Інтерв’ю Суспільне Житомир: творчість, волонтерство і політика Анастасії Приходько та Олександра Сурова

Інтерв’ю Суспільне Житомир: творчість, волонтерство і політика Анастасії Приходько та Олександра Сурова

23 січ. 2024

Українська співачка, волонтерка Анастасія Приходько разом зі співаком Олександром Суровим створили дует. Як виник творчий тандем і спільна пісня, що надихає їх на творчість під час війни, а також про волонтерство, біженців і відсутність політичних амбіцій артисти розповіли у інтерв’ю кореспондентці Суспільне Житомир Тетяні Дукач.

Місцеві команди Суспільного готують такі інтерв’ю для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив». Також їх можна дивитися на ютуб-каналі Суспільне Житомир, читати — на сайті Суспільне Новини.

Читайте також: Михайло Кукуюк у інтерв’ю Суспільне Житомир — про культурні запити суспільства під час війни

На думку Олександра Сурова пісні самі обирають творчу людину, і кожен творець є просто провідником певної інформації, яка знаходиться в просторі.

«Зараз, наприклад, я відчуваю, що мені є чим поділитися і що сказати, і я маю чудову можливість через свої пісні підтримувати кожного українця. Хоча я просто їх пишу. І я дякую Богу, що в мене є така можливість і що я живий. Коли ти щирий, справжній, робиш свою справу з душею, то що б ти не робив — рятував би чиєсь життя, чи писав книгу — ти робиш це для інших людей. І особливо зараз дуже важливо робити це для своїх близьких, рідних, друзів, і навіть для незнайомих людей. Бо ми всі українці, це наш дім, і кожне місто — це наче квартири в цій багатоповерхівці, а ми всі сусіди», — каже Олександр Суров.

«Я в цій війні вже десять років, тому не можу сказати, що можу відображати теж якусь радість. Тим паче, починаючи від пісні "Герої не вмирають", яка була створена в 2015 році, після трагедії в Дебальцевому, Іловайську, Донецькому аеропорту. Продовжуючи весь цей шлях зараз, я не можу собі дозволити виходити на сцену в паєтках чи мінісукнях. Не можу співати якісь веселі пісні. Вже є якесь певне позиціонування того чи іншого артиста. Я думаю, що дуже багато артистів роблять усе для того, щоб підтримувати. Кожному робити своє», — розповідає Анастасія Приходько.

Співаки вважають, що артистам не місце у політиці, а повернення українців з-за кордону — справа державна.

«Я хотіла вивезти дітей і сама виїжджала, коли було дуже гучно на початку повномасштабної війни, бо насамперед я мати, а потім все інше. На першому місці у мене діти. Але я не могла стояти осторонь, бо я на той момент вісім років була з народом України, і різко поїхати — то було не для мене. Тому я вирішила залишитися тут, тут залишилися мої діти, я нікуди їх не відправляю, вони ходять до звичайних шкіл. І сьогодні от була зранку тривога, то батько миттєво поїхав їх забирати, бо там немає укриття, тільки підвал. Навчання, звичайно, зараз бажає кращого, ми усі разом робимо домашні завдання. Але я вважаю, що дуже важливо залишатися — саме для мене», — ділиться співачка.

Артисти сподіваються на фаховість політиків, вірять у незламність українців і ЗСУ.

«Я вірю, що українця зламати дуже важко. Це просто, знаєте, життя як серцебиття — аби не пряма. Тому так воно буде йти постійно — вгору і вниз. Але українці вони такі: сьогодні засмутилися, поплакали, потім обтрусилися і пішли далі робити свою роботу. Українці дуже працелюбні, а тим паче коли це стосується нашої країни — усе зроблять», — переконана Анастасія Приходько.

 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.