Фільм «Щедрик проти “русского міра”» презентували у Житомирі

Фільм «Щедрик проти “русского міра”» презентували у Житомирі

27 січ. 2023

26 січня у житомирському кінотеатрі імені Івана Франка презентували документальну стрічку «Щедрик проти “русского міра”» — історію про те, як українська пісня здобула популярність у всьому світі та стала потужним і ефективним інструментом у боротьбі за незалежність України.

Фільм створений на замовлення Суспільне Культура командою «Prosto production» і показує історію світових гастролей хору Олександра Кошиця у період створення УНР. 

Фото: Тетяна Іскоростенська для Суспільне Житомир

Читайте також: 20 一 26 січня. Добірка від Суспільне Житомир

На прем’єру до Житомира приїхали продюсер В’ячеслав Пономарьов та одна із сценаристок фільму Наталія Пономарів. Журналісти Суспільного у Житомирі відвідали презентацію і поспілкувались з авторами.

«Це історія сторічної давнини, але вона наче про наш час. У нас не змінився ворог, Україна так само потребує підтримки Європи для своєї боротьби, Україна так само донатить на своє військо, розуміє, хто її ворог і йде до перемоги», —  каже Наталія Пономарів.

Фото: Тетяна Іскоростенська для Суспільне Житомир

Читайте також: Записана на Чуднівщині: як пов’язана з Житомирщиною одна з найпопулярніших різдвяно-новорічних пісень «Щедрик»

У документальному фільмі «Щедрик проти “русского міра”» твори з репертуару капели Кошиця виконує Академічний хор Українського Радіо. Знімали стрічку в Україні і за кордоном. Продюсер та відеограф фільму В’ячеслав Пономарьов розказує, що у зйомках задіяли 50 артистів хору і 13 експертів з культурології та історії.

Фото з фейсбук-сторінки директора кінотеатру Олександра Шевчука

«Жодна дія, яка була зроблена на користь України, не є марною. Вона ніде не забувається, і навіть через сто років здатна приносити свої плоди, — переконаний В’ячеслав Пономарьов. — Фактично, ці плоди ми сьогодні можемо збирати. Україну та "Щедрик" чують і знають у світі».

Перед показом фільму у кінозалі звучав твір Миколи Леонтовича «Щедрик» у виконанні дитячого хору «GLORIA» із Житомира.

Фото з фейсбук-сторінки директора кінотеатру Олександра Шевчука 

«Сподобалось те, як показали духовний розвиток українського народу. Не дивлячись на гніт росії, за всі часи український народ залишався незламним і завжди розвивався», —   поділилась враженнями солістка хору «GLORIA» Марія Хомчук.

Марія Хомчук

Фото: Тетяна Іскоростенська для Суспільне Житомир

Переглянути фільм можна також на каналі Суспільне Культура за цим посиланням.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.