День Гідності та Свободи — історії нашої боротьби в ефірі «Суспільне. Спротив»

День Гідності та Свободи — історії нашої боротьби в ефірі «Суспільне. Спротив»

18 лис. 2022

До Дня Гідності та Свободи, 21 листопада, команда Суспільного Мовлення готує спецефіри всеукраїнського телепроєкту «Суспільне. Спротив», який виходить на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення* з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00** та з 17:00 до 21:00, онлайн — на сайтах філій та ютуб-каналі Суспільне Новини.

Кореспонденти Суспільного з усіх куточків України збирають історії українців про боротьбу та перемоги, думки експертів про становлення держави, інтерв’ю з воїнами та волонтерами. 

«Спільною командою регіональних філій ми хочемо показати не просто  історії учасників Майданів з різних куточків країни, а продемонструвати, як  насправді багато речей нас об’єднують, прослідкувати трансформації, які відбувались у свідомості під час тих подій, а тепер ― повномасштабної війни; проаналізувати, за які ідеї боролись українці в різні часи. І, врешті, поміркувати над тим, які помилки нам варто врахувати і яким ми хочемо бачити майбутнє нашої держави», ― зазначає координаторка ефіру, продюсерка Суспільне Черкаси Олена Баніна.

Читайте також: Коментатори Чемпіонату світу в Катарі-2022 на Суспільному

«Цього дня ми пропонуємо глядачам поміркувати про себе, своїх предків й нащадків. А саме, як від покоління до покоління українці борються за свободу і продовжують робити це сьогодні, ― каже продюсер Суспільне Чернівці Максим Волошин, автор ідей для спецефіру. ― Важливо не забувати про те, як складно та болісно нам вдається зберігати наші здобутки, розуміти їхню цінність і з гідністю передавати ці надбання нашим наступникам. Ким ми були, є, і ким можемо бути: у такому вимірі подискутуємо в етері місцевих Суспільних мовників у День Гідності та Свободи. Запрошуємо і вас до роздумів»

Читайте також: Розслідування Суспільного «Буча 22» — переможець телефестивалю «Серце Європи» у Варшаві

Історія спротиву й ідентичність українця, як запорізькі козаки захищають Україну сьогодні та сміливість бути українцем за радянських часів: наша боротьба триває століттями. Колишній політв’язень сталінських таборів 91-річний Ігор Олещук з Тернополя ініціював на місці в’язниці, в якій сидів, музей, і зараз свою історію розповідає українцям, які втратили домівку через російсько-українську війну. Чоловік каже, сьогодні важливо показувати справжню історію України.

Цю історію добре знали ті, хто вийшов на Майдан під час Революції Гідності, ті, хто пройшов Азовсталь, і ті, хто добровольцем ішов у найгарячіші точки боїв, розуміючи, що живим може не повернутись. Як українці змінюються на кожному етапі боротьби та чи стане українізація інструментом перемоги?

«Аналізуватимемо причини, які привели до двох революцій в Україні. Також спробуємо з’ясувати, звідки в українців таке палке прагнення свободи, що передається через багато поколінь. Звісно, згадаємо Героїв, які створювали революції, воювали проти агресора, робили все, аби Україна була вільною та незалежною державою», — розповідає Євген Тичина, продюсер Суспільне Ужгород та ранкового ефіру «Суспільне. Спротив».

У сучасній боротьбі за волю України викристалізувалось і поширилось волонтерство. Сьогодні всі на фронті ― донатять, плетуть сітки, купують і переобладнують машини, надають підтримку переселенцям та намагаються розповісти всьому світу про нашу боротьбу. Волонтерський фронт ― це і дорослі, як Ірина Ковалевська з Хмельницького, яка була на Майдані, і всі ці 9 років живе ним, і діти, як семирічна черкащанка Марійка Шемшур, яка з бабусею пече пиріжки, щоб зібрати гроші на генератор для військових.

Культурний фронт теж набув особливих сенсів. Перечитуємо класиків і бачимо пророчі рядки у творах, митці везуть допомогу на передову, організовують концерти для збору грошей на потреби захисників і викристалізовують українську ідентичність, яка скрізь ― у бізнесі, у відбудові, у навчанні. 

«Будемо говорити про те, якими ми є нині, який шлях ми пройшли від Революції Гідності і дотепер. Плануємо показати серію матеріалів, наприклад, про людину, яка під впливом нинішніх подій у поважному віці перейшла з російської на українську мову. Разом з експертами (мовознавцями, соціологами, філософами, митцями), спробуємо зрозуміти — що є українська ідентичність нині», — каже редактор денного ефіру «Суспільне. Спротив», шеф-редактор Суспільне Рівне Орест Гринюк.

Загалом, чи є вже «нове покоління українців» і яке воно? Які цінності у дітей та молоді, народженої після Майданів? Покажемо історію 19-річної третьокурсниці Національного медичного університету імені Богомольця Софії Козуб з Кропивницького, яка сьогодні рятує бійців на фронті, а після перемоги повернеться до студентської аудиторії, щоб згодом дбати про здоров’я мирних українців у вільній країні.

Що чекає Україну у європейській перспективі та як будемо відновлюватися — інфраструктурно й ментально — після перемоги? 

«Якими ми будемо після перемоги? Що виборюємо зараз на фронтах? Спільну візію окреслимо у вечірньому ефірі “Суспільне. Спротив”. Ми зібрали історії різних поколінь: родини бійця, який воює, тих, хто брав участь у Революції Гідності й зараз захищає країну, нового покоління українців. З політологом та економістом поговоримо про формування політичної нації українців, про її самоідентифікацію. Готуємо включення з тими, хто відповідає за відбудову та відновлення. Також проаналізуємо перспективу України в ЄС, адже саме за європейські цінності боровся Майдан, а сьогодні боремось всі ми», — переконана Ольга Крупник, випускова редакторка вечірнього ефіру «Суспільне. Спротив», шеф-редакторка Суспільне Львів.

Нагадаємо, всеукраїнський проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитися в телеефірі на місцевих телеканалах Суспільного щобудня вранці з 7:00 до 11:00, вдень з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. На час трансляції Чемпіонату світу з футболу час та тривалість проєкту на місцевих телеканалах може бути змінений. Стежте за телепрограмою та анонсами на офіційних сайтах Суспільного.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне КультураУкраїнське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії (Суспільне Чернівці, Суспільне ОдесаСуспільне ВінницяСуспільне Львів тощо). Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Крім Суспільне Крим.

** Денний ефір «Суспільне. Спротив» 21 листопада виходитиме з 12:00 до 14:45 — через трансляцію Чемпіонату світу з футболу.