Суспільне радіо — лідер із виконання мовного законодавства

Суспільне радіо — лідер із виконання мовного законодавства

14 гру. 2020

Радіостанції UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь і UA: Радіо Культура — абсолютні лідери із виконання мовного законодавства: як за українською мовою ведення ефірів, так і за часткою пісень українською мовою. 

На засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 10 грудня голова Нацради Ольга Герасим’юк озвучила результати моніторингу 15 загальнонаціональних радіокомпаній щодо дотримання мовних квот за листопад цього року. 

Читайте також: На UA: Радіо Промінь виходитиме рубрика фронтмена «The ВЙО» Мирослава Кувалдіна

«Оскільки наші радіостанції — суспільні, це нормально, що ми мусимо задавати тон на ринку радіобізнесу. Сподіваюсь, наш приклад успішного поєднання застосування української мови та стабільно високих показників рейтингів перейматимуть і комерційні радіостанції», — зазначає член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін.

За повідомленням Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, метою цілодобового моніторингу було встановлення обсягу пісень українською мовою, офіційними мовами Європейського Союзу та ведення програм державною мовою в ефірі українських радіостанцій.

Найвищі показники у листопаді продемонстрував, зокрема, Суспільний мовник: UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура. Обсяг добового ведення програм українською мовою цих радіостанцій становить 100%. 

Обсяг україномовних пісень від кількості пісень упродовж доби стовідсотково виконали UA: Українське радіо та UA: Радіо Культура. Частка пісень державною мовою в UA: Радіо Промінь становить 96%.

Відповідно до законодавчих вимог радіомовники мають забезпечувати не менше 60% добового обсягу ведення програм, у тому числі інформаційно-аналітичних блоків, розважальних програм (дикторами, ведучими радіопрограм) державною мовою, а частка пісень державною мовою має становити щонайменше 35%.

Нагадаємо, UA: Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни.

UA: Радіо Промінь — найперше музичне радіо України. Протягом останніх п’яти років його FM-мережа зросла вп’ятеро. 95% пісень в ефірі UA: Радіо Промінь — українською мовою. 

UA: Радіо Культура — головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. В ефірі UA: Радіо Культура музика від найкращих виконавців країни й світу, радіотеатр, поезія та проза вустами авторів, а також новини культурного життя.

Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio.