Спецпроєкти та тематичні ефіри Суспільного в регіонах до Дня Збройних сил України

Спецпроєкти та тематичні ефіри Суспільного в регіонах до Дня Збройних сил України

6 гру. 2019

До Дня Збройних сил України регіональні філії Суспільного підготували тематичні спецпроєкти: інтерв’ю з героями й телемости, а ранкові команди показали один день із життя військових різних підрозділів ЗСУ. 

Команда UA: ХЕРСОН підготувала ролик із військовослужбовцем 28-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Василем Паламарчуком. Одинадцять місяців поспіль він фільмував будні на передовій. Проте один день усе ж не вдалося відзняти. Чому — цим військовий поділився з журналістами Суспільного.

«Таких історій, як розповів герой сюжету, насправді багато. Нам би не вистачило ефіру, аби передати спогади тих, хто служив у зоні ООС. Однак ми готові день 6 грудня присвятити саме цим воїнам. Тому й «Ранок», і «Тема дня», і радіопрограми будуть тематичними. Наші військовослужбовці заслуговують на це», — розповів продюсер UA: ХЕРСОН Василь Середюк.

Крім тематичного проєкту «Один день із життя військовослужбовця», до студії програми «Ранок на UA: ХЕРСОН» запросили військових і ветеранів, скайпом долучився військовий журналіст зі Львова Тарас Грень. Крім того, у програмі «Про це говорять» на UA: Українське радіо Херсон ішлося про патріотичне виховання молоді. Гості студії — методист Центру військово-патріотичного виховання на базі Херсонського міжшкільного навчально-виробничого комбінату Олександр Третьяков та голова громадської організації «Українська єдність», учасник Операції об’єднаних сил Ігор Кравець.

О 19:20 на UA: ХЕРСОН дивіться в проєкті «Тема дня», як живуть військовослужбовці після служби в ЗСУ. До студії завітає представник Херсонської області в раді ветеранів при Міністерстві в справах ветеранів та переміщених осіб, голова громадської спілки «Херсонська обласна асоціація об’єднань ветеранів учасників бойових дій на Сході України» Олександр Бондаренко.

Команда ранкового шоу на UA: ЧЕРКАСИ розповіла історію військовослужбовця Антона Голоскока — головного сержанта кулеметного взводу 4-го мотопіхотного батальйону 128-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ. Учасник АТО згадує воєнні будні, розмірковує про любов і жагу до життя й миру. 

Студію ранкової програми на Суспільному відвідали заступник військового комісара Черкаського обласного військового комісаріату Олег Захаренко, який розповів про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних, контрактну службу та соціальні гарантії для військовослужбовців контрактної служби, а також Олексій Колісник — голова громадської організації «Черкаський союз учасників АТО». Він поділився своїми думками про службу в ЗСУ та участь в АТО.

UA: Українське радіо Рось підготувало тематичні ефіри програм «Перший зранку» та «Радіодень». Гість ранкової радіопрограми — український воїн Вадим Мазніченко — розповів про строкову службу в армії в добровольчому батальйоні, поранення, реабілітацію й лікування, участь у Національних змаганнях «Ігри нескорених», допомогу ветеранам АТО.

В ефірі UA: ВІННИЦЯ в програмі «Новий день» ішлося про службові будні жінки-військової. Маргарита Кисляк, командирка 3-го взводу оперативного призначення роти на автомобілях 2-го батальйону оперативного призначення, молодша лейтенантка, розповіла про виклики, можливості та гендерну рівність в армії. А Ігор Безпалько та Богдан Федорець, учасники військового гурту «Наш день» Центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил Збройних сил України, поділилися творчими здобутками й розповіли про свої виступи для бійців ООС.

На гостьовий майданчик ранкового шоу «Ранкова кава» на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ запросили Руслану Францішкевич, старшу офіцерку групи морально-психологічного забезпечення та звʼязків із громадськістю Кіровоградського обласного військового комісаріату. Водночас в ефірі UA: Українське радіо Кропивницький упродовж дня транслюють міжпрограмні ролики з військовослужбовцями 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго. У роликах ідеться про сьогодення ЗСУ та звучать привітання зі святом. 

До ранкового ефіру на UA: ЗАПОРІЖЖЯ долучилася Юлія Матвієнко. Військовослужбовиця з позивним «Білка» стала однією з героїнь проєкту «Невидимий батальйон». Це документальний цикл історій про жінок в умовах бойових дій на сході України, знятий волонтерами. Фронтова історія Юлії, як і багатьох бійців, розпочалася з Майдану, після — була війна. 

UA: КАРПАТИ транслювали тематичний випуск рубрики «Проти течії». Це короткі історії людей, які руйнують стереотипи. Глядачам суспільного телеканалу показали розповідь Наталії Коцкович — тележурналістки з військовим званням старшої солдатки, доброволиці полку «Азов». Жінка два роки служила в зоні АТО на передовій, брала участь в операції з визволення та оборони селища Широкине. Крім того, у ранковій програмі «Карпатський ранок» ведучі спілкувалися в студії з лікарем, який пішов служити на передову — Олександром Гордієнком

У прямому ефірі проєкту «Добрий ранок» Львівської філії Суспільного говорили про жінок в армії. Гостя студії — Галина Петраківська, десантниця 80-ї окремої десантно-штурмової бригади — розповіла про власний військовий досвід.

У Чернівцях журналісти Суспільного UA: БУКОВИНА в програмі «Доброго ранку, Буковино» розповіли про один день із життя прикордонника. Як зазначає на відео Сергій Бровко, начальник пресслужби Чернівецького прикордонного загону, ділянка, яку охороняють прикордонники, сягає 400 км і є однією з найбільших у державній прикордонній службі. 

