UA: ЖИТОМИР збирає експонати для Музею виборчого трешу

UA: ЖИТОМИР збирає експонати для Музею виборчого трешу

9 лип. 2020

Триває підготовка до відкриття виставки «Музей виборчого трешу», де представлять зразки підкупу виборців, політичної реклами та чорного піару від 90-х і донині. UA: Суспільне мовлення — інформаційний партнер проєкту.

«Музей виборчого трешу» — виставка, організована ЧЕСНО спільно із Національним музеєм історії України та спецпроєктом «Вибори вибори» у Києві влітку 2019 року. У 2020 році оновлену експозицію презентують у приміщеннях філій Суспільного в Одесі, Харкові, Сумах, Черкасах, Житомирі, Кропивницькому, Херсоні та Чернівцях.

 Суспільний мовник Житомирщини у партнерстві з громадським рухом ЧЕСНО облаштовує в приміщенні телецентру Музей виборчого трешу. Там будуть представлені речі, які роздавали людям напередодні виборів за всю історію незалежності України: від початку 90-х і до останніх виборів до Верховної ради України 2019 року.

Частину експонатів надає громадський рух ЧЕСНО, частину ж філія збирає самотужки разом із жителями Житомирщини. 

«Це можуть бути речі, починаючи від олівця, ручки чи чашки, до футболки, медичної аптечки чи парасольки від кандидата або партії. Збираємо також елементи української передвиборчої агітації – газети, буклети, прапори, до колекції можуть увійти приклади «чорного піару». Можливо у когось є зафільмовані чи сфотографовані моменти роздачі продуктових наборів з гречкою, олією та борошном – це також стане в нагоді при облаштуванні експозиції», — каже продюсерка Житомирської філії Суспільного Таміла Бутко

 

«Інформаційні партнери Музею виборчого трешу – суспільні мовники у восьми регіонах. Зараз доопрацьовується календар виставок у регіонах. Ми побували на локаціях Суспільного, поспілкувались з командами, спільно збираємо експонати. В кожному регіоні буде своя ексклюзивна і неповторна експозиція. Минулого року подібна виставка була перед парламентськими виборами. Зараз робимо її з локальним фокусом»,— зазначає керівниця комунікацій, координаторка Музею виборчого трешу від Руху ЧЕСНО Ірина Вівчар.

Представники Житомирської філії Суспільного просять жителів Житомира та області приносити чи надсилати експонати.

«Ми звертаємось до всіх, у кого в домашніх колекціях чи в побуті є подібні речі, надайте їх Музею – або в тимчасове користування, або ж в якості постійних експонатів Музею виборчого трешу, — закликає Таміла Бутко. – Ми зробимо опис цих елементів непрямого підкупу виборців та за потреби повернемо їх власникам після закриття експозиції».

Речі можна приносити в робочий час впродовж липня на філію Суспільного в Житомирі за адресою: вулиця Театральна,7. 

Перелік експонатів — різноманітний. Відвідувачі побачать шкільне приладдя, парасольки, аптечки, концертні афіші, одяг та інші речі з брендуванням різних політичних партій.

«В епоху всеохоплюючого популізму та різноманіття інструментів підкупної політики, Суспільному вкрай важливо розповідати своїй аудиторії про всі ті засоби, які можуть використовувати кандидати під час виборчої кампанії, аби «купити» голос виборця. Разом з ЧЕСНО та, власне нашою аудиторією, ми прагнемо висміяти культ гречкосійства і повернути повагу до інституту виборів в Україні», — коментує Марія Фрей, генеральна продюсерка регіонального мовлення на Суспільному.

«Музей виборчого трешу» — виставка, організована ЧЕСНО спільно із Національним музеєм історії України та спецпроєктом «Вибори вибори» у Києві влітку 2019 року. У 2020 році оновлену експозицію презентують у приміщеннях філій Суспільного в Одесі, Харкові, Сумах, Черкасах, Житомирі, Кропивницькому, Херсоні та Чернівцях. 

«Глядачі побачать концентроване виборче сміття. Інструменти, завдяки яким політики отримують голоси і це зовсім не програми, досвід і вже втілені проєкти, а гречка, подарунки та обіцянки», — каже Віта Думанська, координаторка Руху ЧЕСНО.

Дати старту виставки у регіонах України такі: 

  • 13 серпня — UA: ОДЕСА (Фонтанська дорога, 3);
  • 17 серпня — UA: ХАРКІВ (площа Свободи, 5);
  • 19 серпня — UA: СУМИ (вул. Петропавлівська, 125);
  • 21 серпня — UA: ЖИТОМИР (вул. Театральна, 7);
  • 25 серпня — UA: ЧЕРКАСИ (вул. Байди Вишневецького, 35/1);
  • 28 серпня — UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ (площа Героїв Майдану, 1);
  • 31 серпня — UA: ХЕРСОН (вул. Перекопська, 10);
  • 3 вересня — UA: БУКОВИНА (вул. Братів Руснаків, 3).


Рух ЧЕСНО — ініціатива із прозорості та підзвітності політиків, що виникла у 2011 році. Сьогодні громадська організація «Рух ЧЕСНО» моніторить діяльність парламенту і місцевих рад, політичні фінанси та виборчий процес, а також втілює освітні проєкти.  

Проєкт «Музей виборчого трешу» втілює Рух ЧЕСНО разом із Суспільним за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. 

За попередніми планами, Музей  в приміщенні Житомирської філії Супільного відкриється в середині серпня і діятиме до кінця вересня 2020 року. Вхід, як і на будь-які інші активності, організовані Суспільним Житомирщини, безкоштовний.