Житомирський обласний музично-драматичний театр у проєкті Суспільного «Театри України»

Житомирський обласний музично-драматичний театр у проєкті Суспільного «Театри України»

26 бер. 2021

До Всесвітнього дня театру на UA: ЖИТОМИР та всіх регіональних телеканалах Суспільного стартують міжпрограмні замальовки «Театри України». З 27 березня і протягом усієї весни в ефірах Суспільного розповідатимуть про театри кожного регіону з цікавими фактами з історії театрів, їхніх будівель та вистав.

Команда суспільного мовника UA: ЖИТОМИР підготувала відеорозповідь про Житомирський академічний український музично-драматичний театр імені Івана Кочерги.

Житомир має давні театральні традиції. Тут вже на початку ХІХ століття існував театр. У 1858 році в місті збудували перший в Україні кам’яний театр, який і сьогодні, у якості обласної філармонії, є окрасою архітектури міста.

Нинішню будівлю житомирського театру з великою і малою глядацькими залами, репетиційними та службовими приміщеннями збудували у 1966 році за проєктом архітектора Бориса Жежеріна.

Тут вперше в Україні використали циркулярну завісу, яка закриває сцену разом із оркестровою ямою по радіальній кривій, даючи можливість режисеру використовувати авансцену.

У 1981 році до святкування 100-річного ювілею українського драматурга Івана Кочерги театру присвоєно його ім’я. А в 2012 році театр отримав звання академічного.

Сьогодні у репертуарі Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені І. Кочерги – понад 30 дорослих і дитячих вистав.

Читайте також: UA: ЖИТОМИР: суспільний мовник завжди поруч

Переглянути усі відеорозповіді про театри України можна на телеканалі UA: ЖИТОМИР та на цифрових платформах мовника:

Нагадаємо, UA: ЖИТОМИР та UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.