Штучна чи натуральна ялинка? Передсвятковий радіоміст Житомир-Київ у проєкті Українського радіо «Вся країна»

Штучна чи натуральна ялинка? Передсвятковий радіоміст Житомир-Київ у проєкті Українського радіо «Вся країна»

21 гру. 2021

21 грудня у проєкті Українського радіо «Вся країна» в форматі міжрегіонального радіомосту говорили про вибір новорічного дерева: якість та безпека штучної ялинки, де вирощують ялинки живі та як за ними доглядати вдома, аби тішили усі свята — ці питання обговорювали у студіях Суспільного радіо у Києві та Житомирі. В ефірі працювали журналістки Українського радіо «Житомирська хвиля» Оксана Гербич зі студії та Ірина Самарцева, яка включалася наживо з ялинкового базару. Модерувала розмову Ольга Молоцька. Керівниця проєкту — Юлія Шелудько.

«Триває період передноворічної метушні та підготовки до свят. Тому радіопроєкт “Вся країна” — вчасно інформує слухачів про правильну підготовку до свята та про те, як обирати головні святкові атрибути. Всеукраїнський проєкт спонукає нашого слухача до критичного мислення та розуміння того, що економити на безпеці не можна, а нехтувати порадами фахових експертів — не варто. Змістовні розмови в радійних студіях в Києві та Житомирі цього разу урізноманітнені прямим включенням з житомирського майданчика продажу ялинок. Адже саме так можна відчути та передати усю атмосферність теми слухачам радіо», — вважає редакторка Українського радіо «Житомирська хвиля» Оксана Кропивницька.

Про ситуацію на Житомирщині із вирощуванням і заготівлею ялинок до різдвяно-новорічних свят журналістів і слухачів ознайомив Василь Олехнович, головний спеціаліст відділу лісового господарства, охорони та захисту лісу Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства. Він наголосив, що варто купувати лише «легальні» різдвяні ялинки. Походження дерева можна перевірити за індивідуальним номером та штрих кодом, який є на самоклейній етикетці (бирці), яку кріплять до стовбура та заносять відповідну інформацію до єдиної системи електронного обліку деревини.


«На Різдво мою домівку прикрашатиме “жива” ялинка, яка створить справжню святкову атмосферу своїм неймовірним ароматом. Звичайно, питання екології мене хвилюють, зокрема й те, чи завдає шкоди навколишньому середовищу таке передсвяткове вирубування дерев. Але, як наголошує головний спеціаліст відділу лісового господарства, охорони та захисту лісу Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Олехнович, ліс — це відновлювальний ресурс, а ялинки щороку засаджуються плантаційно саме на продаж і Держлісгоспи можуть повністю задовольнити потребу жителів області в різдвяних ялинках, не завдаючи шкоди лісу. А ще почала замислюватися про те, чи не придбати ялинку в горщику із закритою кореневою системою. Але догляд за таким деревцем має свої особливості. Якщо не дотримуватися певних правил догляду, ялинка загине ще у горщику або ж не приживеться у відкритому грунті», — каже радіоведуча Оксана Гербич.

За якими критеріями краще обирати штучну ялинку розповів в ефірі Петро Паничишин, в.о начальника управління захисту споживачів Головного управління Держспоживслужби в Житомирській області.

«Особисто я давно придбала штучну ялинку, яка ось вже довгі роки радує нашу сім’ю в різдвяно-новорічні свята. Мені було цікаво дізнатися чи багато людей надає перевагу живому атрибуту свят, скільки готові платити за хвойну красуню, чи контролює інспекція з благоустрою ситуацію на ялинкових базарах і як буде організована утилізація ялин після свят. Саме тому з радістю відправилась на один з семи майданчиків з продажу хвойних дерев у Житомирі, аби отримати відповіді на свої запитання та проінформувати містян», — ділиться журналістка Українського радіо «Житомирська хвиля» Ірина Самарцева.


Костянтин Мельник, провідний інспектор відділу організації наглядово-профілактичної роботи Житомирського районного управління ДСНС України в Житомирській області нагадав як правильно і безпечно встановити і прикрасити ялинку.

У Київські радіостудії до розмови телефоном долучився Юрій Дубів, головний лісничий КП «Дарницьке лісопаркове господарство», який повідомив про стан справ із вирощуванням та заготівлею новорічних ялинок на Київщині.

Українське радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни із середньодобовим охопленням майже мільйон радіослухачів. На Житомирщині мовить на частотах:

  • Житомир - 103,4 FM;
  • Бердичів - 107,1 FM;
  • Новоград-Волинський - 89,3 FM;
  • Овруч - 104,2 FM;
  • Олевськ - 100,2 FM;
  • Попільня - 89,9 FM.
  • Баранівка - 88,1 FM;
  • Брусилів - 92,1 FM;
  • Вільшанка - 99,1 FM; 
  • Любарі - 102,9 FM;
  • Ружин - 96,7 FM.

Телеканал UA: ЖИТОМИР, Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь,  Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні —  Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини Житомирщини читайте на діджитал-платформах: