Про сьогодення і майбутнє України — в інтерв’ю Віталія Портникова Суспільному

Про сьогодення і майбутнє України — в інтерв’ю Віталія Портникова Суспільному

1 лис. 2022

Український журналіст-політолог Віталій Портников в інтерв’ю Суспільне Житомир розповів про важливість перейменування топонімів, дерусифікацію та культурну політику в Україні, боротьбу з совковою ментальністю.

Для чого працювати з російською аудиторією та що робити з російською ідентичністю в Україні. Чи зменшить російська агресія вплив «руского міра» в нашій державі? Хто і коли має проводити дерусифікацію? Якою має бути культурна політика України? Відповіді на ці питання Віталій Портников дав журналісту Суспільне Житомир Дмитру Клименку.

«Досвід усіх війн показує, що якщо ти починаєш обстрілювати інфраструктуру і цивільні міста — населення згуртовується навколо влади. Так було у Великобританії, коли нацисти бомбили британські міста. Так було з Радянським Союзом, коли гітлерівці бомбили радянські міста. І так було з Німеччиною, коли союзники бомбили Дрезден. Ніхто не виходив на протести і не кричав, що потрібні перемовини. Це ті заходи, які об’єднують народ з державою, як це не пародоксально звучить. Дивує інше: що Росія, яка сама пережила блокаду Ленінграду, не застосовує інструментарій, який веде до успіху. Ці люди нічого не пам’ятають з історії, вони погано вчилися», — аналізує Віталій Портніков.

За словами журналіста, якщо у 2019 році багато хто з українців вірив в успішність переговорів із Росією, то зараз люди підтримують військовий опір агресору.

Читайте також: Про службу у ЗСУ та перехід на українську — Коля Сєрга в інтерв’ю Суспільне Житомир

«Ми маємо готуватись до електоральних шоків після закінчення воєнних дій. Якщо ми не будемо готуватися, на нас чекає величезна депресія. Позбутися впливу російської імперської цивілізації можна тільки шляхом продуманої державної політики: освіта, розвиток української культури, розвиток українських медіа, в тому числі і Суспільного, розвиток української музейної справи. Це буде довга робота в бідній знелюдненій демілітаризованій державі. Але її треба проводити», — прогнозує політолог. 

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на усіх регіональних телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн дивитися «Суспільне. Спротив» можна на сайтах телеканалів регіональної мережі Суспільного Мовлення і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Оперативні інформаційні матеріали про Житомирщину шукайте на цифрових платформах мовника Суспільне Житомир:

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, всеукраїнські канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Житомирщині це телеканал Суспільне Житомир та Українське радіо Житомир.