені новини з перших рук, безпосередньо з місць подій. Саме оперативне інформування і перевірка повідомлень допомагає зберігати спокій та протидіяти дезінформації окупантів.

Інформаційний марафон продовжується одночасно на: