«2020-й згуртував команду Суспільного Житомира»: продюсер UA: ЖИТОМИР Костянтин Кас’ян про підсумки року

«2020-й згуртував команду Суспільного Житомира»: продюсер UA: ЖИТОМИР Костянтин Кас’ян про підсумки року

16 січ. 2021

2020-й рік був складним для Житомирської філії Суспільного, але колектив пристосувався до вимушених обставин і працюючи примножив досягнення.

Пандемія внесла свої корективи як у знімальний процес, так і проведення прямих ефірів. Для журналістів у «полі» життєво необхідними стали індивідуальні засоби захисту і безпечна дистанція.

Карантинні обмеження змінили формат роботи студійних прямоефірних проєктів. Гостей до студії намагались не запрошувати, а спілкуватись за допомогою відеоколів у прямому ефірі.

«Наш телеглядач за будь-яких обставин отримував об’єктивну та збалансовану інформацію від людей, які є дотичними до того чи іншого питання», — розповідає продюсер UA: ЖИТОМИР Костянтин Кас’ян.


Крім способу спілкування змінився і формат мовлення. Вечірня суспільно-політична програма «Тема дня» трансформувалась у інформаційно-аналітичний проєкт «Сьогодні.Головне» , де упродовж години журналісти, редактори філії обговорюють та аналізують у прямому ефірі основні події дня разом із профільними експертами, відповідальними особам чи громадськими діячами.

У 2020-му в студії Житомирського Суспільного в рамках суспільно-політичної програми «Тема Дня» прозвітувалися за рік роботи 4 з 6 депутатів Верховної ради, які обиралися по одномандатним округам у Житомирській області:

«Ми активно об’єктивно і неупереджено висвітлювали виборчий процес. Спецпроєкт «Виборчий округ Місцеві» дозволив нам запрошувати до студії усіх кандидатів на посаду міського голови Житомира та кандидатів у депутати до міської ради (по представнику від кожної партії) на імпровізовану «співбесіду», де вони відповідали на питання експертів, журналістів та житомирян показуючи таким чином свою обізнаність у тій чи іншій сфері», — говорить продюсер.

За словами шефредакторки служби інформації UA: ЖИТОМИР, Тетяни Лещенко, серйозне випробування команди мовника почалося в березні, коли в місті Радомишль від коронавірусу померла перша в Україні людина


«Це було випробування для знімальної групи і вже тоді зрозуміли, що  підхід до такої зйомки цілком відмінний. Власне з березня в телевізійників почався  особливий темпоритм роботи:  журналісти  в режимі нон-стоп відстежували оперативну інформацію, шукали спікерів та інформували. Дотримуватися  протиепідемічних норм  для нас було вкрай важливо, аби випуски виходили безперебійно», — згадує Тетяна Лещенко.


Чи не найбільше житомирських прямих увімкнень було до міжрегіонального марафону «На карантині».


У квітні минулого року додалася ще одна проблема, яку висвітлювали і за якою стежили. На півночі області  горіли ліси. Від пожеж згоріли кілька сіл, десятки сімей залишилися без житла. Спочатку кореспонденти Суспільного повідомляли про  гасіння пожеж, а потім до кінця року  відстежували, як влада дотримує обіцянок та допомагає людям  відновити житло. Неодноразово  журналісти виходили в прямий ефір з місць подій, аби першими донести інформацію, яку чекали  глядачі і слухачі.

«Повсякчас в центрі подій (а відтак і новинного контенту) опинялися люди з  їх  активною позицією в житті. Це викликало подальший резонанс глядачів: протягом року зростала кількість переглядів. І в грудні  історія про дівчину з вадами слуху, яка виробляє обємні квіти із желе сягнула позначки 7 мільйонів переглядів на платформах Суспільного. Багато відгуків отримав сюжет про дівчинку із вадами серця, яку залишили в пологовому», — ділиться шефредакторка.


«Також ми знаходили  цікаве поруч. Наприклад:  халва з коноплі, найгрубше дерево в Україні, рекорд України з підтягування на перекладині чи знахідка чоловіком старовинних монет, які він передав державі. Темпоритм не збавляємо, інформуємо оперативно і шукаємо найцікавіше», — говорить Тетяна Лещенко.

