«Я заохочую молодь пізнавати українську історію і культуру»: Юрій Журавель в інтерв’ю Суспільне Житомир

«Я заохочую молодь пізнавати українську історію і культуру»: Юрій Журавель в інтерв’ю Суспільне Житомир

7 лип. 2023

Лідер гурту «Ot Vinta!», художник та музикант Юрій Журавель в інтерв’ю журналістці Українського Радіо Житомир Оксані Кропивницькій розповів, чому почав популяризувати українську історію і як малюнками можна зацікавити дітей та дорослих цікавитись історією України. У Житомирі митець  презентував виставку графічних шаржових портретів відомих історичних персоналій України.

Юрій Журавель зізнався, що у школі не любив вчити історію, а своїми малюнками прагне показати не лише досягнення, історичний і культурний спадок відомих осіб України, а й розповісти їхні життєві історії.Таким чином митець прагне зробити знання про історичні постаті доступнішими для сприйняття та розуміння.

 Юрій Журавель у Житомирі. Фото: Житомирська міськрада 

«З дитинства не любив історію. А чого не любив — бо це була купа дат, які мені дуже важко запам’ятовувалися, купа описів подій і майже жодної картинки у підручнику. Вчився я ще в радянські часи, тоді підручник з історії і сам був тонкий, і ілюстрацій в ньому не було. А хотілося яскравих картинок, екшенівських описів битв. Отак я потім і прийшов до того, щоб зображати відомих персонажів та події під цікавим кутом», — ділиться Юрій.

 Фото: Житомирська міськрада 

«Своїми малюнками я заохочую молодь пізнавати нашу українську історію і культуру, —  говорить художник. —  Мені самому цікаво, бо історія, як така, дійсно дуже цікава. Просто треба глянути на неї трохи інакше. Приміром, Володимир Івасюк —  автор гіперхітів української естради. Можна сказати про нього традиційно: мовляв, ця людина зробила вагомий внесок в українську культуру і завдяки їй ми наразі можемо вивчати спадок... Коротше, нудно настільки, що аж позіхати хочеться. Тому для своєї книжки "Знай наших" я обрав історію з життя Івасюка, коли він зі своїм однокашником намагався одягнути кашкет на пам’ятник Леніну. Ленін тоді впав і розбився, а у Володимира Івасюка до кінця життя потім були проблеми. І таких історій багато».

Фото: Житомирська міськрада 

Читайте також: Українське Радіо Житомир тепер і на Soundcloud

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.