Телебачення Житомирщини: 31 рік у телеефірі

Телебачення Житомирщини: 31 рік у телеефірі

4 гру. 2023

4 грудня 1992 року вийшла в ефір перша двогодинна телепередача Житомирського обласного телебачення на каналі УТ-1, а з 1993 року програми почали транслюватися на державному каналі «Житомир», який у 2017 році трансформувався у філію Суспільного Мовлення, що мовить під логотипом Суспільне Житомир.

«Завдяки людям, які 31 рік тому заклали основи телебачення, сьогодні ми знаємо його історію, як і вони, свого часу, — прагнемо створювати конкурентний продукт і опановувати нові  технології телевиробництва і діджитал-контенту», — каже головний редактор Суспільне Житомир Дмитро Клименко.

Телевізійники, які стояли біля витоків телебачення на Житомирщині, поділилися із журналістами Суспільного спогадами про непростий і цікавий старт телеканалу.

Читайте також: Суспільне Медіатека — відкрита платформа унікальних архівних відео та аудіо Суспільного

Відеоінженерка монтажу, яка працювала в телерадіокомпанії Світлана Палашкевич пригадала день, коли вийшла перша програма Житомирського обласного телебачення, яка тривала дві години.

«Ми всі стояли в інженерній кімнаті, і хто саме натиснув кнопку, я вже не пам’ятаю. Але була команда: "пуск". Хтось натиснув, все розпочало обертатися, і на цих екранах пішла наша програма. Я почала стрибати від радощів», — розповідає Світлана Палашкевич.

Світлана Палашкевич

Зі слів Світлани Палашкевич, монтувати було складно.

«Спочатку нас навчали монтувати на великих обінних пристроях. Я навіть не знаю, як їх правильно називають. Вони були майже мого зросту, а бобіни мали десь 50-60 сантиметрів у діаметрі, а, може, й метр. Нас було двоє — я і Оля Колесова. Одна із нас силою натискала кнопку, інша повинна була підштовхувати цю бобіну, оскільки вона не завжди легко оберталася», — говорить Світлана Палашкевич.

Читайте також: Латвія та ЄМС допомогли забезпечити енергетичну незалежність Суспільного Мовлення

Інженер обласного телебачення та нині головний інженер Суспільне Житомир Володимир Кучеренко розповів, що перші телевізійні програми транслювалися упродовж двох годин на добу.

«Працювали три камери — це були КТ-178. Ці камери стояли в студії, і з ними ми вийшли в ефір у 1992 році. Це були старі та недосконалі камери», — пригадує Володимир Кучеренко.

Володимир Кучеренко

Перший випуск новин вийшов в ефір 7 грудня 1992 року. Ведучим був журналіст Олександр Крючков.

«Найбільше запам’яталося те, що працювала вся команда. Усі були задіяні, і саме це мені допомагало. Я вивчив текст майже напам’ять, щоб читати якнайменше з листочка і створити враження, ніби ми вже справжні професіонали. Зрозуміло, що ми ще не вміли абсолютно все — ні монтувати, ні озвучувати з першого разу. Тому сюжети в новини дуже довго монтували, але все вийшло нормально, глядачі нас дивилися. Вони не помічали всі ці недоліки. Їм було цікаво, що в Житомирі з’явилося своє телебачення», — говорить Олександр Крючков.

Олександр Крючков

Більше спогадів читайте на сайті. Відео дивіться на ютуб-каналі Суспільне Житомир.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.