Як громадам співпрацювати зі ЗМІ — команда UA: ЖИТОМИР розповіла про залаштунки новин представникам територіальних громад

Як громадам співпрацювати зі ЗМІ — команда UA: ЖИТОМИР розповіла про залаштунки новин представникам територіальних громад

22 чер. 2021

17 червня у Житомирської філії Суспільного відбулась зустріч команди мовника із представниками територіальних громад області «Комунікація ЗМІ та громад. Конструктивна співпраця».   

Про роботу Суспільного мовника, ефективну співпрацю громад зі ЗМІ та про формати взаємодії з медіа учасникам зустрічі розповіли: продюсер Житомирської філії Суспільного Костянтин Кас’ян, менеджер філії Артур Самарцев, шефредакторка новин Тетяна Лещенко, редакторка радіо Оксана Кропивницька, редактори діджитал-підрозділу Олена Слободенюк та Леонід Мацієвський, журналіст інформаційно-аналітичного проєкту «Сьогодні. Головне» Дмитро Клименко, комунікаційниця Маріанна Приступа


«Зустріч з представниками громад — це чудова можливість розказати про себе, познайомити людей із суспільним мовником та пояснити, з чого складається наша робота. Як показує практика, люди з тергромад, у більшості своїй, досі сприймають журналістів як щось страшне. Тому ми вирішили запросити комунікаційників та міських/селищних голів, аби на простих прикладах презентувати роботу Суспільного у регіоні, ознайомити із журналістськими стандартами, принципами та цінностями нашої компанії. Люди, які відвідали воркшоп, спілкувалися безпосередньо із журналістами, редакторами, які створюють новини  на телебаченні, радіо і в інтернеті. Це дало можливість пояснити лідерам громад, що потрібно для того, аби про них розповідали в новинах. Це перша подібна зустріч, але вона показала потрібність такого спілкування. Після заходу учасники активно ставили запитання, обмінювалися контактами — це насправді круто. Можливість живого неформального спілкування руйнує багато комунікаційних бар’єрів», — говорить продюсер UA: ЖИТОМИР Костянтин Касян.

Менеджер філії Артур Самарцев та продюсер Костянтин Кас’ян

Читайте також: UA: ЖИТОМИР: суспільний мовник завжди поруч

«Громади мають значний потенціал для створення телевізійного, радійного і цифрового контенту. Це і цікаві проєкти та чудові історії людей, крім того, це досвід фахівців громад, які можуть бути експертами у питаннях розвитку територій. Воркшоп показав, що Суспільне та громади мають спільні інтереси. Навіть, якщо мова йде про конфліктні ситуації, адже розповідати про себе потрібно самому», —  вважає журналіст проекту «Сьогодні. Головне» Дмитро Клименко.


Журналіст проєкту «Сьогодні. Головне» Дмитро Клименко

Керівники підрозділів Суспільного підготували презентації, де на конкретних прикладах розбирали успішні чи не дуже приклади комунікації із громадами та показали сюжети про це. Шефредакторка новин Тетяна Лещенко роздала присутнім памятку про те, які події і заходи громади: географічні, історичні, краєзнавчі особливості, історії людей — та за яких умов можуть бути висвітлені суспільним мовником.

Шефредакторка Тетяна Лещенко

Діяльність громади

  • Ухвалені та реалізовані рішення, що мають значення для жителів громади;
  • Акції, заходи, події важливі для села (селища, міста);
  • Надзвичайні події (пікети, перекриття доріг, громадські зібрання тощо);
  • Міжнародні, загальнодержавні проєкти, що реалізують на території громади;
  • Економіка: реалізовані справи жителів громади, що мають значення для всіх та можуть бути прикладом.

Географічні, історичні, краєзнавчі особливості

  • Аномальні природні явища;
  • Розроблені туристичні маршрути до цікавих об’єктів; 
  • Ювілеї історично цінних закладів;
  • Результати археологічних розкопок;
  • Перепоховання воїнів;
  • Тенденції: втрата врожаю через непогоду, всихання дерев, проблеми з водою.

Люди

  • Найстаріші жителі громад;
  • Подружні пари (50 і більше років разом);
  • Майстри аматори ( народна творчість і просто «золоті» руки);
  • Люди, які самотужки роблять щось вагоме для поліпшення благоустрою села-міста;
  • Винахідники - «кулібіни»;
  • Люди, які встановлюють рекорди.

Умови висвітлення події

  • Баланс думок: різні точки зору прихильників і противників — мешканців громади;
  • Відсутність комерційної складової ( без дифірамбів спонсорам чи меценатам);
  • Важливість та вплив подій на життя жителів громади;
  • Без піару та реклами комерційних структур і політичних партій;
  • Люди — в центрі події.