«Чернівецький прикордонний загін охороняє державний кордон із Республікою Румунія та Республікою Молдова в межах частин Івано-Франківської та Чернівецької областей на території дев’яти контрольованих прикордонних районів. Прикордонний контроль здійснюють у двадцяти одному пункті пропуску, серед яких дванадцять міжнародних пунктів пропуску, — розповіла керівниця творчої групи «Доброго ранку, Буковино» Олеся Жук. — Наші колеги, журналістка Людмила Мельник та оператор Назар Волошенюк, побували у відділі прикордонної служби «Порубне», дізналися про життя й побут прикордонників. Разом із військовослужбовцями виїжджали на державний кордон, стали свідками імітації затримання умовного правопорушника. Прикордонники готові будь-якої миті стати пліч-о-пліч із бойовими побратимами й захищати нашу країну та її суверенітет».

До ранкової студії на UA: БУКОВИНА завітав військовий комісар Чернівецького обласного військового комісаріату Віталій Чурай

Команда UA: ЖИТОМИР підготувала розповідь про лікаря першої хвилі мобілізації 2014 року Максима Морозька.

 Ранковим гостем телеканалу став полковник, заступник командувача десантно-штурмових військ ЗСУ з морально-психологічного забезпечення Олександр Пухальський. Крім того, до Дня Збройних сил України та Дня волонтера Житомирська філія Суспільного зняла сім тематичних телевізійних міжпрограмок за участі родин військових і волонтерів.

Також команда UA: ЖИТОМИР організувала концерт для військовослужбовців та членів їхніх родин. Його транслювали наживо на фейсбук-сторінці мовника.

До ранкової телестудії UA: РІВНЕ запросили трьох полковників із бойовим досвідом: обласного військового комісара Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, полковника Валерія Куценка, начальника пресцентру управління оперативного командування «Захід», полковника Анатолія Прошина й начальника відділу управління оперативного забезпечення, полковника Володимира Гусара. В ефірі транслювали історії про військових з інших регіонів.

У студії UA: Українське радіо Рівне йшлося про зміни, які відбулися в Збройних силах України, а також про трансформації, які ще чекають на українську армію. У прямому ефірі проєкту «Прокидайся» ведучі Анна Щавінська та Вадим Семяник спілкувалися з начальником відділення спеціальних кореспондентів інформаційної агенції Міністерства оборони Віктором Шубцем, старшим офіцером пресцентру Оперативного командування «Захід» Ярославом Мельничуком та головним старшиною «Заходу» Олександром Гарбузенком.

У ранковому ефірі «Нового дня» на UA: МИКОЛАЇВ розповіли історії військовослужбовців із різних куточків України. Говорили про сучасних захисників — із головним сержантом 79-ї окремої роти десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ Юрієм Соболєвим та пресофіцером Олександром Молодцовим. Про те, що героїзм українських військових замовчували в часи Другої світової війни, говорили разом з організаторкою лекції «Українські збройні формування часів Другої світової війни» Ольгою Скаржинець та волонтером громадської організації «Українська військова звитяга» Віталієм Федоренком.

Також про діяльність жіночого батальйону «Кікімора», який об’єднує 80 волонтерських пунктів із різних куточків України, у ранковому ефірі розповіла волонтерка цього батальйону Нателла Антонюк. Миколаївський засновано у вересні 2014-го. Спочатку волонтерки плели маскувальні сітки, а згодом розпочали шити балаклави, білизну й інше. Нині й далі підтримують військових на передовій. Крім того, команда Миколаївської філії Суспільного підготувала тематичні міжпрограмки з віршами до Дня Збройних сил України, які транслюватимуть упродовж дня в теле- й радіоефірі.

До Дня Збройних сил України ведуча програми «На часі: ранок» на UA: СУМИ Маргарита Лисенко завітала в гості до 27-ї окремої реактивної артилерійської бригади. Ведуча спробувала зібрати автомат Калашникова, дізналася, що таке «загальновійськовий захисний комплект», а також побувала в казармах та подивилася, як живуть строковики. Крім того, ранкова команда провела невеличке опитування серед сумчан про службу в Збройних силах України. Результати тут. 

У ранковому ефірі UA: ДНІПРО показали два інформаційних сюжети про учасників подій на сході України. Героїнею першого стала військовослужбовиця Яна Забара з 93-ї окремої механізованої бригади збройних сил. Другий сюжет про лікаря Юрія Скребця, який рятував військовослужбовців на передовій. Переглянути прямий ефір ранкового шоу з розповідями героїв можна тут.

У ранковому шоу UA: ЧЕРНІГІВ говорили з полковником запасу Валентином Буряченком про роботу військових журналістів. А також зустрічали в гостях військового 1-ї окремої танкової бригади Дмитра Павленка разом із дружиною Наталією Воскресенською-Павленко, які розповіли власну історію кохання. 

Журналістка Суспільного Тетяна Крижева провела день у військовій частині 1-ї окремої танкової бригади та показала телеглядачам побут військових. 

До Дня Збройних сил України UA: ДОНБАС готує спецефір проєкту «Тема дня», який об’єднає дві студії — у Сєвєродонецьку та Краматорську. У гості запросили бійців ООС. Говоритимуть про життя й професію військового та допомогу волонтерів. 

Нагадаємо, дивитися місцеві телеканали Суспільного онлайн можна на сайтах регіональних філій, стежити за новинами про компанію — на оновленому корпоративному сайті corp.suspilne.media, а дізнаватися оперативну незаангажовану інформацію про Україну та світ — на новинному ресурсі suspilne.media.