"Виборчий округ" на Суспільному: підсумки

2 січ. 2019

28 грудня, вийшли останні цьогорічні випуски "Виборчого округу" в ефірі регіональних телеканалів Суспільного.

Протягом 3 місяців зйомок нового суспільно-політичного проекту журналісти Суспільного сконтактували та запросили до ефірів 267 депутатів. Ще 156 депутатів не вдалося запросити на ефір, оскільки фракції БПП "Солідарність" і Радикальної партії Олега Ляшка не надали розподіл депутатів-списочників за регіонами. Наразі 75 програм уже вийшло в ефір. Зйомки нових випусків програми "Виборчий округ" триватимуть також і наступного року в періоди, коли депутати працюватимуть в округах.

За період із жовтня по грудень 2018 року  в ефір UA: ЖИТОМИР вийшло 7 програм, участь в яких взяли три «мажоритарники»: Володимир Арешонков, Павло Дзюблик, Борислав Розенблат та чотири «списочники»:Вадим Кривенко, Юрій Павленко, Сергій Пашинський, Борис Тарасюк, ділиться редактор «Виборчого округу на UA: ЖИТОМИР Сергій Яцик:

«Комунікація із прес-службою кожного із нардепів була унікальним досвідом. Нашу команду вивчали, запитували чий це канал, просили дати наперед запитання, намагалися нагодувати обідами, заправити авто, заплатити за ефір… З великою приємністю ми відповідали усім, що це проект безоплатний для народних депутатів, що нам від них потрібна тільки участь у проекті у якості підзвітного і все.

Найшвидше згодився на ефір Борислав Розенблат. Що цікавого було під час запису? Напевно те, що ми нагадали народному депутату про обіцянку №1 його передвиборної програми: «Якісна питна вода в кожному крані». Борислав Розенблат емоційно відреагував: щиро розсміявся.

Найдовше спілкування було з Юрієм Павленко. Після команди: «Стоп! Знято.» знімальна група проекту продовжувала спілкуватися з нардепом на тему розвитку медіа в Україні та регіонах.

Інтерв’ю-відкриття, для Сергія Яцика відбулося 25 жовтня у місті Коростень з Володимиром Арешонковим:

"Нагадаю, що це депутат, який був обраний у одномандатному окрузі, а тому підтримував «мажоритарну систему», більше того він не голосував за Виборчий кодекс у першому читанні. І ось під час зйомки «Виборчого округу» Володимир Арешонков повідомив про готовність підтримати виборчу реформу! Це було неочікувано».

Думки глядачів розділилися: одні розцінили проект, як бажання сподобатись депутатам, інші – позитивно, вважаючи, що проект має виходити щотижня з різними депутатами. Окрема категорія громадян конструктивно критикувала роботу UA:Житомир, даючи рекомендації  та поради. Найчастіше наголошували на потребі прямого ефіру:

«За цей короткий час команда Житомирського суспільно-політичного напряму навчилася злагоджено працювати, чітко розділяти сфери відповідальності, а також збирати інформацію про діяльність нардепів та аналізувати їх ефективність та результативність», підсумовує Сергій Яцик.

"Проект "Виборчий округ" встановлює абсолютно нові засади роботи політиків з медіа, до яких не всі депутати були готові. Багато з них вимагали від Суспільного "20 хвилин ефіру", але далеко не всі хотіли реально звітувати, а не просто виголошувати лозунги. Формат програми вимагає чітких відповідей на запитання громадськості й експертів. Депутат має змогу висловитися, але і зобов’язаний відповісти на усі, навіть незручні, питання. Ми вдячні тим депутатам, котрі погодилися, прийшли і відповідально підготувалися до ефірів", — каже член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький, відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури.

Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Марія Фрей зазначає, що супутнім завданням цього проекту є розвиток регіональної політичної журналістики, адже в процесі пошуку регіональні мовники Суспільного аналізують, хто і як може робити подібні програми в регіонах. "Ми підвищуємо "планку", залучаємо і навчаємо нові кадри", — наголошує Марія Фрей.