Музикант Ігор Воєвуцький — про творчість і волонтерство в інтерв’ю для Суспільне Житомир

Музикант Ігор Воєвуцький — про творчість і волонтерство в інтерв’ю для Суспільне Житомир

7 жов. 2022

Музикант Ігор Воєвуцький волонтерить із перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну. Зараз працює над записом альбому на вірші українських класиків. В інтерв’ю Суспільному Ігор розповів про творчість в проміжках між волонтерською діяльністю та чергуванням на блокпостах. 

У розмові із журналісткою Суспільне Житомир Ольгою Степуренко, музикант поділився: як почав волонтерити, знайшовши у Житомирі волонтерську організацію, яку створили його друзі та запропонувавши їм свою допомогу, і коли вирішив стати військовим, чи вдається під час війни реалізовувати творчі задуми і чим займатиметься після перемоги.


«Найперше, що хочеться робити в такий час будь-якому свідомому чоловіку бути корисним. Мені зробили посвідчення, і я розвозив аптечки для блок-постів, — розповів Ігор. — Потім до мене почали “стукатися” знайомі, які пішли служити, переселенці — почали звертатися до мене особисто. І я став уже сам без фонду збирати гроші, формувати і розвозити замовлення. Мій керівник компанії теж пішов в ЗСУ — був на сході, і їм знадобився тепловізор. Перша сума, яка до мене прийшла на тепловізор, близько 10 тисяч гривень. Це (передали — ред.) творчі діти з Дніпропетровщини вони організували кілька благодійних концертів. Їхня викладачка написала, що хочуть віддати ці гроші мені, аби використав їх на потреби людей. Цей внесок став першим — я був настільки вражений, мене це так підняло... А потім досить швидко назбирали всю суму на тепловізор».


Читайте також: Інді-поп із Хмельницького: Kate Soul — у квартирнику на Суспільне Житомир

«Передивлявся в новинах кадри з Бучі, Ірпеня бачив, скільки чоловіків розстріляли, вбили. Бачив кадри з ними у погребах зі зв’язаними руками. І зрозумів, що я точно не хочу зустріти війну ось так. Тому пішов до військкомату там мене поставили в резерв. Пізніше вирішив підписати контракт з добровольчим формуванням, для того, щоб вміти користуватися зброєю, розумітися в тактиці та бути корисним і в цьому напрямку. Якщо, не дай Боже, в нас починаються серйозні військові дії, я хоч розумію, що робити. Розумію, що в мене є батальйон, і знаю, куди мені бігти», — каже музикант.

«Зараз у нас дуже цікавий проєкт, який ще до війни ми задумували з відомим автором та композитором Олександром Яшиним. Він славиться тим, що найкраще в Україні пише музику на вірші класиків. І ми вже давно з ним говорили: мовляв, давай напишемо, давай зробимо альбом чи, можливо, одну-дві пісні. Будучи в "Авіаторі", ми заспівали пісню на вірші Тараса Шевченка "Над Дніпровою сагою". І ми з ним (Олександром — ред.) на цю тему багато говорили: що потрібно популяризувати нашу культуру, літературу, що через пісню це набагато легше сприймається людьми. Зараз він, як переселенець, живе в мене вдома. Ми вже цим проєктом займаємося три місяці, зараз шукаємо меценатів, які нам допоможуть реалізувати сам альбом», — говорить артист.


Читайте також: 30 вересня — 6 жовтня. Добірка від Суспільне Житомир

«Хотілося б стати в один ряд з тими людьми, які будуть відбудовувати країну після перемоги. Я думав, можливо, відкрию якусь будівельну компанію щось у цій сфері, щоб можна було відбудовувати країну. Зараз вже більш-менш все стало на свої місця, вже зрозуміло, де ми знаходимося, куди ми йдемо, що ми робимо, і я впевнений, що ми маємо бути корисними і робити те, що ми вміємо найкраще», — планує Ігор Воєвуцький.

Читайте також: Суспільне Мовлення оголосило дату Радіодиктанту національної єдності 2022

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на усіх регіональних телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн дивитися «Суспільне. Спротив» можна на сайтах телеканалів регіональної мережі Суспільного Мовлення і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Оперативні інформаційні матеріали про Житомирщину шукайте на цифрових платформах мовника Суспільне Житомир:

Суспільне│Новини 

телеграм-каналі

фейсбук-сторінці 

інстаграм-сторінці 

ютуб-каналі філії 

вайбер-спільноті

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, всеукраїнські канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Житомирщині це телеканал Суспільне Житомир та Українське радіо Житомир.