Лідер гурту Kozak System в інтерв’ю Суспільному — про творчість під час війни та допомогу війську

Лідер гурту Kozak System в інтерв’ю Суспільному — про творчість під час війни та допомогу війську

10 тра. 2023

28 квітня у Житомирі відбувся 140-й концерт гурту Kozak System — української команди, яка нині влаштовує виступи, під час яких збирає донати для Збройних сил України. Окрім того, гурт грає і для військових на передовій. Перед концертом лідер гурту Іван Леньо поспілкувався з журналісткою Суспільного Оленою Ваховською.

Пісні про війну:

«У 2014 році, коли несвідомі громадяни називали війну “АТО“, а політики не хотіли бачити у цьому війну, нас з війною познайомив один із бійців 10-ї гірсько-штурмової бригади Гліб Бабич. Він показав нам ту справжню війну, яка тоді тривала на території Донецької та Луганської областей. З того часу вона засіла нам в душі, і разом з Глібом Бабичем ми написали декілька пісень про війну — “Сила і зброя“, “Подай зброю“, “Мольфар“, “Не покинь“, “Як відгримить війна“, “Досить сумних пісень“ —  от вона не про війну наче, але відголоски там теж є. На превеликий жаль, Гліба з нами немає — він загинув пів року тому, підірвавшись на протитанковій міні. І це була перша дуже болісна для нас особиста втрата у цій війні — він був другом, братом, по-своєму вчителем. Тому ми всі концерти починаємо з пісні, яка стала гімном окремої 10-ї гірсько-штурмової бригади “Подай зброю“. Вона була на той момент першою справжньою піснею про цю війну від українських митців», — говорить артист.

Вступ до бойового підрозділу:

«З перших днів повномасштабного вторгнення кожен українець, який не був фаховим військовим, не знав, що йому робити і за що хапатись. Я розумів тільки одне — що не виїду з Києва і готовий захищати своє місто, свою країну, і потрібно робити це з фахівцями, адже я музикант. Доля фактично скерувала мене в бойовий підрозділ Патрульної поліції, бо я товаришував з головою на той момент Патрульної поліції Києва —  Юрієм Зозулею, якого я набрав і сказав: “Юр, у мене є автомат“. Де він у мене взявся, я не розповідатиму, але ситуація була цікава. Я розумів, що мені треба легалізуватися з цим автоматом, бо кожен, хто має зброю, має бути прив’язаний до якогось бойового угрупування», — каже військовий.

Відновлення концертів:

«Ми усвідомили, що нам потрібно продовжувати свою роботу на культурному фронті після львівського концерту — це був перший концерт після початку повномасштабної війни. Туди прийшло дуже багато людей, які виїхали з окупованих територій чи тих, які обстрілюються. Це були переважно жінки з дітьми, з тих, кому немає куди вертатись. Спілкування з цими людьми вже після концерту дало нам зрозуміти, що ми маємо продовжувати свою діяльність на культурному фронті. Тобто ми маємо їхати до людей», — розповідає виконавець.

Ефективна допомога ЗСУ:

«Ми весь час шукаємо ефективні способи допомагати Збройним силам України перемагати, а людям, які приходять на наші концерти, ми даємо спочатку енергію, впевненість, віру, а також можливість долучитися до цієї Перемоги. Тому що є люди, які не довіряють благодійним фондам, є ті, хто вважає, що фонди купують не те. Так чи інакше, у нас є ім’я, є довіра і ми кажемо, що навіть якщо ви живете десь далеко в селі, то навіть звідти ви можете вбивати ворогів. Яким чином? Ви донатите в скриньку, ми купуємо дрон, він летить на передову, коригує артилерію, артилерія працює — мінус декілька росіян. Все! Людям це дуже подобається, бо це дійсно так. Думаю, що ми будемо робити це доти, доки не поставиться ця довгоочікувана крапка», — говорить Іван Леньо.

Читайте також: «Треба підтримувати все українське», — актор і військовослужбовець Дмитро Лозовський в інтерв’ю Суспільному

Виступи на передовій:

«Треба розуміти, що співати можна на передовій тоді, коли в “розполагах“спокій. Сьогодні йде “гаряча“ фаза війни. Ми приїздили в дуже специфічний момент на Миколаївщину, Херсонщину, Одещину, коли штурмові батальйони очікували “зачистки“. За правилами війни, щоб звільнити будь-яке місто, спочатку відпрацьовує артилерія, потім заїжджають танки з піхотою, а вже потім заходять ті, хто займається “зачисткою“ — спецпідрозділи, які орієнтуються в боях в місті. Так от, “розполага“ — це місце, де розташовуються хлопці на сон, або там, де вони живуть. І оскільки вони не можуть жити великими групами з міркувань безпеки, то доводилося три пісні в одній “розполазі“грати, три —  в другій… За день і десять таких “мікроконцертів“ можна було дати», — ділиться артист.

Реакція військових:

«Реагують вони неймовірно добре, тому що вони бачать, що не тільки вони зацікавлені в перемозі. Їм приємно, що музиканти з ними, це єднає, підіймає дух і дає розуміння, що це свята справа — не лише воїнів, а й кожного українця. Бо воїном можна стати: якщо хочеш навалювати — йди й навалюй. Не треба молитися на Збройні сили України, треба ставати до їхніх лав. В крайньому випадку – допомагати, тому я завжди говорю зі сцени формулу: “Сьогодні ти або в ЗСУ, або для ЗСУ. Третього немає“», — вважає Іван Леньо

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.