Житомирська учениця отримала диплом ІІ ступеню Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології

17:00, 19 бер. 2019
 
Житомирська учениця отримала диплом ІІ ступеню Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології

Учениця 11-го класу Житомирської міської школи № 5 Лілія Кушнір отримала диплом 2-го ступеню на заключному четвертому етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології.

Лілія 6 місяців проводила дослідження про те, як можна біологічно знищувати жука-короїда, за що і отримала нагороду.

Всеукраїнський етап олімпіади з екології відбувався з 11-го по 15-те березня у місті Кременець Тернопільської області.

 

«Це вже моя друга олімпіада такого рівня», - розповідає Лілія, - «Цього року я взяла 2-ге місце. Минулого року перше. Цього року я працювала над темою «Комахи –ентомофаги в осередку розмноження короїдів у Житомирському Поліссі та можливості їх використання для біологічного захисту лісу». Я працювала над нею з моїм педагогічним та науковим кураторами упродовж 6 місяців. На початку ми вивчали літературу з цієї проблеми, потім здійснювали польові виїзди в місця осередків ураження короїдів. Ми проводили це дослідження у Малинському лісовому господарстві. Збирали відповідний матеріал короїдів і комах ентемофагів. Визначали якість і кількість поїдання короїдів, ну і визначали щодо використання комах –ентомофагів для біологічного захисту лісу».

На думку куратора проекту Олександра Орлова, проблема, яка піднята у науковій роботі, є дуже актуальною:

«Ця наукова робота виконана на високому науковому рівні. Робота і тема є надзвичайно актуальна, тому що фактично хімічних захисту лісу від короїдів  не існує, а біологічні існують , але в дуже обмеженої кількості… Всихає 150 тисяч гектарів лісів і це не повні данні, з кожним роком вони зростають».

«Справа в тому, що я вважаю, що на сьогодні ця тема є дуже актуальною. Це наша екологія», - каже вчителька Жанна Кононенко, яка готувала Лілію до олімпіади, - «І ми повинні перейматися тим, щоб біологічним способом врятовували ліс. Ліля є дійсно талановитою дитиною. Вона присвячує себе біології і хоче стати педагогом і бути вчителем біології. Перемога на 4-му етапі Всеукраїнських олімпіад для вступу до вищих навчальних закладів дає додатково 10 балів при складанні ЗНО…»