Медики Малинської лікарні — про роботу під обстрілами. Інтерв’ю Суспільне Житомир

Медики Малинської лікарні — про роботу під обстрілами. Інтерв’ю Суспільне Житомир

30 вер. 2022

Антон Гончарук, директор Малинської лікарні, що на Житомирщині, та Анатолій Гуменюк, завідувач хірургічним відділенням цієї лікарні у інтерв’ю Суспільне Житомир  для інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» розповіли про роботу під обстрілами та про порятунок військових і цивільних.

Анатолій Гуменюк та Антон Гончарук

З початком повномасштабного вторгнення росії Малинська лікарня на Житомирщині перетворилась на шпиталь. Фронт пролягав за 20 кілометрів від Малина на межі Київської та Житомирської областей. 24 лютого колектив зібрався на роботу одразу після перших вибухів і того ж дня прийняв на лікування перших поранених. Продюсер Житомирської філії Суспільного Дмитро Клименко розпитав медиків, як це було. 

Директор лікарні згадує, як медики організували світломаскування, позаклеювали вікна і двері темними ковдрами, перші тижні ночували у лікарні. Тоді довелось прооперувати більше ста поранених військових і цивільних. Бої тривали буквально за 20 кілометрів від лікарні, було чутно залпи «Градів»  та інших установок. Малин бомбили з літаків, у центрі були вибухи і під час операцій також.

Антон Гончарук

«Поранення в основному були осколкові та мінно-вибухові. Був випадок, коли хлопець місяць просидів у підвалі, а коли "орки" вийшли із села, він вийшов прогулятися і на розтяжці втратив дві ноги на рівні гомілок. Зараз дізнавались про нього, він в Америці на протезуванні, стан у нього нормальний. Ми не були готові, по-перше, до такої кількості пацієнтів, а по-друге, до таких масштабів самих поранень. Але, слава Богу, що всі, не тільки хірурги та хірургічна служба, а й терапевти, всі працівники залишилися тут», — згадує лікар.

Анатолій Гуменюк

«Найважче, що вогнепальна рана і звичайна — вони різні. І підходи до лікування різні. А у нас не було досвіду лікування таких ран, це знання ще з інституту. Прийшлось все терміново згадувати і надавати допомогу, стабілізувати, і в той же день хворих відправляли в житомирський шпиталь та обласну лікарню, — говорить Анатолій Гуменюк. — Запам’яталась історія, як привезли поранених російських солдатів. Виявились — два буряти. В одного було складне кульове поранення легенів, а в другого — невелике поранення. Надали допомогу, прооперували і вранці їх забрали. Питали їх — чому приїхали? Вони казали, що на навчання. Питаю, чи діти є, каже, що є. Кажу: «Ви приїхали вбивати наших дітей, а якби хто твоїх приїхав вбивати?» Каже, що це неправильно, не можна вбивати дітей. «Ти ж приїхав сюди вбивати наших дітей!» Відповідає: «Приїхали — за гроші», — розповідає медик.

Лікарі переконані, що чесно відпрацювали, зробили усе, що могли, і впевнені у перемозі України.

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на усіх регіональних телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн дивитися «Суспільне. Спротив» можна на сайтах телеканалів регіональної мережі Суспільного Мовлення і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Оперативні інформаційні матеріали про Житомирщину шукайте на цифрових платформах мовника Суспільне Житомир:

Суспільне│Новини 

телеграм-каналі

фейсбук-сторінці 

інстаграм-сторінці 

ютуб-каналі філії 

вайбер-спільноті

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, всеукраїнські канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Житомирщині це телеканал Суспільне Житомир та Українське радіо Житомир.