П’ять зворушливих історій від Суспільне Житомир за рік великої війни

П’ять зворушливих історій від Суспільне Житомир за рік великої війни

1 бер. 2023

Рік тому Житомирщина прокинулася під звуки вибухів. Зброю до рук взяли не лише військові та правоохоронці — зброю до рук взяла вся Україна. За цей рік команда Суспільне Житомир розповідала та показувала своїм читачам і глядачам багато різних історій про мужність, незламність, силу духу, взаємодопомогу, людяність та взаємопідтримку. За кожною із цих історій стоять люди, що роблять свій вклад, наближаючи Перемогу. 

Нижче — 5 історій, які зібрали найбільше переглядів і відгуків аудиторії на цифрових платформах Суспільне Житомир.

Ранок 24 лютого для жителів Житомира почався зі звуків вибухів в Озерному. Також у Скоморохах горіла база паливно-мастильних матеріалів. Біля банків та заправок утворилися черги. 26 лютого підірвали міст поблизу села Стоянка, обірвавши автосполучення між Житомиром та Києвом, «Укравтодор» зняв дорожні знаки, щоб дезорієнтувати російські війська. Вночі 27 лютого у Народицькій громаді невідомі обстріляли автомобіль місцевої поліції. Двох поліцейських убили, трьох поранили. У Левкові під Житомиром впав та розірвався скинутий росіянами боєприпас. Авіанальоти та ракетні обстріли армією рф громад Житомирщини відбувалися фактично щодня. У результаті одного із бомбардувань у Житомирі четвертого березня російські війська знищили будівлю ліцею №25.

Читайте також: «Цими історіями необхідно ділитися»: Суспільне Житомир розповідає про людей на війні

Це історія про сімох житомирян, які в перші дні повномасштабного вторгнення вивезли з одного із заводів «Укроборонпрому» понад 1000 снарядів, серед яких були боєприпаси до ракетних комплексів «Стугна-П», «Корсар», «Вільха», ракети «Нептун». Боєприпаси вони передали українським військовим. Всього за період з 25 лютого по третє березня житомиряни здійснили сім таких поїздок.

Читайте також: Залишаймося на зв’язку: частоти Українського Радіо та соцмережі Суспільного на Житомирщині

Серед оборонців «Азовсталі» було багато бійців полку «Азов», в числі яких — і прессекретар полку Дмитро «Орест» Козацький, який родом із Малина. Світлини Дмитра із його пораненими побратимами облетіли увесь світ, продемонструвавши незламність духу українських бійців. У вересні 2022 року українська сторона змогла повернути Дмитра з російського полону. Увесь час, поки Дмитро був у полоні, його мама Ірина Юрченко брала участь в акціях, організовувала фотовиставки робіт Дмитра, розповідала про нього, робила все можливе, аби її сина повернули з полону. Про те, як себе почуває Дмитро, його перші слова під час зустрічі — мама Ірина розповідала в інтерв’ю Суспільному.

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

За рік Суспільне Житомир випустило цілу серію матеріалів про роботу лікарів — людей, які жили і живуть на роботі 24/7, рятуючи життя військовим і цивільним — як пораненим, так і хворим. Вони навчилися обходитися тим, що є під рукою, і продовжують працювати у будь-яких умовах, навіть, коли під час операцій зникає електропостачання або ж і коли його немає зовсім. Під час операції на відкритому серці, яку п’ятого грудня провели житомирянину Анатолію Цимбалюку, відбулося екстрене відключення електропостачання внаслідок російського ракетного обстрілу. Операцію не зупинили ні на хвилину.

Крила і криця України — військові, волонтери, добровольці. Житомирщина пишається усіма людьми різних професій, які стали на захист нашої Батьківщини. Віддаємо останню шану загиблим, цінуємо кожного, хто тримає стрій. Наші військові демонструють нам не лише силу та відвагу, а й людяність. Ця історія про військовослужбовця з Олевської громади — у минулому бійця полку Азов, — який став опікуном вісьмох дітей свого брата, коли той з дружиною підірвався на міні у грудні 2022 року.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.