Навчальний курс «Критичне мислення в українському контексті» — у вільному доступі на Prometheus

Навчальний курс «Критичне мислення в українському контексті» — у вільному доступі на Prometheus

26 лип. 2022

Онлайн-курс Інституту лідерства і управління Українського католицького університету та Академії Суспільного Мовлення «Критичне мислення в українському контексті»* відтепер безкоштовно доступний для усіх на платформі Prometheus. Авторка курсу — Вікторія Бриндза.

Основний фокус цього курсу — це практичність, що допомагає формувати навичку критичного мислення. Вікторія Бриндза — дослідниця, соціологиня, вісім років працювала з дослідженнями цінностей на пострадянському просторі, здобула диплом магістра соціології і політичної науки в Німеччині та післядипломний сертифікат з освітньої науки в Австралії. З 2011 року викладає авторський курс із критичного мислення в Українському католицькому університеті.

«Унікальність цього курсу в тому, що він дуже адаптований під український контекст. Зазвичай критичне мислення протиставляють інтуїтивному, але перед обличчям гібридної загрози цей зв’язок перестає бути таким однозначним. Інтуїція допомагала і досі допомагає українцям виживати. Разом з тим, ми вже зрозуміли, що для взаємодії із західним світом дуже важливі докази, а не лише емоції і враження, — переконана Вікторія Бриндза. — У нашому курсі ми вчимося розуміти, що впливає на мислення, як ми формуємо рішення і як примирити роботу з аргументами і виживання. Я тішуся, що після тривалої роботи з курсом і багатьох тестувань він нарешті стає доступним для усіх охочих»

Читайте також: «Медіадетективи: як створюються новини» 一 на Суспільному стартував курс для підлітків-переселенців

Першими учасниками навчань у грудні 2021-го — лютому 2022 року стала команда продюсерів регіональних філій Суспільного. Їхні відгуки про курс можна прочитати за посиланням. Загалом, більше половини опитаних учасників навчань зауважують, що за результатами курсу почали сприймати критичне мислення по-іншому, а 40% — змінили свої когнітивні звички. 

«В умовах війни і шаленого потоку інформації звідусіль уміти помічати хиби аргументації та розуміти, як і що впливає на наше мислення — критично важливо. Колеги із Суспільного, які успішно пройшли цей курс, відмітили, що навчання стало прекрасним помічником у розумінні процесів в країні та світі, аналізі ситуації навколо і поштовхом для роботи над собою», — розповіла Ярослава Камінська, кураторка навчальних програм Академії Суспільного Мовлення.

«З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну ми призупинили навчання для групи освітян. Але як тільки учасники трошки оговтались від нової реальності, ми вирішили продовжити навчання і, як на мене, це дуже допомогло пережити отриманий стрес, усвідомити скільки всього впливає на їх сприйняття і як відділяти свої емоції від рішень, — каже Соломія Максимович, координаторка проектів і програм Інституту лідерства та управління Українського католицького університету. — Однією із цілей Інституту на сьогодні є підсилення спроможності громадянського суспільства впливати на центри прийняття рішень і тут дуже важливо аргументовано відстоювати свою позицію. В курсі передбачено ряд завдань для того, щоб навчитись шукати аргументовані думки, а також струнко пояснювати свою позицію».

Курс «Критичне мислення в українському контексті» допомагає навчитися:

  • помічати когнітивні хиби та розуміти, чому вони стаються;
  • аналізувати власне мислення;
  • розуміти впливи, які здійснюються на людське мислення;
  • оцінювати вагу аргументів;
  • виявляти хиби аргументації;
  • формувати та обґрунтовувати власну позицію;
  • сперечатися безпечно.

Навчання розраховане на 8 тижнів. Він передбачає виконання неочікуваних самостійних завдань і готовності поставити під питання свої когнітивні звички і глибокі переконання. Дізнатися більше про курс можна тут.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини від Суспільного — на сайті suspilne.media.

Академія Суспільного Мовлення — навчальний центр, створений під егідою Суспільного мовника України. Реалізовує навчальні програми за участі тренерів європейських медіашкіл та міжнародних організацій, таких як Deutsche Welle Akademie, BBC Media Action, CFI, IREX, UN Women, Council of Europe Office in Ukraine, а також українських медіатренерів. Проводить семінари і тренінги для журналістів та медіаменеджерів, організовує навчальні тури до європейських суспільних мовників та суспільних мовників США, стратегічні та фасилітаційні сесії, консультації європейських медіаекспертів тощо. Має хаби в Києві та Одесі.

Інститут лідерства та управління (ІЛУ) є структурним підрозділом Українського католицького університету. З 2010 року ІЛУ зміцнює громадянське суспільство шляхом навчання та розвитку лідерів і лідерок громадського сектору та їхніх команд. 

* Курс «Критичне мислення в українському контексті» втілюється за фінансової підтримки Європейської комісії та Міжнародного фонду «Відродження» в межах грантового компонента проєкту «EU4USociety».