«Батьки-засновники»: перемога над москвою — рецепт Юрія Немирича

«Батьки-засновники»: перемога над москвою — рецепт Юрія Немирича

22 лют. 2024

У новому випуску проєкту «Батьки-засновники» Українського Радіо ведучі Наталія Соколенко та Сергій Стуканов розповідають про шляхтича, непересічного українського політичного діяча та мислителя XVII століття Юрія Немирича. Герой випуску — автор трактату «Роздуми про війну з московитами» та один з ідеологів Гадяцької унії, згідно з якою Україна, а тоді вона називалася Велике князівство Руське, мала на повноправних умовах увійти до оновленої Речі Посполитої й стати плече до плеча поряд із Польщею та Литвою. 

Проєкт «Батьки-засновники» виходить щосереди о 22:05 в ефірі Українського Радіо, на ютуб-каналі Українського Радіо та подкаст-платформах.

Нижче — перелік частот радіо Українського радіо на Житомирщині:

  • м. Житомир — 103,4 FM
  • м. Бердичів — 107,1 FM
  • м. Новоград-Волинський — 89,3 FM
  • с. Дубовий Гай — 104,2 FM
  • м. Олевськ — 100,2 FM
  • с. Попільня — 89,9 FM

Читайте також: «Батьки-засновники» — новий проєкт про тих, хто сформулював ідею України

Наталія Соколенко цитує Юрія Немирича з його книги «Роздуми про війну з московитами»: «Суть угод, які існують у мосхів із чужинськими народами полягає в тому, щоб їх порушувати». Й додає: «Він на 250 років раніше від Отто фон Бісмарка заявив про схильність москвинів до підступів та брехні.

Я просто закохуюся в кожного наступного героя нашого проєкту. Для мене вони постають як живі люди. Юрій Немирич якраз та фігура, в яку просто неможливо не закохатися. Нам пощастило, що є гравюра із його зображенням і збереглося чимало інформації про нього. Називаємо його батьком-засновником тому, що він висунув ідею створення нового, по суті, міждержавного об’єднання русинів-українців із поляками та литовцями».

Юрій Немирич і його герб «Клямри»

Автори проєкту відзначають, важливо очистити ім’я Юрія Немирича від брехні, оскільки російська імперія та Радянський Союз доклали багато зусиль, щоб знеславити його і всі його справи.

«Україна тоді перебувала в непростих умовах — з одного боку поляки, з іншого боку росія, з півночі ще турки з татарами. І в цих умовах потрібно було маневрувати, спробували укласти угоду з москвою, що зрадила, по суті. Тому потрібно було якось домовлятися знову з поляками. Була ідея домовитися з поляками, уклавши Гадяцьку угоду, що, по суті, повертала Україну до складу Речі Посполитої, але на засадах рівноправної співучасті України Литви та Польщі. На жаль, ця угода не запрацювала», — коментує ведучий Сергій Стуканов.

Ведучий проєкту «Батьки-засновники» Сергій Стуканов. Фото — Олег Переверзєв

Гість випуску — Дмитро Шурхало, дослідник, журналіст і ведучий проєкту «Історична свобода» на Радіо Свобода та автор книжок на історичну тематику. Він вважає Юрія Немирича складним героєм нашої історії.

«Це фігура компромісна, і цього компромісу тоді дуже мало хто прагнув. Завдяки тому, що мав кошти, здобув хорошу освіту. Його дипломна робота стосувалася саме права. Починав вчитися в Речі Посполитій. Потім поїздив по європейських університетах. Він здобув широку освіту. Тоді освічена людина мала бути освічена у всьому», — розповідає журналіст Дмитро Шурхало.

Журналіст Дмитро Шурхало

Читайте також: Хто сформував ідею України-Русі — слухайте в проєкті «Батьки-засновники»

Ведуча проєкту Наталія Соколенко відзначає важливість відновлення історичної правди.

Ведуча проєкту «Батьки-засновники» Наталія Соколенко. Фото — Олег Переверзєв

«Мені здається, важливо розповсюджувати той контент, який ми робимо в проєкті "Батьки-засновники" про те, як насправді формувалася українська держава, коли ще росії, московії — стара назва цієї ворожої держави — ще й не було, — каже Наталія Соколенко. — Юрій Немирич був затертий ще російською імперською пропагандою і тим більше в радянські часи це в принципі було заборонене ім’я. Тому багато хто не знає. Хоча це постать неймовірно цікава. Він діяв майже 400 років тому після Богдана Хмельницького».

Готуючи кожен випуск, ведучі знаходять нову інформацію про тих, кого називають батьками-засновниками України. Історія відкриває нові грані персоналій, подій, причин і наслідків. Ця інформація часто невідома широкому загалові. Ба більше, століттями приховувалась, переписувалася, знищувалась. Проте багато подій в історії повторюється.

«Працюючи над кожним випуском проєкту "Батьки-засновники", ми щоразу довідуємося нове про цих людей. Це щоразу відкриття й занурення в добу та постать. І це надзвичайно цікаво. Ми хочемо передати це зацікавлення слухачам та глядачам», — ділиться Сергій Стуканов.

За що Юрій Немирич ненавидів і таврував московитів? Чому повернувся до руської православної віри, полишивши протестантизм? Яких прав вимагав для козацької України у Гадяцькій Унії? Дізнатися про це й послухати випуск ви можете за посиланням або подивитися на ютуб-каналі Українського Радіо.

Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланнямУкраїнське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку «Дія».