Творці фільму «Щедрик проти “русского міра”» розповіли в інтерв’ю Суспільному про історію створення стрічки

Творці фільму «Щедрик проти “русского міра”» розповіли в інтерв’ю Суспільному про історію створення стрічки

8 лют. 2023

Документальна стрічка «Щедрик проти “русского міра”», яку у Житомирі показали наприкінці січня, розповідає про світові гастролі хору Олександра Кошиця у період створення УНР. Сценаристка та продюсер фільму «Щедрик проти “русского міра”» Наталка Пономарів і В’ячеслав Пономарьов в інтерв’ю журналістці Суспільного Олені Ваховській розповіли про створення фільму: як історія капели Кошиця опинилась в руках творців, про найбільшу перемогу стрічки, про українську історію як джерело голлівудських сюжетів.

Фільм створений на замовлення Суспільне Культура командою «Prosto production».

Скріншот відео: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

Читайте також: «Стрес, але ми працювали», — брусилівські лікарі розповіли Суспільному про роботу в умовах війни

«Думаю, це одна з найбільших перемог нашого фільму, коли глядачі кажуть: "Ми не знали цієї історії. Вау! Ми не знали, що таке було". Це те, чим ми маємо пишатися. Фільм "Щедрик проти "русского міра" розповідає про те, скільки років і чому приховувалась історія "Щедрика" та які були на це таємні причини. І коли, як не зараз, рушити ці мури», —  каже Наталка Пономарів.

Скріншот відео: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

«Українська історія — це як нафтове родовище: куди не штрикнути палкою, то звідти буде буяти якась голлівудська подія з неймовірним сюжетом. Єдина прикрість полягає в тому, що від нас постійно її приховували: ховали усі документи та нищили людей, які робили багато для України на різних фронтах. Десятиліттями, навіть і століттями, все це намагалися приховати, знищити і показати всім, що немає ніякої України. Є "велика російська імперія", "російська держава", а Україна — її частина. І такими короткими історіями конкретних людей з їх вчинками, ми показуємо українському суспільству і світу, що ми самобутні, давні і ми ніяка не росія, а окрема нація зі своєю фантастичною історією», — говорить В’ячеслав Пономарьов.

Скріншот відео: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

Читайте також: Фільм «Щедрик проти “русского міра”» презентували у Житомирі

«Сто років тому Українська держава воювала з росією за свою незалежність,, росіяни підступали до Києва. Україна була залежна від Європи і підтримки світу — на самоті нам не впоратися. І ми чекали, якою буде відповідь світу на наш заклик про допомогу. Очільник української держави Симон Петлюра розумів, що єдиним воєнним фронтом йому не впоратися, що є ще щось. Це українська культура, українська ідентичність, яка відрізняє нас від росії. Він робить ставку на український хоровий колектив. З цього і почалася описана у фільмі історія про те, як Європа та увесь світ відкриває Україну, про яку вони ніколи не чули, тому що Україна століттями була під російською імперією. Це — як зараз наша "Червона калина" з початком російської військово агресії лунала на весь світ і її переспівували світові гурти», —  розповідає Наталка Пономарів.

Скріншот відео з фільму «Щедрик проти “русского міра”»

Переглянути фільм можна також на каналі Суспільне Культура за цим посиланням.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.