 

У 2020-му команда Житомирської філії Суспільного підготувала низку спецпроєктів, тематичних ефірів, цікавих заходів та трансляцій:

  • 21 січня напередодні Дня Соборності України, телерадіопроєкт «Радіодень» Житомирської філії Суспільного був присвячений темі: «Молодь і Соборність України»;
  • До Дня рідної мови до телерадіостудій запросили представників різних національностей, транслювали спеціальні рубрики і тематичні телерадіопроєкти. Гості розповіли про те, як доля привела їх на Житомирщину, чи важко було опанувати українську мову, як плекають рідну мову і навчають говорити нею дітей із громад національних спільнот Житомирщини;

  • Міжнародний День вишиванки  команда Житомирської філії Суспільного відзначила одразу кількома проєктами. Для телеефіру UA: ЖИТОМИР та цифрових платформ підготували відеоролики-розповіді журналісток філії про їхні старовинні родинні та сучасні дизайнерські вишиванки. А про традиції поліської вишивки розповіли відомі місцеві майстрині-вишивальниці. Житомирські ролики стали частиною марафону «Код нації: вишиванка об’єднує», ініційованого колегами із Суспільного Буковини.

Крім тематичних ефірів і «вишиваних» міжпрограмок, Суспільний мовник Житомирщини два дні дивув містян колоритним світловим шоу на будівлі філії у центрі Житомира.

 

  • В рамках спецпроєкту «UA: Молодь» до Міжнародного дня молоді вийшла міжпрограмка про лауреатів Премії Кабінету міністрів України:

  • UA: ЖИТОМИР у партнерстві з Громадським рухом ЧЕСНО облаштовув в приміщенні телецентру Музей виборчого трешу. Експозиція — приклади непрямого підкупу виборців, чорного піару та політичної реклами від 90-х і донині. Частину експонатів надав рух ЧЕСНО, частину ж філія зібрала самотужки разом із жителями Житомирщини.



 

Три житомирських проєкти відібрали на конкурсі «Створюй із Суспільним» для реалізації у 2021: «Між життям та смертю», «Голоси Полісся» та «Чеське коріння, українські успіхи».

«У Житомирі є декілька креативних команд, які створюють якісний відеоконтент. Але ці люди залежать від фінансування власників медіа та влади, і тому їх творчість відображає інтереси окремих груп. Пітчинги Суспільного дозволили цим командам отримати фінансування для реалізації ідей, які відображають інтереси всього суспільства. У 2020 році на конкурс подалися три учасники, два із яких перемогли у конкурсі «Створюй із Суспільним». Третій потрапив у «довгий список» і він буде реалізований після доопрацювання. Пітчинги - це шанс на розвиток телевізійного контенту в регіонах про людей та для людей», — каже Костянтин Кас’ян.

Для створення якісного базового контенту, підготовки численних спецпроєктів та проведення цікавих заходів необхідні комфортні умови, справність і функціональність усіх засобів і систем, економічна стабільність за  які відповідає менеджер філії Артур Самарцев.

У 2020-му були замінені чавунні радіатори опалення на сталеві в усіх кабінетах філії, що дало можливість зменшити витрати газу і трохи знівелювати двократне підвищення ціни на енергоносії. На власну енергонезалежність також спрацювали заміна на металопластикові великих вітражних вікон та аварійних дверей телецентру. Триває реконструкція і осучаснення концертного залу філії.


«Якщо минулі два роки були присвячені заміні освітлення, облаштування опалення, ремонтам гримерних та сцени, то цього року було змонтовано автоматичні стельові ферми на яких можна кріпити світлотехнічне та інше обладнання. А ще відбувся монтаж потужних промислових канальних кондиціонерів, які переводять концертний майданчик Суспільного у вищу категорію в Житомирі. Вже цього року відбудеться реставрація півтисячі крісел, що також сприятиме комфорту цієї зали і її продуктивному наповненню концертами та виставами», — розповів Артур Самарцев


«2020 рік згуртував команду Суспільного Житомира. Ми навчилися працювати в умовах жорсткого карантину, створювати об’єктивний, збалансований та цікавий контент та готові рухатися далі», — підсумовує продюсер філії Костянтин Кас’ян.