У Житомирській філії Суспільного відкрили «Музей виборчого трешу». Серед експонатів – торт, сервіз та бібліотека

У Житомирській філії Суспільного відкрили «Музей виборчого трешу». Серед експонатів – торт, сервіз та бібліотека

21 сер. 2020

21 серпня у Житомирській філії Суспільного відкрили виставку «Музей виборчого трешу». Це проєкт Руху ЧЕСНО у партнерстві з Суспільним мовником. Експозиція — приклади непрямого підкупу виборців, чорного піару та політичної реклами від 90-х і донині.

У відкритті взяли участь координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська та продюсерка Житомирської філії Суспільного Таміла Бутко.

«Напередодні місцевих виборів хочемо показати найганебніші приклади гречкосійства, щоб всі бачили як дешево кандидати хочуть купити виборців, — сказала координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська. — Кожен другий житомирянин не приходить на місцеві вибори і не відстоює права на кращі умови життя. Дехто також голосує «гречкою». Тому і маємо наші проблеми в політиці».

Один із перших відвідувачів виставки журналіст Сергій Косюченко поділився своїми враженнями:

«Гарно все представлено, багато експонатів різних років, від різних кандидатів та партій. Подивився — і наче все життя перед очима промайнуло».

Продюсерка Житомирської філії Суспільного Таміла Бутко закликає житомирян приходити до «Музею». Вхід – вільний, але з дотриманням карантинних заходів безпеки.

«Згадайте, в який спосіб кандидати намагалися знайти прихильність у виборців, щоб на майбутніх виборах не потрапити на такий «гачок» підкупу», — каже Таміла Бутко.

У Житомирі виставка працюватиме протягом місяця з 9:00 до 18:00 за адресою: вул. Театральна, 7. 

Виставки «Музей виборчого трешу» цього року уже запрацювали в Одесі, Харкові та Сумах, а скоро – відкриття у Черкасах, Кропивницькому, Херсоні та Чернівцях.

Довідка: Рух ЧЕСНО – ініціатива з прозорості та підзвітності політиків, що працює від 2011 року.

Проєкт «Музей виборчого трешу» реалізує Рух ЧЕСНО разом із Суспільним за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.