Радіоміст UA: ЖИТОМИР - UA: МИКОЛАЇВ: «Вся країна»: про стан позашкілля у тергромадах

Радіоміст UA: ЖИТОМИР - UA: МИКОЛАЇВ: «Вся країна»: про стан позашкілля у тергромадах

25 бер. 2021

24 березня об 11:05 у міжрегіональному радіопроєкті Суспільного «Вся країна» журналісти разом з експертами зі студії UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» спільно з колегами з Миколаївської філії Суспільного з’ясовували  чому новоутворені тергромади не надто охоче беруть на баланс позашкільні навчальні заклади.

Житомиряни акцентували увагу на проблемній ситуації, яка склалася з позашкіллям в Новогуйвинській територіальній громаді. Наталя Шевчук, представниця управління освіти облдержадміністрації зазначила:

«Новогуйвинська територіальна громада має у себе 4 заклади позашкільної освіти, 3 з яких належать до системи освіти. Громада не прийняла ці заклади на своє підпорядкування. Кошти на утримання закладів позашкільної освіти не були закладені у бюджет на 2021 рік так як відділ освіти утворився 26 січня 2021 року».

23 березня цього року Житомирська районна рада вирішила підтримати територіальну громаду і рішенням сесії затвердила програму підтримки і розвитку позашкільної освіти Житомирського району, учасником якого є Житомирська райрада, як засновник і Новогуйвинська селищна рада, яка має намір прийняти права засновника. 

    Читайте також: UA: ЖИТОМИР: суспільний мовник завжди поруч

Було виділено близько 319 тисяч гривень для проведення всіх розрахунків із працівниками позашкільної освіти по зарплаті. Керівник позашкільного навчального закладу Ігор Єпіфанцев наголосив: 

«Позашкільна освіта - це система, яка передбачає за собою стратегію, плани роботи і заходи. А гурток – один окремо взятий, не працює в системі закладу. Позашкільна освіта – це вільний вибір кожного вихованця. Він обирає собі напрямок позашкільної освіти і форму здобуття цієї освіти. Кожен сам робить вибір: буде це безоплатна освіта чи платна форма навчання».

Мережа позашкільної освіти в Житомирській області поповнилася протягом 2020 року десятьма закладами. 3 заклади відкрито при Андрушківській, Городницькій та Ушомирській громадах. 7 дитячо-юнацьких спортивних шкіл перейшли із системи культури в систему освіти, так як вони є дитячо-юнацькими школами. 

Було ліквідовано 3 заклади позашкільної освіти в Бердичівському, Коростенському та Новоград Волинському районах. В Житомирській області функціонує 68 закладів позашкільної освіти. Охоплено ними 39000 дітей – 29% від загальної кількості. 

У студії UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» працювала радіожурналістка Оксана Гуменюк.

На Миколаївщині завершується процес передачі майна з районного рівня у комунальну власність громад. Зараз функціонують 39 закладів позашкільної освіти, 5 з них знаходяться в обласному підпорядкуванні. Цього року в області на 3 заклади стало менше  у порівнянні з минулим роком. 

Загалом в усіх закладах позашкілля працюють понад 2 тисячі гуртків, які відвідують понад 34 тисячі дітей. Це 30 % від загальної кількості осіб.

Гуртки працюють також на базі шкіл. Загалом позашкільною освітою на Миколаївщині охоплено 62 % дітей. 

Як зазначили в департаменті освіти і науки ОДА, сьогодні пріоритетним завданням є збереження мережі закладів позашкільної освіти в територіальних громадах і  фахівці Департаменту спільно з органами управління тергромад працюють  в цьому напрямку. 

Як саме відбувається в області процес переходу позашкільних закладів у комунальну власність територіальних громад та як їх збираються утримувати громади – розповіла гостя студії UA: Українське радіо Миколаїв – очільниця Миколаївського відділення Міжнародної Асоціації позашкільної освіти, директорка обласного будинку художньої творчості Лариса Щукіна. Ситуацію прокоментували: Інна Бойко - голова Снігурівської ТГ та  Анастасія Смоляк, начальниця відділу освіти Березанської селищної ради. З гостями спілкувалась радіожурналістка Анжеліка Топчій.

Спікери у радіостудіях Житомира та Миколаєва були одностайні у тому, що позашкілля обов’язково потрібно зберегти як систему та розвивати. Це має стати одним із пріоритетів новоутворених громад в областях.

Нагадаємо, UA: ЖИТОМИР та UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Слухати UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» можна на частотах:

Житомир - 103,4 FM;

Бердичів - 107,1 FM;

Новоград-Волинський - 89,3 FM;

Овруч - 104,2 FM;

Олевськ - 100,2 FM;

Попільня - 89,9 FM.

Онлайн радіомовлення на сайті філії.

Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio.

Оперативні новини Житомирщини шукайте на діджитал-платформах: