Діагноз «онко» — не вирок!

17:23, 15 лют. 2019
 
Діагноз «онко» — не вирок!

Наші кореспонденти поспілкувалися з мамою онкохворої дитини Інною Карповою. У її 11-річного сина рік тому виявили злоякісну пухлину головного мозку. Після операції хлопчик одужує.

«Сина звати Карпов Микола. Народився 2007-го році, 22-го травня.», - розповідає Інна, - «Ми захворіли в травні місяці 2017-го року. 9 років нам було. Він встав в школу, підійшов до мене і перестав розмовляти. Я побачила, що щось не те, викликаю швидку і нас забрали до реанімації, обласну дитячу. Ми там побули 3 дні. Нам  зробили МРТ і у нас виявили пухлину головного мозку. Сказали оперуватися. Ну шок був для усіх, на операцію були потрібні кошти. Оперувалися ми у місті Ужгороді. І гістологія виявила, що у нас злоякісна пухлина. Далі ми поїхали в інститут раку. Назначили нам лікування і ми потрапили до обласної дитячої лікарні. Там ми пройшли хіміотерапію. Лікувалися ми з травня 2017-го по січень 20180-го. Видалили нам половину пухлини , робили хімію і частина пухлини у нас залишилася. Він не падав духом, а навпаки підтримував мене. "Мамо я сильний, мені сьогодні боляче, а завтра больно не буде." Зараз ми навчаємося на індивідуальному у 5-му класі .Кожні три місяці проходимо обстеження. Я хочу сказати, що це лікується. Треба виконувати всі вказівки лікарів.»

Лікарі онкологічного віділення завжди підтримують пацієнтів, розповідає Людмила Чмут, завідувачка онкогемотологічним відділенням Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні:

«Нам доводиться бути ще і психологами. Звичайно, коли батьки дізнаються про цей діагноз, для них життя зупиняється. І тут наша робота розповісти батькам все з чим вони стикнулися. І тут, якщо пухлина чутлива до хіміотерапії і радіолучів надія є, що можна вилікуватися. А взагалі, кожна хвороба - вона лікується по-різному, якщо говорити про таку поширену хворобу, як лімфобластний лейкоз, то у нас дуже гарні показники - 75% дітей одужують після хвороби. Якщо говорити про злоякісні пухлини, то там нажаль 50% відсотків одужання.

Зараз є державні програми, завдяки яким ми отримуємо для хіміотерапіі і ліки. Нажаль, держава фінансує не на 100%, а лише на 70%. Дуже багато нам допомагають волонтери і благодійні фонди . І зараз стало набагато краще завдяки цим програмам, тому що раніше все це лягало на плечі батьків.»

 

Нагадаємо, 15-го лютого відзначається Всесвітній день онкохворої дитини. Сьогодні, 15-го лютого, о 18-тій годині біля Торговельного центру «Глобал» відбудеться акція, під час якої батьки, діти та лікарі запалять свічки і викладуть з них слова «Надія Є».