#Звіти_наживо на UA: ЖИТОМИР - завершення першого сезону

#Звіти_наживо на UA: ЖИТОМИР - завершення першого сезону

17 гру. 2018

Завершується перший сезон всеукраїнського проекту Суспільного та Громадського руху ЧЕСНО #Звіти_наживо, покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі.

В ефірі телеканалу «UA: ЖИТОМИР» та «Українського радіо Житомирська хвиля» відбулись 9 прямоефірних звітів зі стрімами на сторінку філії у Facebook. Зараз команда суспільно-політичного напряму Суспільного працює над підготовкою заключного ефіру циклу.

Не всі чиновники і не одразу погоджувались на участь у проекті. Нерідко траплялись форс-мажори: відмови або заміни гостя в останній момент. Одного разу довелось навіть поміняти місцями заплановані теми обговорення: впровадження медичної і освітньої реформ.

За цей час вдалося налагодити співпрацю з місцевою владою. У 8-ми з 9-ти програм участь брали чиновники міської ради. Один раз на програму прийшли представники державної служби автомобільних доріг в Житомирській області, тому що начальник управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської ОДА Роман Крисюк вкотре відмовився.

За 9 місяців роботи над програмою, жоден чиновник обласної ради та облдержадміністрації на участь у ефірі «Звіти Наживо» не погодився. У відповідь на телефонні і письмові запрошення надходили численні відмовки.

Глядів найбільше зацікавили декілька ефірів: звіт міського голови Житомира Сергія Сухомлина, начальниці управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марії Місюрової, а також було чимало запитань до Романа Крисюка, на які гості ефіру зі служби автомобільних доріг відповісти не змогли, так як це не їх компетенція.

  

«Сам формат програми є затребуваним. Гості, які відвідали ефіри, давали відповіді на усі запитання житомирян. Містяни змогли отримати інформацію, яка їх цікавили. Чого не скажеш про жителів області, які не мали змоги прямого діалогу з представниками обласної влади, через постійне небажання співпраці. Майже за рік роботи ми зрозуміли, що треба розширювати спектр звітуючих. У глядачів було багато запитань до тих представників (поліція, комунальники  тощо), які поки не мали змогу прозвітувати. Загалом, за відгуками – програма є потрібною», - ділиться керівник СПН напрямку UA: ЖИТОМИР Костянтин Кас’ян.

Продюсер Житомирської філії Суспільного Володимир Ладижець зазначив:

«Спочатку було важко пояснити чиновникам, що вони повинні звітувати перед громадою, але після декількох ефірів більшість побачила, що ми працюємо професійно, за стандартами і оперуємо тільки фактами. Тому проблем з підготовкою та проведенням звітів у нас не виникало. Двічі були вимушені змінити гостя через їхні сімейні обставини, але ефір все одно проводили».

Діяльність органів місцевого самоврядування потребує більшої ефективності у питаннях підзвітності та прозорості перед громадою, - вважає координатором ГО "Центр UA" Сергій Яцик.

Громадський рух ЧЕСНО та UA:Суспільне мовлення запустивши спільний проект «ЗВІТИ_НАЖИВО», йшли на певні ризики, оскільки звітування представників влади на місцях стереотипно сприймалося як діяльність заради діяльності.

Спільна командна праця фахівців Суспільно - політичного напрямку та координатора ЧЕСНО мала позитивний результат: участь в ефірі взяли шість керівників структурних підрозділів Житомирської міськради та міський голова – Сергій Сухомлин, - вважає Сергій Яцик:

«На мою думку, успіх проекту полягає в тому, що перед його запуском команди Суспільного та Громадського руху ЧЕСНО домовилися про чіткий розподіл обов’язків. Кожен знав за яку ділянку роботи відповідає: хтось запрошує гостей, подає запит на доступ до публічної інформації, інші роблять сюжети, записують запитання від городян, хтось збирає коментарі у мережі Facebook і так далі. Поєднання фахових телевізійників та представників громадських дало можливість створити цікавий і якісний контент, залучивши громаду до участі у звітах влади».

Гостей не завжди влаштовувало, що ефір у вечір п’ятниці, лунали пропозиції змінити день виходу передачі в ефір. Тож наразі команди суспільно-політичного напряму підбивають підсумки і працюють над покращенням формату для нового сезону.