Боєць 115 бригади тероборони в інтерв’ю Суспільному — про територіальну і світоглядну війну

Боєць 115 бригади тероборони в інтерв’ю Суспільному — про територіальну і світоглядну війну

12 січ. 2023

Валерій Арушанян — житомирянин, бізнесмен, учасник Євромайдану, військовий одного з батальйонів 115 бригади тероборони. До лав Сил оборони України пішов в перші дні повномасштабного вторгнення росії. Як зустрів 24 лютого та потрапив до тероборони, як зараз військові готуються відбивати можливі атаки з боку Білорусі, що планує після Перемоги України — Валерій Арушанян розповів в інтерв’ю кореспонденту Суспільне Житомир Дмитру Клименку для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» та ютуб-каналу філії.

«На мою думку, ми не воюємо за територію. Все ж таки у нас світоглядні війни йдуть: дуже різні світогляди з нашими північними сусідами, — каже Валерій. — Територія має суттєве значення, ми за неї теж будемо воювати, бо на всій території живуть українці, вони мають право повернутися у свої домівки і жити у вільній країні. Для того ми все ж таки маємо довести цю справу до кінця, на мою думку. А до кінця довести справу — це вийти на державні кордони, міжнародно визнані кордони України. Тобто, повністю, абсолютно повністю має бути вільний Крим, увесь схід України до наших державних кордонів. А далі нам треба вже будувати повноцінну армію оборони з системою захисту, з "куполом", з усіма атрибутами сучасної військової оборони».

Фото: Олега Павлюка для Суспільне Житомир

«Можливо, якщо б дев’ять місяців тому мене запитали, чи нам потрібен нам пам’ятник Пушкіна чи вулиця Пушкіна, я не знаю, як би я відповів, у мене є сумніви. Сьогодні у мене відповідь однозначна: все, що пов’язане з "рускім міром", імперією російською — цього не має бути на території України», — вважає військовий.

Фото: Олега Павлюка для Суспільне Житомир

«Суспільство має жити повноцінним життям, незалежно ні від чого. І не чекати, коли хтось прийде і зробить, — говорить Валерій Арушанян. — Зараз така ситуація, коли є чорне і біле. Треба обов’язково обрати, приймати правильні рішення. Є, скажімо, речі, які треба зробити саме зараз. Пізніше буде важко. Сьогодні легше навіть — вибачте, можливо я помилюся — інколи на межі закону якісь речі робити, але робити правильні речі, які суспільство сприйме однозначно».

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

За матеріалами Суспільне Житомир.