Спецпроєкт до Дня вчителя покажуть філії UA: Суспільне мовлення

Спецпроєкт до Дня вчителя покажуть філії UA: Суспільне мовлення

3 жов. 2019

Спецпроєкт «25 причин любити вчителя» підготували регіональні телеканали UA: Суспільне мовлення до Дня працівників освіти. Серію коротких відеороликів транслюватимуть 46 жовтня між програмами в ефірі суспільних телеканалів.

Проєкт містить двадцять п’ять історій, кожна до двох хвилин. Герої роликів — люди різного віку, інтересів та професій: діти, дорослі, літні люди, лікарі, учителі, спортсмени, військові та ін. Вони згадують моменти, коли педагоги були для них авторитетом, надихали на значущі вчинки чи впливали на їхнє майбутнє.

Кількість історій для проєкту вибрали невипадково. Через число «двадцять п’ять» Суспільне мовлення нагадує, що в складі України — 24 області та Автономна Республіка Крим.

Креативна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Катерина Жуліна зазначає: «На ідею спецпроєкту мене надихнули мої діти та їхні розповіді про вчителів. Наступного дня ми обговорили з командою концепцію й вирішили, що потрібно підготувати проєкт, де ми покажемо важливість педагогів».

До підготовки відеороликів долучилися всі регіональні філії Суспільного мовника. Вони мали спільну мету — щоб кожен, хто побачить історію, згадав про свого наставника, захотів йому зателефонувати чи навіть зустрітися з ним.

«Ці маленькі інтерв’ю не лише акцентують на цінності професії вчителя. Вони також дають змогу глядачам познайомитися з героєм чи героїнею, дізнатися про їхню сферу діяльності», — додає Катерина Жуліна.

Своїми роздумами про відповідальну місію вчителя в житті учня з командою UA: РІВНЕ поділилась Валентина Дмитращук -  вчителька початкових класів  ЗОШ І ступеня  села Малий Житин Рівненського району. Вона вдячна своїй, нині вже покійній, вчительці, Софії Яківні, яка залишилась другом, наставником і порадником на все життя. Завдяки своїй вчительці, героїня проєкту обрала педагогічний фах.

«Команда Ранку,  яка працювала над проєктом, свідомо обрала героїнею сюжету вчительку. Хотілось почути, як вчителі згадують своїх наставників і що думають з цього приводу. Відповідь не виявилась дуже неочікуваною. Вчителів на вибір професії, на любов і повагу до неї, надихали їхні вчителі. Ми мали можливість обирати чию думку оприлюднити: заслужених, іменитих педагогів, чи рядового вчителя. Ділимось історією звичайної сільської вчительки, яка щиро і зворушливо розповіла про свої дитячі переживання, які допомогла здолати уважна наставниця»,  - говорить керівниця творчої групи Ранку UA: РІВНЕ Оксана Жужельська.

Керівниця творчої групи «Ранок» на UA: ДОНБАС Світлана Попова каже, що причин любити вчителя безліч. Але головна — уміння бути на одній хвилі.

«Під час обговорення теми в команді ми пропонували власні історії. Адже для кожного вчитель чи викладач став провідником у житті. Спільно обрали дивовижну історію про двох тренерів із баскетболу, які були вчителем й учнем у минулому. Нині вони колеги й майже сорок років працюють пліч-о-пліч», — розповідає Світлана Попова.

Ролик, створений командою UA: ЧЕРКАСИ, розкаже про оригінальний метод викладання історії.

«Наша вчителька унікальна тим, що «занурює» дітей у певну епоху. Школярі мають не зазубрити матеріал, а зрозуміти й розповісти однокласникам. Діти сприймають це як щось круте. Саме такими й мають бути уроки», — коментує керівниця ранкового шоу Черкаської філії UA: Суспільне мовлення Галина Мазур.

Герой відеоролика Волинського суспільного мовника – учасник АТО, репер Свояк, який дякує за науку своєму класному керівнику, вчителю історії  Ясинівської загальноосвітньої школи, що у Рожищенському районі на Волині – Сергієві Незбрицькому.

Над проєктом працювала ранкова команда UA: ВОЛИНЬ, головний режисер телеканалу - Тарас Сватула та оператор - Валентин Клімович.

«До Дня вчителя ми записали репера Миколу Габдулхакова, більш відомого під псевдонімом - Свояк. Хлопець передає вітання своєму класному керівникові, вчителю історії та музиканту, завдяки якому подолав страх перед виступами на великій сцені та здобув необхідну для творчої людини впевненість у собі», - ділиться керівниця творчої групи Ранку UA: ВОЛИНЬ Богдана Шевчук.

Героїнею історії від UA: ВІННИЦЯ стала редакторка радіо Вероніка Ганай.

«Усім, що вмію й можу, завдячую не одній людині. Але саме моя викладачка побачила музику в мені й підштовхнула перетворити захоплення на справу життя», — сказала вона.

UA:ЖИТОМИР ділиться спогадами титулованої спортсменки про її наставницю.

 Виготовленням ролика займалися представники двох редакцій – «Ранок» та «Тема дня».

«Наша героїня – титулована спортсменка, майстер спорту Міжнародного класу, переможниця Кубків Європи та світу з карате, житомирянка, тренерка з карате Анна Яцкова, - розповіла керівниця творчої групи Ранку Анжеліка Нестерчук.В підлітковому віці юна спортсменка вже мала багато досягнень на міжнародних спортивних аренах. А навчання в школі дівчина відсунула на другий план. Так би воно і було, якби Анна не зустріла в 17-й житомирській школі, куди вона перейшла у восьмому класі, наставницю, вчительку Марію Сервачук. Взявши від неї "залізні" риси характеру, Анна Яцкова не лише добре закінчила школу, а й нині застосовує ці риси у своїй тренерській роботі».

Продюсерка UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Олена Кваша переконана, що на Суспільному мовнику мають звучати соціально-гуманітарні теми: «Не через менторство й повчання, а простою мовою. Одна з таких тем — учительська. «Вчителі важливі». Із цим ми згодні, поділяємо цей девіз і раді його втілити в телевізійну історію».

Дивіться спецпроєкт «25 причин любити вчителя» в ефірі Суспільного телеканалу вашого регіону, а також на його діджитал-платформах.

 

На фото — процес знімання відеоісторій командами регіональних філій UA: Суспільне мовлення