«Цей тренінг був дуже необхідний і для представників громад, і для журналістів, адже  вдалося познайомити  із Суспільним мовником, донести наші стандарти та цінності. Також нам дуже важливо налагодити діалоги, щоб всебічно висвітлювати життя  людей у містах і віддалених селах. Для цього ми продемонстрували приклади відеосюжетів, інфоприводи  до котрих  нам підказували люди і  висловлювали  думки у матеріалах. А ще розробили і презентували  своєрідний «путівник»  — як шукати інформаційні приводи у громадах: це події, люди, цікаві та нестандартні географічні, історичні місця. І так, ми хочемо зробити ще ефективніший моніторинг подій в усіх куточках області. Ми не очікували, що тренінг стане настільки затребуваним», — каже шефредакторка новин Тетяна Лещенко

«Ми хотіли показати, що громади можуть розповісти нам про своє життя – проблеми, успіхи, здобутки та й просто історії цікавих людей – зробивши буквально один лише дзвінок. Особливість роботи цифрових платформ в тому, що інформацію можна видавати максимально оперативно і для цього навіть не потрібно зустрічатися з журналістом чи приїздити в студію телебачення або радіо. Можна просто подзвонити або ж написати, надіславши нам фото чи відео. Ми виходимо на зв’язок, уточнюємо інформацію і одразу беремося до справи. Суспільне – це, в першу чергу, історії про людей і для людей. Ми зацікавлені в тому, щоб розповідати про них більше. Для громад же, у свою чергу, це можливість бути почутими і показати себе не лише в межах своїх територій, а й всієї області та навіть України», — каже керівниця діджитал-підрозділу філії Олена Слободенюк.


Редакторка діджитал-підрозділу Олена Слободенюк

Для учасників воркшопу організували екскурсію телецентром. Вони оглянули телевізійну і радіостудії, побували у апаратній, поспілкувались із журналістами у ньюзрумі та редакції радіо.

Редакторка UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» Оксана Кропивницька

Журналіст служби інформації Сергій Косюченко

Гості філії побачили, як працюють телерадіоведучі, відчули студійну атмосферу радіо, яке можна не лише слухати, а й дивитись.

Дві представниці громад вперше взяли участь в прямому ефірі UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» і поділилися враженнями від зустрічі із командою Суспільного. З гостями студії спілкувалась журналістка Ірина Самарцева.

«Дуже важливо, що Суспільне Житомирщини не працює на владу та існує на гроші платників податків. Тому всі новини, які подає мовник – достовірні та об’єктивні. За це команді величезна подяка», — наголосила Віта Верстова, предстаниця Горщиківської громади.

«Ми стежимо за сюжетами Суспільного і бачимо, що вони про людей і для людей. Ми бачимо вирішення деяких своїх проблем на чужому прикладі. Діалог повинен бути між владою, засобами масової інформації та громадою. Бо діалог – це завжди конструктив», — ділиться враженнями Альона Жарчинська, представниця  Новоборівської громади. 


Гості зауважили, що розповідаючи про досвід громад, журналісти спонукають інших представників територіальних об’єднань до дії та комунікації.

Приємним сюрпризом для учасників зібрання був виступ співака Олексія Будніка у оновленому концертному залі телецентру. 


Гості відзначили ефективний адміністративно-господарський досвід філії, який можна застосувати у громадах.

«Дуже вразило, як суспільний мовник трансформував і реорганізував простір та виробничі процеси та задіяв усі приміщення і можливості для залучення коштів на розвиток Суспільного і створення комфортних умов праці», —  ділиться комунікаційниця Горщиківської громади Віта Верстова.

«Мені було приємно отримати позитивні відгуки представників громад щодо стану приміщення телецентру. Зокрема, гості, які були тут декілька років тому, не впізнали поверхи, студії та концертну залу. Їм сподобався підхід «невеликі кошти для відчутних змін» крок за кроком відрубувати затратні і піднімати ті ділянки, які принесуть або зекономлять кошти. Тобто у нас із громадами і на цьому напрямку є спільні питання: як заробити кошти і як їх раціонально витратити», — сказав менеджер Житомирської філії Суспільного Артур Самарцев.

Подібні зустрічі регіональних команд Суспільного із представниками громад відбулися раніше на UA:БУКОВИНА та UA: ЧЕРНІГІВ онлайн, а на UA: ПОДІЛЛЯ — наживо.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

Дивіться  Суспільне UA: ЖИТОМИР ефірі і онлайн на сайті філії.

Слухайте UA: Українське радіо «Житомирська хвиля»  онлайн на сайті філії та на частотах:

Житомир - 103,4 FM;

Бердичів - 107,1 FM;

Новоград-Волинський - 89,3 FM;

Овруч - 104,2 FM;

Олевськ - 100,2 FM;

Попільня - 89,9 FM.

Оперативні новини Житомирщини шукайте на діджитал-платформах:  

Фото — Олександра Голобородька.