«Наш проєкт дає людям можливість знову повірити в себе», — режисер «Мавка. Лісова пісня» в інтерв’ю Суспільному

«Наш проєкт дає людям можливість знову повірити в себе», — режисер «Мавка. Лісова пісня» в інтерв’ю Суспільному

11 кві. 2023

Режисер мультфільму «Мавка. Лісова пісня» Олег Маломуж відвідав один із показів у Житомирі, де поспілкувався з глядачами і дав інтерв’ю Суспільному. Мультфільм вийшов у прокат другого березня 2023 року. Сценарій написаний за мотивами драми-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки.

Чому «Мавку» створювали вісім років, відійшли від класичного твору Лесі Українки та ризикнули випустили у прокат під час повномасштабної війни — Олег Маломуж  розповів журналістці Суспільне Житомир Олені Ваховській.

«Розробка самої історії на великих студіях може тривати 3 – 4 роки, поки там не зрозуміють, що можна запускати виробництво. Ми зіткнулися з досить непростими випробуваннями — коронавірус, під час якого ми переформатувалися і студія перелаштувалася під віддалену роботу, і потім у нас сталася ще й повномасштабна війна. Тоді були думки призупинити проєкт, але ми все ж таки продовжили роботу над ним через два тижні після початку повномасштабного російського вторгнення. Ми зрозуміли, що те, як організували роботу студії під час коронавірусу, дало нам змогу працювати віддалено. Ми перевозили навіть в інші міста комп’ютери, щоб люди могли працювати дистанційно. Це дало нам можливість завершити проєкт і, попри всі негаразди, мати прем’єру», — каже Олег Маломуж.

Фото: Суспільне Житомир

«Про це було багато дискусій: чи показувати мультфільм в Україні пізніше, ніж у світі. Але ми розуміли, що глядач нам, можливо, цього не пробачить. І тоді ми вирішили, що краще показати, навіть коли така ситуація з кінотеатрами, з меншою кількістю екранів. Як показав результат — а ми не очікували аж такого резонансу: таких відгуків гарних і просто походів у кіно цілими школами, сім’ями, по декілька разів, — ми вийшли ідеально вчасно в Україні, на мій погляд», — розповідає режисер.

Фото: Суспільне Житомир

Читайте також: 5 інтерв’ю березня від Суспільне Житомир, які ви могли пропустити

«Наш проєкт дає людям ресурс, дає можливість знову повірити в себе, повірити в те, що ми подолаємо будь-які проблеми. І це дуже надихає. Бо і відгуки про "Мавку" саме на цьому й концентруються. В нас був найемоційніший відгук: що після цього мультфільму хочеться народжувати дітей. Ви розумієте, як під час війни взагалі важко про це думати… Якщо людина настільки отримала ресурс, то ми зробили дуже велику роботу зі станом людини, це зробив анімаційний мультфільм. Це про те, що він може піднімати якісь дитячі спогади, може працювати і на дорослу аудиторію. В нас багато відгуків саме від бабусь, які йдуть із подругами на мультфільм, розумієте? І це ідеальний приклад, як анімація працює в країні», — говорить митець.

Фото: MAVKA, Facebook

«Леся Українка писала це в формі “дорослій”, а в нас авдиторія 0+. І я вже на другому проєкті розумію, наскільки важливо, коли робиш проєкт для сімейного перегляду, адаптовувати важкі і трагічні історії для “маленької” аудиторії. Туди додаються маленькі персонажі, які поруч із героями, допомагають їм», — каже Олег Маломуж.

Фото: MAVKA, Facebook

«Мавка "подорослішала", бо історія доросла. Можливо, можна було б дати цю історію одинадцяти- чи дванадцятирічній дівчинці, але ми вирішили, що вона має бути доросліша. Вона ухвалює такі рішення, відповідає за весь ліс і може понести цей тягар. Це дуже резонує з тим, що в нас зараз багато дітей, які зіткнулися з трагедіями, через які вони дорослішають тут і зараз. Вони за лічені дні переживають те, що люди переживають за десятки років. Наразі результат — у нас відгуки переважно такі, що зміна Мавки все ж на краще. І ще — це рішення дуже гарно сприйнялося міжнародною авдиторією, а це дуже важливо. У нас зараз є підтверджені договори з 80 країнами, де буде показана "Мавка"», — ділиться автор.

Фото: MAVKA, Facebook

«Ще один рекорд — це розповсюдження на широку аудиторію. Тобто одна справа –— фестивальні фільми, які дивиться невелика авдиторія і немає широкого прокату, а інше — коли діти з інших країн дивляться нашу історію. Тут на покоління закладається ставлення, цікавість до нашої культури та історії. А ще "Мавка" — дуже гарний взірець того, як можна розповсюдити анімацію для дітей в ляльки, іграшки, бо дитина подивилася, полюбила героя і їй треба його пожмакати, з ним засинати. І це спрацювало. В нас і пісні є», — розповідає режисер.

Фото: MAVKA, Facebook

«В нас дуже великий ансамбль по голосах і так, всі вони відомі. Це класична практика для анімаційних проєктів, коли в них майже найбільші в країні бюджети. Тому на дубляж так само є можливість брати зірок, бо вони додають аудиторію. Це така колаборація і наших продюсерів, які займалися залученням, і пробудова того, хто з зірок яку аудиторію охоплює, аби її максимально розширити. Анімація наразі, як на мене, це дуже яскравий взірець того, як будувати широку аудиторію і як до неї достукатися», — каже автор.

Скриншот із трейлера до мультфільму

«В "Мавці" у студії працювала команда з близько двохсот людей, а загалом в титрах — близько п’ятисот. Це велика команда, і ми, окрім команди в Україні, наймали людей і в Європі, і в США, і в Канаді, і з ними співпрацювали в плані анімації. Тобто не вистачало фахівців в тій кількості, яку потребує цей проєкт. На жаль, війна ще зменшила їхню кількість, тому що частина людей емігрувала. Ми продовжуємо зараз навчати і збільшувати кількість фахівців в Україні, але для того, щоб розвиток анімації не сповільнювався, нам дуже потрібне фінансування держави. В кожній європейській країні це є обов’язковим правилом, бо саме за рахунок цієї підтримки розповідаються локальні культурні історії», — говорить Олег Маломуж.

Скриншот із трейлера до мультфільму

Читайте також: Українське Радіо Житомир тепер і на Soundcloud

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.