Команда Суспільного Житомирщини вдосконалює діджитал та планування у програмі від шведських колег

Команда Суспільного Житомирщини вдосконалює діджитал та планування у програмі від шведських колег

21 кві. 2021

Із 19 квітня до 28 травня працівники UA: ЖИТОМИР та ще пяти філій Суспільного навчаються в межах проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні»*.  

Команди новинарів та діджиталу філій UA: ТЕРНОПІЛЬ, UA: МИКОЛАЇВUA: ВІННИЦЯUA: ЖИТОМИРUA: ЧЕРКАСИ та UA: ДОНБАС упродовж наступних шести тижнів удосконалюватимуть навички редакційного планування і роботи з цифровими платформами.

Читайте також: Суспільне Новини серед лідерів дотримання журналістських стандартів — перша хвиля моніторингу ІМІ у 2021 році

«Найбільш цінним у цьому проєкті є те, що серед тренерів — самі працівники Суспільного. Тобто навчання відбувається на горизонтальному рівні: від нових знань до практичного досвіду. Також це новий етап у розумінні цінностей Суспільного безпосередніми виробниками контенту. Високі поняття розкладені на складові, які щомісяця можна виміряти й подивитися, чи справді ми подаємо матеріали гендерно збалансованими, чи не залишається поза нашою увагою якась тематика або територіально-адміністративний рівень», — розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

У програмі навчання — 4 модулі: 

  • цінності Суспільного медіа та індикатори їх вимірювання (PSI);
  • редакційне планування;
  • діджитал-стратегія регіональних новин;
  • статистика та аналіз.

«Ключовим у програмі є фокус на планування та власну, оригінальну журналістику, якої так бракує у регіонах. Суспільне має і обов’язок, і в чомусь привілей, не лише гнатися за новинною повісткою, яку підкидає день, а і думати про теми, які пройдуть повз увагу комерційних ЗМІ. А команда новинарів у Києві об’єднує ці історії у трансрегіональні, шукає для них різні формати. Це дає справжнє відчуття країни — великої, різноманітної, з великою кількістю не лише проблем, а й прикладів їх розв’язання», — зазначила директорка департаменту новин на Суспільному Ангеліна Карякіна.

Загалом, у навчаннях від шведського суспільного мовника, окрім Львова, Харкова, Івано-Франківська та Рівного, взяли участь команди філій у Чернівцях, Чернігові, Полтаві, Дніпрі, Одесі, Сумах, Луцьку, Кропивницькому, Хмельницькому, Запоріжжі, Ужгороді та Херсоні. 

«Цього літа проєкт завершує розгортання тренінгової програми на всіх філіях UA: Суспільне мовлення. Українські тренери допомагають філіям не лише отримати нові знання, а й на власному досвіді показують, як працювати з тим чи іншим інструментом. Крім того, ми додали додаткову зустріч зі шведськими експертами, які допоможуть усім філіям аналізувати Індикатори цінностей Суспільного мовлення та побачити шведський досвід роботи з діджитал-платформами», — розповіла менеджерка проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні» Анастасія Коломієць.

Також у межах шведсько-українського проєкту всі філії Суспільного отримають технічну підтримку. Зокрема, у квітні Суспільне отримало 31 комплект для мобільної зйомки. 

«Потребуємо саме таких тренінгів, оскільки постійно маємо оновлювати стратегії роботи, шукаючи нові підходи до свого читача. Портрет цього читача — це одна з тем, яка завжди у фокусі, адже наша цільова аудиторія поступово змінюється — нам треба не просто встигати за нею, а працювати на випередження. Також корисно те, що окремі теми тренінгу будемо відпрацьовувати спільно з новинною службою — сприймаємо це як можливість актуалізувати та покращити механізми нашої співпраці. Загалом наша команда завжди орієнтована на нові знання і готова втілювати їх у своїй роботі», — говорить очільниця діджитал-підрозділу UA: ЖИТОМИР Олена Слободенюк.

Читайте також: Посол Королівства Швеції в Україні відвідав Суспільне

Suspilne 2.0 — це уніфікований планер для виробництва теле-, радіо- й діджитал-продуктів із мультимедіагалереєю та інтеграцією CMS сайту suspilne.media, завершена бета-версія якого має запрацювати у червні цього року. З цією системою планування регіональні команди також вчаться працювати на тренінгах.

З кожною регіональною командою працюватиме пара тренерів за підтримки шведських експертів. Тренерами стали журналісти філій Суспільного у Рівному, Львові, Харкові та Івано-Франківську. Саме ці регіони були пілотними у шведсько-українському проєкті. Навчання тренерів відбувалося у 2018–2019 роках.

Нагадаємо, з жовтня 2018 року в рамках проєкту Суспільне отримало понад триста одиниць техніки: камери, ноутбуки, монтажні станції, передавачі LiveU, серверне обладнання та інше. 

*Проєкт співпраці UA: Суспільне мовлення та Офісу Медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) здійснюється за фінансової підтримки Швеції (SIDA).